9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Αναπάντητα ερωτήματα στο σκάνδαλο με την “Πανγαία”

Ακόμη και το κτίριο της ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης περιέρχεται στα χέρια Εβραϊκού επενδυτικού Fund, που γίνεται κάτοχος των ακινήτων του Δημοσίου – Για οσμή σκανδάλου κάνει λόγο ο βουλευτής Απόστολος Κακλαμάνης

EFORIA.1 kaklamanhs-apostolos-1

Η υπόθεση με την πώληση της θυγατρικής εταιρίας της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία» είναι λίγο πολύ γνωστή και το σκάνδαλο μυρίζει από… χιλιόμετρα μακριά.

Αυτό δεν το λέμε εμείς. Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή, με επερωτήσεις δύο βουλευτών, της Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και του Απόστολου Κακλαμάνη από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μιλούν για σκάνδαλο.

- Advertisement -

Από τα στοιχεία που έχουμε εμείς στα χέρια μας, βγάζουμε το εξής συμπέρασμα, το οποίο είναι ταυτόσημο με το συμπέρασμα που έβγαλαν οι παραπάνω βουλευτές και προχώρησαν σε επερώτηση στη Βουλή προς το υπουργείο Οικονομικών.

Η «Πανγαία» είναι μία εταιρία που δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες, για να… πωληθεί και πριν πωληθεί να ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, ο αγοραστής εξασφάλισε δάνειο από την ίδια την Εθνική Τράπεζα με ευνοϊκό επιτόκιο 2,72% για να αγοράσει την εταιρία και εν συνεχεία να της υπενοικιάζει τα ακίνητα για χρήση…

Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ όσο ακούγονται.

Πουλάμε σαν κράτος μία εταιρία «κοψοχρονιά», δίνουμε και  δάνειο με χαμηλότατο επιτόκιο, άρα ο αγοραστής πληρώνει πολύ λιγότερα και παράλληλα σαν κράτος θα νοικιάσουμε τα κτίρια από τη νέα εταιρία!

Δηλαδή ο αγοραστής παίρνει χαμηλότοκο δάνειο, βάζει και λίγα λεφτά για να πάρει τα ελληνικά ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια θα νοικιάσει στο ελληνικό κράτος για να αποπληρώνει τα δάνεια και να βγάλει από το πρώτο… δευτερόλεπτο σημαντικό κέρδος.

Η «Πανγαία» είναι μία εταιρία που θα αποκαλούσε ο καθένας από εμάς «φιλέτο».

Εξασφάλισε πρόσφατα 14 ακίνητα από τις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΔΕΠ, αυξάνοντας κατά πολύ το χαρτοφυλάκιό της και μιλάμε για μία εταιρία που ιδρύθηκε μέσα στο 2013.

Όπως φαίνεται, δημιουργήθηκε με στόχο να πωληθεί…

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι από το υπουργείο Οικονομικών διαπραγματεύονται (σ.σ. πολλοί πιστεύουν ότι είναι τυπική η πώληση, δηλαδή έχει συμφωνηθεί…) την πώληση της εταιρίας ισραηλιτικών συμφερόντων έναντι 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο που τα 460 εκατομμύρια ευρώ θα προέρχονται από δανειακή σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα, με επιτόκιο 2,76%.

Δηλαδή η εταιρία που θα αγοράσει την «Πανγαία», και μιλάμε ξεκάθαρα για την εταιρία – αγοραστή με την επωνυμία Invel Real Estate, ισραηλινών συμφερόντων, θα βάλει από την τσέπη της μόνο 140.000.000 ευρώ, ο κ. Μπένι Στάινμετζ, επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης της εταιρίας θα γίνει κάτοχος ακινήτων που ήταν του ελληνικού δημοσίου και στη συνέχεια θα τα νοικιάσει εκ νέου στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο θέμα έφερε αντιρρήσεις από το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά δεν… ίδρωσε το αυτί κανενός!

Βρήκαμε και ένα σημαντικό δημοσίευμα από το σάιτ koutipandoras.gr, το οποίο επικαλείται κι άλλα στοιχεία, για την πώληση της «Πανγαία», εμπλέκοντας πολιτικούς.

«Σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε ο πολιτευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Ν. Έβρου κύριος Λελιάτσος Παναγιώτης,  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ διορίσθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος και απείλησε με μήνυση τον εν λόγω πολιτευτή λόγω της αποκαλύψεως αυτής.

Αναζητώντας κανείς στοιχεία για την  νέα εταιρεία,  ιδιοκτήτη της Εθνικής ΠΑΝΓΑΙΑ, ανακαλύπτει ότι ιδρύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2013 και η μόνη αγοροπωλησία που έχει πραγματοποιήσει είναι αυτή της ΠΑΝΓΑΙΑ και καμία άλλη.

Επίσης η εταιρεία φέρεται να έχει προσωπικό 5 ατόμων τους : Chris Papachristophorou-  Managing Partner/Founder,  Alistair Dixon – Senior Advisor,  Luv Shah – Senior Advisor,  Beatrice Mazzolani – Italy Country Manager,  Julien Abello – Senior Associate.

Τα τρία πρώτα στελέχη της INVEL ήταν στο πρόσφατο παρελθόν μεγαλοστελέχη  του τμήματος real estate της Deutsche Bank καθώς και της  RREEF Opportunistic Investments  η οποία είναι θυγατρική της Deutsche Bank.

Η διεύθυνση της Invel Real Estate στο Λονδίνο είναι:

Invel Real Estate Partners

7 Old Park Lane, Mayfair,

London W1K 1QR, United Kingdom

T: +44 (0) 20 7529 6605

Στην ίδια όμως διεύθυνση  στο Λονδίνο- με σχεδόν παραπλήσιο τηλεφωνικό αριθμό-υπάρχει η εταιρεία Onyx Financial Advisors UK Ltd,  η οποία είναι εκπρόσωπος της BSGR στο Λονδίνο:

Onyx Financial Advisors UK Ltd

7 Old Park Lane, Mayfair

London W1K 1QR United Kingdom

Tel: +44(0)20 7529 6600

www.onyxfa.com και η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της guardian ελέγχεται από το FBI για απάτη (http://www.theguardian.com/world/2013/apr/16/fbi-arrest-bribery-10bn-mountain)», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

 

Κακλαμάνης: «Οσμή» σκανδάλου στη συμφωνία για την «Πανγαία»

 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πώληση του 66% της θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία» στην εταιρεία Invel Real Estate κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Κακλαμάνης «η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κατήρτισε ‘λεόντειο’ συμφωνία εις βάρος της και υπέρ της ισραηλινών συμφερόντων Invel του κ. Στάινμετζ για την πώληση της θυγατρικής της ΠΑΝΓΑΙΑ αντί 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Invel θα καταβάλει μόνον 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 460 εκατ. ευρώ θα τα δανειστεί από τη ΕΤΕ με επιτόκιο 2,72%».

Παράλληλα, συνεχίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, «θα εκμισθώσει στην ΕΤΕ 8 ακίνητα με μίσθωμα απόδοσης 9%».

Ο κ. Κακλαμάνης επικαλείται μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «υπήρξε έντονη αμφισβήτηση» για το θέμα.

Επισημαίνει τέλος την ανάγκη διερεύνησης του θέματος από τον κ. Στουρνάρα.

Ηλίας Παναγιωτίδης

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Η «ΤΕΚΑΛ» ανάδοχος στα έργα των 23,6 εκατ. ευρώ στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης του Λιμανιού μας - Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν  Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...

More Articles Like This