9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Πέφτει “βροχή” λουκέτων στην Ελληνική αγορά !!!

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, 40.000 μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και θα χαθούν άλλες 90.000 θέσεις εργασίας – Αλλά για τον ιδιωτικό τομέα που παράγει πλούτο, δεν υπάρχει οίκτος – Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

louketo1-1 louketa

“Βροχή” από λουκέτα πλήττει την αγορά, με 40.000 μικρές επιχειρήσεις να κλείνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και να χάνονται 90.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).

Το πρώτο εξάμηνο είχαν μπει 55.000 λουκέτα και είχαν χαθεί 105.000 θέσεις απασχόλησης. Την ίδια ώρα, περίπου 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, ενώ έξι στους 10 μικρούς επιχειρηματίες εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

- Advertisement -

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία Marc Α.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η ραγδαία μεταβολή του καθεστώτος απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς συνεχίζεται η δυναμική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων προς πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα, το 65,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε μείωση ωρών εργασίας, ή/και σε μείωση αποδοχών.

Το 49,3% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές.

Επίσης, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (50,5%) που απασχολούν προσωπικό έχουν προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας.

Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2010 ήταν 30% και για το 2012 ήταν405%^

Το 40,5% των επιχειρήσεων τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς από το 2020 και μετά (το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ), ενώ η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν αποκλείεται στο επόμενο εξάμηνο να έχει ανεβάσει τους οφειλέτες προς την Εφορία πάνω από το 40%, ενώ υψηλό θα διατηρηθεί το ποσοστό οφειλετών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις.

Οι νέες επιχειρήσεις (έως πέντε έτη λειτουργίας) εμφανίζονται να προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις συγκριτικά με τις

υπόλοιπες (9,1%).

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές και το λειτουργικό κόστος, το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το 2013 στις φορολογικές υποχρεώσεις του.

Μάλιστα το 57,2% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του τρέχοντος εξαμήνου.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών δεν φαίνεται να υιοθετείται από τις επιχειρήσεις, καθώς μόνο το 20%-25% αυτών που οφείλουν δηλώνει ότι ενδέχεται να κάνει χρήση της ρύθμισης.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Τα δάκρυα και ο πόνος των πολιτικών είναι μόνον για τον Δημόσιο τομέα.

Για τον ιδιωτικό τομέα, που παράγει πλούτο, και δημιουργεί ευημερία, δεν υπάρχει οίκτος, ούτε περισσεύουν δάκρυα.

Γι’ αυτό και η κατρακύλα της Πατρίδος συνεχίζεται.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This