9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 16, 2024

ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ Η ΖΑΧΑΡΗ – ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ Η “ΕΒΖ”

Αυξητικές τάσεις σημειώνονται στην Παγκόσμια Αγορά της Ζάχαρης, την ώρα που η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) σχεδιάζει το Εργοστάσιο Ορεστιάδος, να λειτουργήσει μόνο ως κέντρο παραλαβής τεύτλων – Μόλις στο 20% της Εθνικής ποσόστωσης η παραγωγή Ζάχαρης στην Ελλάδα 

 EBZ5 Οι τιμές στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης αυξήθηκαν σημαντικά κατά την διάρκεια των περασμένων εβδομάδων καθώς η αγορά ανέμενε να γυρίσει σε ένα έλλειμμα το ζαχαρικό έτος 20/5/16 μετά από πέντε συναπτά έτη παγκόσμιας υπερπαραγωγής και αυξημένων αποθεμάτων.

Εκτιμάται ότι η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης το 2015/16 θα ανέλθει σε 176.4 εκατ. t, εκπεφρασμένη ως ακατέργαστη, χαμηλότερα κατά 8.2 εκατ. t από την προηγούμενη περίοδο και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010/11.

Στην αλλαγή συνέβαλε το γνωστό καιρικό φαινόμενα EL NINIO και εκτεταμένες βροχές στην Ταϊλάνδη, Κίνα, Βραζιλία, Γουατεμάλα και Μεξικό για να αναφέρουμε μερικούς από τους μεγάλους παραγωγούς, με συνέπεια προβλήματα συγκομιδής.

- Advertisement -

Η προθυμία της Ινδίας να εξάγει ζάχαρη θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση των τοπικών τιμών. Οι εγχώριες τιμές ήδη έχουν ανοδική τάση, αποθαρρύνοντας τα εργοστάσια ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο να υπογράψουν συμβάσεις εξαγωγής.

Στην Βραζιλία, το ερώτημα για την επόμενη παραγωγική περίοδο είναι: «Πόσο περισσότερο Ζάχαρη θα μπορούσε να παράγει η χώρα για να καλύψει το αναμενόμενο παγκόσμιο έλλειμμα;»

Στην Κίνα η ερώτηση είναι: «Οι εισαγωγές θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από το 2014/15;».

Μια πτώση στην παραγωγή σημαίνει υψηλότερες εισαγωγές.

Στην Ευρώπη η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η τιμή ποσόστωσης της λευκής ζάχαρης για το Σεπτέμβριο 2015 έφθασε τα € 443/t, € 6 υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα αλλά ήδη € 84 κάτω από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική μηνιαία αύξηση, που σημαίνει ότι οι τιμές έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο μετά από μια μείωση ετήσιας διάρκειας. Εκτιμάται ότι το 2015/16 θα υπάρχει μια παραγωγή ζάχαρης 14.8 εκατ. t από τους 19.3 εκατ. t του προηγούμενου έτους.

Αναμένεται ότι οι τιμές ζάχαρης θα φθάσουν τα € 495/t το 2016 από τα €485/t το 2015.

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ (ΕΒΖ)

Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2016 αφιερώνεται εκτεταμένο ρεπορτάζ για την ΕΒΖ με τον ανωτέρω τίτλο.

Συγκρίνονται τα παραγωγικά στοιχεία της ΕΒΖ του έτους 2006 με το έτος 2016.

Η απαξίωση της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης

pinakas

Σχόλια: 1) Την καλλιεργητική περίοδο 2015/16 λειτούργησαν τα εργοστάσια Πλατέος και Ορεστιάδας.

Η ποσότητα τεύτλων που επεξεργάστηκε το εργοστάσιο Ορεστιάδας ήταν μικρή.

Η δαπάνη για την αποστολή των τεύτλων με τραίνο από την Ορεστιάδα στο Πλατύ ήταν όση και η δαπάνη για την λειτουργία του εργοστασίου Ορεστιάδας έστω για δύο εβδομάδες, προκρίθηκε να λειτουργήσει το εργοστάσιο Ορεστιάδας.

Για το 2016 είναι άδηλον ακόμη τι θα γίνει. Το ΒΗΜΑ ήδη θεωρεί ότι θα λειτουργήσει μόνο ένα εργοστάσιο του Πλατέος.

2) Το κόστος παραγωγής ζάχαρης από τεύτλα στην Ελλάδα είναι υψηλό της τάξης των 800 €/t ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι της τάξης των 500 €/t.

Αυτό οφείλεται στην μικρή έκταση ανά καλλιεργητή στην Ελλάδα και στο ότι οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες (βαμβάκι, δημητριακά) δίνουν ενίοτε υψηλότερο εισόδημα ανά στρέμμα σε σύγκριση με τα τεύτλα, οπότε οι καλλιεργητές στρέφονται σ’ αυτές.

3) Η αναφερθείσα τάση αύξησης της τιμής στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης ίσως να έχει θετική επίδραση στην ΕΒΖ και να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.

4) Τα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ (Πλατύ, Σέρρες, Ορεστιάδα) λειτούργησαν μέχρι την καμπάνια 2013, όταν η ΕΒΖ ανήγγειλε ότι όλη η παραγωγή θα γινόταν στο εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ δυναμικότητας επεξεργασίας 8000 t/ημερησίως.

Τα εργοστάσια στις Σέρρες και Ορεστιάδα επρόκειτο να λειτουργήσουν μόνο ως κέντρα παραλαβής τεύτλων. Τελικά λειτούργησε μόνο για 15 ημέρες το εργοστάσιο Ορεστιάδας.

Το 2015 η συνολική παραγωγή ζάχαρης ανήλθε μόνο σε 31.567 t (λιγώτερο από το 20% της εθνικής ποσόστωσης των 158.700 t). Οι ετήσιες οικονομικές απώλειες της ΕΒΖ έφθασαν τα € 72.4 mn. Πρόκειται για το 8ο έτος διαδοχικά οικονομικών απωλειών.

Η ετήσια κατανάλωση ζάχαρης στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 350.000 t. H ΕΒΖ παράγει μέρος της απαιτούμενης ζάχαρης με την μέθοδο FAÇON κυρίως στην Γαλλία. Πάντως ζάχαρη της τάξεως των 240.000 t εισάγεται ετησίως (150.000 t από την Ε.Ε. και 90.000 από άλλες χώρες).

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 άλλαξαν πέντε από τα επτά μέλη του ΔΣ της ΕΒΖ και ορίστηκε νέος πρόεδρος ο κ. Γ. Λάντζας, επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκη.

Δρ. Πασχάλης Α. Χριστοδούλου

Βιβλιογραφία

1. World sugar market: Has the market gotten ahead of itself? SUGAR INDUSTRY magazine Berlin, 141(66) January 2016, p.p. 13-15

2. Αδειάζει η κλεψύδρα για την ΕΒΖ. Η απαξίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας ζάχαρης. Ρεπορτάζ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016.

3. Sugar Economy Europe 2016, Verlag Bartens, Berlin (εγχειρίδιο για την οικονομία της Ζάχαρης στην Ευρώπη και διεθνώς, σελίδες 414).

4. Greek Sugar Industry struggles to emerge  from hard times. SUGAR INDUSTRY magazine, Berlin, No 2 (2016) p. 75.

spot_img
spot_img
Tuesday, April 16, 2024

Latest News

Απαράδεκτες οι υποδομές στο Τελωνείο Κήπων

Αποθαρρυντική η εικόνα της Ελλάδος - Μόνιμο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού Στο ίδιο έργο θεατές, ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, oι...

More Articles Like This