9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Η Αλεξ/πολη τιμά τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο

Τμήμα του Ιερού  Λειψάνου του φυλάσσεται στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό – Το πρόγραμμα των εκκλησιαστικών τελετών

090220111063 agios-nikolaos images-298 Unknown-103

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα της μνήμης του Αγίου Νικολάου, πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός Αλεξανδρουπόλεως.

Η Ιερά Μητρόπολις τιμά τον Πολιέα της Καθέδρας της και πανηγυρίζει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου εδώ και δύο χρόνια φυλάσσεται τμήμα του ιερού του Λειψάνου.

- Advertisement -

Το πρόγραμμα για τις εκκλησιαστικές τελετές του εορτασμού του Πολιούχου μας, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Στις 7.00 μ.μ θα τελεσθεί ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και κήρυγμα.

 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Από τις 7.00 μέχρι τις 10.30 π.μ. θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία .

Στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο Μητροπολιτικός Ναός θα είναι ανοικτός και θα τελούνται ακολουθίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι πιστοί. Στις 6.00 το απόγευμα θα τελεσθεί ο Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου, ενώ στις 8.00 μ.μ. θα ψαλλούν το Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί του Αγίου Νικολάου.

Στις πανηγυρικές, θρησκευτικές Ακολουθίες για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης μας, κ. Άνθιμος.

 

Άγιος Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός

 

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους. Έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.), Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός κληρονομώντας μια μεγάλη περιουσία. Αλλά ο Νικόλαος, εμπνεόμενος από φιλάνθρωπα συναισθήματα, διέθετε την περιουσία του για να ανακουφίζει άπορα, ορφανά, φτωχούς, χήρες, στενοχωρημένους οικογενειάρχες και γενικώς όσους είχαν ανάγκη.

Στην συνέχεια αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, αρχικά με το αξίωμα του Ιερέα στα Πάταρα και στη συνέχεια με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων.

Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.

Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό του  θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του, το 330 μ.Χ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με ένα θαύμα, το οποίο – κατά κύριο λόγο – έχει καταστήσει τον Άγιο Νικόλαο, στη συνείδηση του λαού, ως τον προστάτη των ναυτικών.

Όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα, λόγω σφοδρών θαλασσοταραχής, επικαλέστηκε το όνομα του αγίου με συνέπεια να σωθεί και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του.

Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Συνυφασμένος με την ιστορία της Αλεξανδρουπόλεως είναι ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου της, ο οποίος είναι κτισμένος στην  καρδιά της πόλεως, πάνω στον μοναδικό της λόφο. Τόσο το μικρό αρχικό κτίσμα όσο και το σημερινό μεγαλόπρεπο αποτέλεσε το πρώτο κύτταρο ανάπτυξης της πόλης μας.

O Ιερός Ναός γνώρισε τις δόξες και τις δοκιμασίες, τις χαρές και τις θλίψεις της τοπικής ιστορίας.

Περισσότερο από την ιστορία του όμως, ο Ναός απoτέλεσε την πνευματική μήτρα, μέσα στην οποία τα Μυστήρια της Ορθοδόξου τοπικής Εκκλησίας και οι αγιαστικές τελετές αναγέννησαν εκατοντάδες χιλιάδες πιστών με την Θεία Κοινωνία, με την βάπτιση των παιδιών μας, με τον γάμο των γονιών μας και με την έξοδο των συγγενών μας από αυτόν τον κόσμο για περισσότερο από μία εκατονταετία.

Μια μικρή ξύλινη εκκλησία, ήταν ο πρώτος ναός που χτίστηκε γύρω στο 1860, εκεί όπου σήμερα είναι το πάρκο της πλατείας του.

Τριάντα χρόνια μετά, στα 1890 ο επιχώριος Μητροπολίτης Αίνου μετέφερε την έδρα του από την Αίνο (σημερινή Τουρκία) στο Δεδέ-αγάτς (σημερινή Αλεξανδρούπολη), δίνοντας έτσι μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιοχή.

Πρώτο μέλημα για τη νέα έδρα της Μητροπόλεως ήταν το κτίσιμο μιας καινούργιας εκκλησίας που θα αντικαθιστούσε την μικρή παλιά.

Ο νέος μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου θεμελιώθηκε το 1892 και εγκαινιάστηκε το 1901 από τον τότε Μητροπολίτη Αίνου, Γερμανό Θεοτοκά.

Πρόκειται για πετρόκτιστη βασιλική με τρούλο και δύο κωδωνοστάσια που ανυψώθηκαν το 1908 με δωρεά του τότε πρόξενου της Αυστροουγγαρίας στην περιοχή, Βλασίου Σούχωρ.

Μέσα στον Ναό υπογράφτηκε το 1920 το πρωτόκολλο των Ελευθερίων της πόλεως.

Το τέμπλο του είναι «έργον Περγαμηνέλλη εκ Μυτιλήνης, 1932». Ο Ναός ανακαινίσθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια άλλες τρεις φορές, το 1974, το 2005 και το 2012.

Στον Ναό φυλάσσονται η ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας της Τριφώτισσας, έργο του 13ου αιώνα από την Αίνο, η εικόνα της Παναγίας της Μαυροφορούσας, την οποία έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Ανατ. Θράκη, τεμάχιο λειψάνου του πολιούχου της πόλεως Αγίου Νικολάου, επισκόπου Μύρων της Λυκίας, η τιμία κάρα του αγίου Νικολάου, ενός εκ των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων της λίμνης Σεβαστείας, και λείψανα εκ των Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This