9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Δεν είναι καθόλου τυχαία η προκλητική στάση της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου – Οι αντιδράσεις της Ευρώπης δεν πτοούν τον Σουλτάνο Ερντογάν – Κλιμάκωση της έντασης με τρεις τουρκικές φρεγάτες σε “κυνήγι” υποβρυχίου – Η τριμερής συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου

ypovrixio fregata-tourkiki-1

Άρχισε να εφαρμόζεται ένα στρατηγικό σχέδιο από την Άγκυρα, η οποία νιώθει αυτόν τον καιρό παντοδύναμη και διπλωματικά, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη την εκλιπαρούν να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τους τζιχαντιστές, που δρουν σε Συρία και Ιράκ, ένα σχέδιο με το οποίο βάζει πόδι για τα καλά η Τουρκία στον ορυκτό πλούτο γύρω από την Κύπρο, με δεύτερο στόχο τη δημιουργία τουρκικού θύλακα στη Θράκη.

Η κινητοποίηση Ελλάδας και Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι απειλές τους για βέτο στις όποιες συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρώπη για ένταξή της στην Ε.Ε, δεν πτοούν τον «σουλτάνο» Ερντογάν, γιατί έχει κοντά του τη Γερμανία, που εξάγει τα προϊόντα της (αυτοκίνητα, μηχανές κλπ.) στους 80 εκατ. περίπου Τούρκους, κερδίζοντας ετησίως 4 με 5 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές της στην Τουρκία.

- Advertisement -

Επίσης, η συμπαράταξη Ρωσίας και Ισραήλ με την Κύπρο, στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, ουδόλως απασχολεί τον Ερντογάν γιατί γνωρίζει ότι όλα τελειώνουν για τους δύο πρόσκαιρους συμμάχους της Κύπρου στη διπλωματική γλώσσα και σε απλή επίδειξη δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ, προφανώς, δεν πρόκειται να κινηθούν κατά της Τουρκίας κι αυτοί λόγω των τζιχαντιστών, καθώς χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Ιντσιρλίκ για τις επιδρομές τους κατά των τζιχαντιστών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Τούρκοι έχουν αφηνιάσει γύρω από την Κύπρο. Και τώρα, το σχέδιο του τουρκικού επεκτατισμού μεταφέρεται στη Θράκη με τη στήριξη μίας τουρκικής -όπως αυτοαποκαλείται- μειονότητας, η οποία θα επιχειρήσει δυναμική εμφάνιση στις επόμενες εκλογές, με ένα καθαρά «τουρκικό» κόμμα και στόχο είσοδο στη βουλή 3-5 τουρκογενών βουλευτών, οι οποίοι θα είναι απλά τα φερέφωνα και εκτελεστικά όργανα των προθέσεων της Άγκυρας μέσα στην ελληνική βουλή.

Τα πράγματα είναι όχι απλά γκρίζα αλλά σχεδόν μαύρα, έχοντας βρει την Ελλάδα αποδυναμωμένη και έρμαιο στα χέρια Βερολίνου και Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, τρία τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικής επιτήρησης CN-235 και ATR-72 εισέβαλαν στην κυπριακή ΑΟΖ σε μια αποστολή μυστήριο και πέταξαν γύρω από τον τουρκικό στολίσκο που αποτελείται από την φρεγάτα TGC Gelibolu F493, το ερευνητικό σκάφος BARBAROS HAYREDDİN PAŞA μαζί με τα πλοία υποστηρίξεως M/V BRAVO SUPPORTER και M/V DEEP SUPPORTER και το τουρκικό υποβρύχιο που περιπολούσε κάτω από τον στολίσκο.

Σε ότι αφορά το μεν τουρκικό υποβρύχιο την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε  κατ’ αποκλειστικότητα το defencenet.gr, ασφαλείς πηγές ξένης πρεσβείας αποκάλυψαν ότι πρόκειται για το υποβρύχιο TCG Dolunay (S-352) κλάσης 209/1200, ανάλογα με τα ελληνικά της κλάσης του S118 ΩΚΕΑΝΟΣ (προ του εκσυγχρονισμού του), το οποίο από σήμερα αποσύρθηκε και ελλιμενίζεται σε κατεχόμενο κυπριακό λιμάνι (Αμμόχωστος).

Όμως το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία κλιμακώνει αντί να αποκλιμακώνει την παρουσία της και μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή του το Barbaros στις 31 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι η περιοχή στα βυθοτεμάχια (“Οικόπεδα”) 1, 2 & 3 της κυπριακής ΑΟΖ θα τελούν και αυτά υπό τουρκική κατοχή με την Ελλάδα όπως πάντα απλό θεατή αν και κάποιοι αξιωματικοί στο ΠΝ και στο ΓΕΕΘΑ επιχειρούν έστω κεκαλυμμένα, όπως θα δούμε, να έχουν μια στοιχειώδη ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Και πιθανό αυτό να σχετίζεται με την αυξημένη ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα του τουρκικού Ναυτικού.

