9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 25, 2024

Με tablet και i-farma ο αγρότης στο χωράφι

Ένα χρήσιμο ηλεκτρονικό εργαλείο που θα καταγράφει την πορεία  των καλλιεργειών και θα δίνει πολύτιμη ενημέρωση στους Έλληνες Αγρότες

LAP-TOP-AGROTHS TRAKTER-AGROTES

Στη νέα εποχή, η αγροτική εκμετάλλευση είναι μία επιχείρηση και ο σύγχρονος αγρότης είναι επιχειρηματίας ή, αν ακόμη δεν έχει αποκτήσει τη νοοτροπία επιχειρηματία, οι απαιτήσεις της αγοράς για βέλτιστες γεωργικές πρακτικές, για προϊόντα ποιοτικά σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και οι επιταγές της …Εφορίας, προς εκεί τον κατευθύνουν.

Στο σύγχρονο λοιπόν αγρότη, αυτόν που σε πολλές περιπτώσεις- όπως άλλωστε δείχνουν οι έρευνες πεδίου- διαθέτει μόρφωση και επιδιώκει τη δια βίου κατάρτιση, αυτόν που ζει στη ψηφιακή εποχή και νιώθει άνετα με το ίντερνετ, η «Agrostis EΠΕ», του δίνει, με το ‘ifarma’, ένα εργαλείο για να οργανώσει την επαγγελματική του δραστηριότητα.

- Advertisement -

Σε λίγο, ο αγρότης, μαζί με τα κλασικά εργαλεία, τις φρέζες, τα κλαδευτήρια και τις τσάπες, θα παίρνει μαζί του στο χωράφι και το tablet.

Θα χρησιμοποιεί το smartphone του, όχι μόνο για τα τηλεφωνήματά του, αλλά και για να καταγράφει την πορεία των καλλιεργειών του και να λαμβάνει πολύτιμες ενημερώσεις.

«Η Αgrostis ΕΠΕ, ήταν υπό σύσταση όταν εγκρίθηκε για να επιχορηγηθεί από το πρόγραμμα Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα.

Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε την εφαρμογή  ifarma, γιατί γνωρίζαμε ότι υπάρχουν αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία ακριβείας.

Με το  ifarma, τους δίνουμε ένα εργαλείο, ένα διαδραστικό πρόγραμμα που συνεχώς ενημερώνεται με επικαιροποιημένες και νέες πληροφορίες, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν αξιοποιώντας τις  φορητές συσκευές αφής» εξηγεί  ο ένας από τους δύο εταίρους της «Agrostis ΕΠΕ», ο πληροφορικός Βαγγέλης Βασιλειάδης.

Ο άλλος εταίρος και συνιδρυτής της «Agrostis» είναι ο γεωπόνος Θανάσης Σαπουνάς.

Το προφίλ των νεότερων σε ηλικία αγροτών έχει αλλάξει. Είναι μορφωμένοι, πολλοί έχουν και πανεπιστημιακά διπλώματα, επιδιώκουν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στη γεωργία μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια, είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ.

Αυτό είναι και το target group της «Αgrostis», που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ενώ ήδη ενημερώνει για το ‘ifarma’, με παρουσιάσεις στις Ενώσεις Νέων Αγροτών, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, στην Agrotica.

Πιο συγκεκριμένα, τo ‘ifarma’ είναι μια εφαρμογή λογισμικού που επιτρέπει στον αγρότη να οργανώσει καίριες δραστηριότητες, όπως:

-Να καταγράφει όλα τα δεδομένα της αγροτικής του εκμετάλλευσης (αγροτεμάχια, μηχανήματα, προσωπικό).

-Να έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων φαρμάκων, λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού που ενημερώνονται από την Agrostis σε τακτική βάση.

-Να τηρεί την αποθήκη των εφοδίων του, (αγορές, εφαρμογές).

-Να προγραμματίζει τις εργασίες, να παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσής τους και να τηρεί πλήρες ημερολόγιο όλων των καλλιεργητικών του εργασιών.

-Να παίρνει πληροφορίες και προειδοποιήσεις για τήρηση ορίων επανεισόδου στον αγρό.

-Να καταρτίζει οικονομικό προϋπολογισμό και να παρακολουθεί την πορεία της υλοποίησής του.

-Να παρακολουθεί αναλυτικά το κόστος κάθε καλλιέργειας σε επίπεδο εργασίας και επιμέρους συντελεστών και να έχει την πλήρη εικόνα του οικονομικού αποτελέσματος της εκμετάλλευσης.

-Να καταγράφει και αποθηκεύει πληροφορίες που έχουν σχέση με την τήρηση προδιαγραφών ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Υπάρχει και μία έκδοση του ‘ifarma’, με περισσότερες λειτουργίες, για τη Διαχείριση Ομάδων Παραγωγών, μία έκδοση που είναι προσαρμοσμένη και στις απαιτήσεις γεωπόνων – συμβούλων ομάδων παραγωγών οι οποίοι, για παράδειγμα, κινούνται συντονισμένα για την εξασφάλιση πιστοποιήσεων.

Η «Αgrostis», στο πρώτο χρόνο διάθεσης της εφαρμογής, στοχεύει σε μέχρι 100 χρήστες, σε υπερδιπλάσιους το δεύτερο χρόνο και σε περίπου 1.000 – 1.500 χρήστες στη τετραετία.

spot_img
spot_img
Thursday, April 25, 2024

Latest News

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ o Σπύρος Καρανικόλας επισκέφθηκε τον Έβρο

Τον Φράχτη του Έβρου, τις Φέρες, καθώς και το Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, επισκέφθηκε την Τετάρτη 24/4, ο δικηγόρος και υποψήφιος...

More Articles Like This