9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, April 20, 2024

Ποιες αποδείξεις αγαθών και υπηρεσιών μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα

Απαιτούνται αποδείξεις για εισοδήματα κάτω των 60.000 ευρώ – Για αφορολόγητο λόγω τέκνων ή αναπηρίας, δεν απαιτούνται επί πλέον αποδείξεις

 

Για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τις οποίες πραγματοποιούν ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.

Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται στο 25% του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου, που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ (εισοδήματα 60.000 x 25%).

- Advertisement -

Για εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ δεν απαιτούνται επιπλέον αποδείξεις.

Για παράδειγμα, για εισοδήματα 70.000 ευρώ το σύνολο των αποδείξεων που απαιτούνται είναι 15.000 ευρώ και όχι 70.000 Χ 25%.

Προσοχή: Αν ο φορολογούμενος έχει επιπλέον αφορολόγητο λόγω τέκνων ή αναπηρίας, δεν χρειάζεται να καταθέσει κάποιο επιπλέον ποσό αποδείξεων.

Οι αποδείξεις καλύπτουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και μόνο.

Ποιες αποδείξεις «περνάνε»:

Στην Εφορία «περνούν» όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κλπ.), λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο – σταθερό και κινητό), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται και:

– Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛ.ΤΑ., εταιρειών Courier, πινακίδα χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κτλ.).

– Οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης, των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

– Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

apodeikseis apodeikseis1

spot_img
spot_img
Saturday, April 20, 2024

Latest News

Υποτροφία για την Αμερική πέτυχε ο Εβρίτης Αναστάσης Βασιλειάδης!

Μεγάλη επιτυχία για τον καταγόμενο από τις Φέρες, μαθητή Λυκείου - Τα επόμενα βήματά του O Έβρος βγάζει σπουδαία μυαλά,...

More Articles Like This