9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ;

Οι Ευρωεκλογές θα αναδείξουν μόλις 21 Έλληνες εκπροσώπους σε σύνολο 751 μελών του Ευρωκοινοβουλίου – Θα σταυρώσουμε μέχρι 4 υποψηφίους – Όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκλεγούν τελικά “διάσημοι” αθλητές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι κ.λπ. χωρίς προσόντα για τις Βρυξέλλες

evropaiko-koinovoulio koinoevro

Οι προσεχείς Ευρωεκλογές τον Μάιο δεν συγκινούν τον κόσμο.

Όπως και στο παρελθόν, είναι μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη ζωή  μας και τις προοπτικές της, πόσο δυσαρεστημένοι είμαστε από τα κόμματα, να στείλουμε μήνυμα» κ.ο.κ.

- Advertisement -

Κατά βάθος αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κάτι ασήμαντο ή στην καλύτερη περίπτωση “τριτεύον”, πού δεν επηρεάζει ουσιαστικά τι ζωή και την προοπτική μας. Είναι όμως έτσι;

Αντίθετα προς τις δεκαετίες ’80 και ’90, σήμερα πια το ευρωκοινοβούλιο νομοθετεί κανονικά για όλα τα θέματα της Ένωσης.

Κάθε μία χώρα από τις 28 επιδιώκει να φέρει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία πιο κοντά στα δικά της χαρακτηριστικά, ώστε να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον σκληρό ανταγωνισμό πού αναπτύσσεται τόσο εντός Ένωσης όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτή η συνεχής διαπραγμάτευση διευρύνεται μετά χρόνια καθώς, εξαιτίας και της κρίσης, η Ένωση έχει εμβαθύνει πολύ τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Οι μισθοί, η ανεργία, η προοπτική γενικά στην οικονομία μας, οι ευκαιρίες των νέων στα αμέσως επόμενα χρόνια θα επηρεαστούν σημαντικά από το κατά πόσο θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προς όφελος των εθνικών μας χαρακτηριστικών.

Μια από τις αιτίες της κρίσης που ελάχιστα έχει συζητηθεί είναι η αποτυχία της χώρας όχι να ανταποκριθεί στην Κοινοτική νομοθεσία, όπως μονίμως μας καταλογίζουν, άλλα να φέρει την Κοινοτική νομοθεσία πιο κοντά στις δικές της ανάγκες.

Η παραγωγική μας βάση τα προηγούμενα χρονιά αποψιλώθηκε εξ αιτίας και αυτής της αδυναμίας.

Η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα σε μία σειρά από κλάδους: οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, κλωστοϋφαντουργία, καπνοβιομηχανία, ορυκτός πλούτος, αλουμίνιο, χάλυβας, νερό, χρυσός, φάρμακα, λιπαντικά, χημικά, πετρέλαιο και παράγωγα, πλαστικά, ηλεκτρική ενέργεια, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τυροκομικά, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμός, μετανάστες κ.λπ.

Σε όλους αυτούς τους κλάδους η Ελλάδα συνδιαμορφώνει, υποτίθεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία πού ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, τις προδιαγραφές παραγωγής, τις τάσεις εξέλιξης κάθε κλάδου, τους κανόνες τού εμπορίου.

Στο εθνικό κοινοβούλιο έχει απομείνει η εξειδίκευση των κεντρικών επιλογών πού χαράσσονται στις Βρυξέλλες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όσοι την κατανοούν προοδεύουν, οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται ότι «είναι στραβός ο γιαλός».

Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μόλις 21 Έλληνες εκπροσώπους σε ένα σύνολο 751 μελών τού Ευρωκοινοβουλίου από τις 28 χώρες – μέλη.

Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να «σταυρώσουμε» μέχρι 4 υποψηφίους της αρεσκείας μας, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα εκλέξουν 4-5 ευρωβουλευτές έκαστο.

Προσέξτε: στην ευρωβουλή σήμερα κανένα εθνικό κόμμα δεν έχει την ικανότητα από μόνο του να καθορίζει τις ψηφοφορίες.

Η μόνη δυνατότητά που υπάρχει είναι να κάνουν συμμαχίες μέσα στα Ευρωπαϊκά κόμματα που ανήκουν.

Όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ το 1981 είχε 24 ευρωβουλευτές σε ένα σύνολο 434 μελών από 10 χώρες. Το μεγαλύτερο κόμμα τότε είχε 14 εκπροσώπους, ήταν η τρίτη δύναμη μέσα στο Ευρωπαϊκό κόμμα και ασκούσε μεγάλη επιρροή.

Το συμπέρασμα είναι ότι η χώρα μας σήμερα έχει  τη μίση δύναμη εκπροσώπησης, ενώ το μεγαλύτερο κόμμα σήμερα έχει το ένα -πέμπτο της δύναμης πού είχε όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ.

Ο τριπλασιασμός των χωρών-μελών και ο κατακερματισμός της πολιτικής μας σκηνής έχει αποτέλεσμα τη μεγάλη συρρίκνωση της εθνικής μας επιρροής σε μία εποχή πού το Ευρωκοινοβούλιο έχει κρίσιμες αρμοδιότητες.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον για να καταφέρουμε να επηρεάσουμε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προς όφελος μας και για να πετύχουμε κάτι καλύτερο στα κρίσιμα θέματα πού θα αποφασιστούν για εμάς πρέπει να εκλέξουμε ευρωβουλευτές ανθρώπους πού γνωρίζουν Ευρωπαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα έχουν κουλτούρα συνεργασίας και καθημερινής αναζήτησης συμμαχιών με συναδέλφους τους από άλλες χώρες.

Ο σταυρός προτίμησης σε μία δημοκρατία δίνει τη δυνατότητα ο λαός να εκφράσει τη βούληση του.

Ελλοχεύει όμως τον κίνδυνο τελικά να εκλεγούν «διάσημοι» αθλητές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι κ.λπ. άνθρωποι όμως πού δεν γνωρίζουν τον τρόπο πού λειτουργεί το σύστημα στις Βρυξέλλες και δεν έχουν τα προσόντα να πετυχαίνουν συμμαχίες για να φέρουν τις αποφάσεις πιο κοντά στις δικές μας ανάγκες.

Στις Βρυξέλλες θα πάνε αυτοί πού εμείς θα διαλέξουμε για να διαχειριστούν πολύ σημαντικά τεχνικά ζητήματα πού θα κρίνουν την πορεία μας στα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να διαθέσουμε λίγη ώρα σε κάθε υποψήφιο του κόμματος της επιλογής μας για να διαλέξουμε αυτούς πού πραγματικά θα μας φέρνουν αποτελέσματα.

Μιχάλης Πεγκλής

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Τέλος τα κινητά τηλέφωνα μαθητών στα σχολεία !!!

Αυστηρότερα μέτρα παίρνει το Υπουργείο Παιδείας - Τα κινητά θα παραδίδονται πριν την έναρξη των μαθημάτων Νέα αυστηρότερα μέτρα για...

More Articles Like This