Όλο το βράδυ (εμφανίστηκαν στην περιοχή ενδιαφέροντος στις 21.30) τρία τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης “σάρωναν” την ευρύτερη περιοχή που εκινείτο το “Barbaros”.

Mε μία διαφορά: Ενώ το “Barbaros”, όπως δείχνει ο χάρτης με την πορεία του που δημοσιεύει το defencenet.gr, εκινείτο με κατεύθυνση από τον βορρά προς το νότο και το αντίθετο, τα τουρκικά αεροσκάφη εκινούντο με κατεύθυνση από δυτικά προς τα ανατολικά και το αντίθετο, όπως κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάζονται οι πορείες τους στην παρακάτω απεικόνιση από το ραντάρ ελέγχου της κίνησής τους (με κόκκινο τα τουρκικά αεροσκάφη, με κίτρινο τα αεροσκάφη πολιτικής Αεροπορία που εκινούντο στην περιοχή).

Η δράση τριών τουρκικών AΦΝΣ τόσο βαθιά στην Α. Μεσόγειο και η επίμονη δραστηριότητά τους δείχνουν ότι δύο τινά συνέβαιναν: Είτε ότι είχαν κοινή άσκηση με το υποβρύχιο TCG Dolunay (S-352), είτε ότι έψαχναν κάτι άλλο.

Τι άλλο; Όπως αναφέρει σχετική πληροφόρηση του defencenet.gr την ερχόμενη εβδομάδα (σε 4 ημέρες δηλαδή) αναλαμβάνει υπηρεσία στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ Αctive Εndeavor, ένα ελληνικό υποβρύχιο! Πιθανότατα ένα από τα αναβαθμισμένα της κλάσης “Γλαύκος” 209/1100.

Ενα υποβρύχιο το οποίο όμως έχει αποπλεύσει ήδη και δεν αποκλείεται να βρίσκεται στην περιοχή εν αναμονή της ανάληψης υπηρεσίας στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης. Καλύτερη αφορμή για να υπάρχει μια ελληνική παρουσία στην περιοχή στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει.

Δηλαδή είναι πολύ πιθανό τα τουρκικά AΦΝΣ να εντόπισαν (θεωρούμε βέβαιο ότι μέσω ΝΑΤΟ και άλλων πηγών γνωρίζουν ακόμα και την ακριβή ώρα απόπλου των ελληνικών υποβρυχίων) και καταδίωκαν το ελληνικό υποβρύχιο!

Πάντως στην περιοχή βρίσκεται κι ένα βρετανικό υποβρύχιο, αλλά είναι μάλλον αδύνατον να παρακολουθούσε το “Barbaros” και πολύ περισσότερο να το καταδίωκαν οι Τούρκοι, αν και με την φόρα που έχει πάρει η Άγκυρα, όλα είναι πιθανά.

Όπως και δεν αποκλείεται το σενάριο της κοινής άσκησης με το τουρκικό υποβρύχιο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση βλέπουμε μια τρομακτική επίδειξη ισχύος της Άγκυρας.

Τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ένα ερευνητικό πλοίο και δύο υποστήριξης.

Και όσο είναι ανενόχλητοι, τόσο θα αποθρασύνονται…

Τριμερής συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου

H τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και αυτή είναι η τρίτη τριμερής υπουργική συνάντησις πού κάνουμε για να προετοιμάσουμε την πρώτη συνάντηση Κορυφής σε λίγες ημέρες στο Κάιρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών, κ. Εύαγγ. Βενιζέλος κατά την άφιξη του στην Λευκωσία.

Επομένως επεσήμανε, «αναβαθμίζεται η συνεργασία μας λόγω και των κρίσεων πού αυτήν τη στιγμή είναι παρούσες στην περιοχή».

Επί πλέον, σημείωσε, «είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτή, γιατί έχουμε την τουρκική πρόκληση, την αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διεθνής κοινότης πρέπει να δώσει μία καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανόηση η Τουρκία.

Η τριμερής συνεργασία εξήγησε, δεν είναι μία εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία.

Είναι μία συνεργασία ου έχει ως στόχο την σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή.

«Όπως μπορούμε, να συνεργαζόμαστε εμείς με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει ή οδός τής συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού τής διεθνούς νομιμότητας.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία», κατέληξε ό κ. Βενιζέλος.

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This