9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Η ΧΑΝΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

Έχουμε ένα σπάνιο αρχαιολογικό Βυζαντινό Μνημείο στην περιοχή μας, το οποίο μαζί με τα παλαιά Λουτρά, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα, ώστε να αποτελέσει μαζί με την Παναγιά Κοσμοσώτειρα, πόλο έλξης επισκεπτών – Όλα τα χάνια στα Βαλκάνια γκρεμίστηκαν – Μένει μόνον η Χάνα

01 02 kosmosothra mitrakas

Μιλούμε για την ανάγκη τουριστικής προβολής του τόπου μας.

Μιλούμε για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων που θα αποτελέσουν πόλο έλξης, των δικών μας και ξένων τουριστών.

- Advertisement -

Εδώ στον Έβρο, που χιλιάδες χρόνια τώρα, απετέλεσε πέρασμα λαών και πολιτισμών, τα μνημεία υπάρχουν διάσπαρτα, εδώ κι εκεί.

Παραμένουν όμως μέχρι και σήμερα, αναξιοποίητα.

Διαβάστε την επιστολή που μας έστειλε ο καταξιωμένος ζωγράφος κ. Γιάννης Μητράκας:

***

Αγαπητέ κύριε Κονδύλη, χαίρετε,

Απευθύνομαι σε σας τον έγκριτο, παλαίμαχο, επιτυχημένο δημοσιογράφο και επιχειρηματία των ΜΜΕ της Θράκης, που γνωρίζετε το σφυγμό λειτουργίας της Αλεξανδρούπολης.

Σας γράφω για το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλης μας στην Τραϊανούπολη τη ΧΑΝΑ που γνωρίζει την εγκατάλειψη αιώνες τώρα και πιο πολύ των νεοελλήνων που μεριμνούν και τυρβάζουν περί άλλων.

Στην έρευνα που έκανα το σπάνιο-μοναδικό αυτό μνημείο είναι του 13ου αιώνα περίπου.

Όπως λένε τα έγγραφα είναι από τα πρώτα κτίσματα που έκτισαν οι Τούρκοι όταν ήρθαν στην Ευρώπη.

Τα δικά μου επιστημονικά, γνωστικά, καλλιτεχνικά στοιχεία λένε ότι:

α) το περίκλειστον σύστημα δόμησης, β) το ημικυκλικόν των αψίδων χωρίς κορυφή – των εισόδου εξόδου – διαμπερές του βυζαντινού θόλου μαρτυρούν πως είναι βυζαντινό και ενδεχομένως αρχαιότερον.

Το βέβαιον είναι ότι έγινε από Ελληνικά-Βυζαντινά-Θρακικά χέρια μαϊστόρων καλλιτεχνών εγνωσμένης αξίας.

Οι αρχαιολόγοι έχουν το λόγο για την ηλικία του μνημείου.

Ταυτόχρονα οι στήλες όπως αυτές που φαίνονται στη φωτογραφία και τα πιθάρια που υπάρχουν στον εσωτερικό χώρο του μνημείου και ό,τι άλλο μπορεί να αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη σε ανασκαφή του δαπέδου και των πέριξ χώρων, θα καθορίσουν την ακριβή χρονολόγησή του.

Το σπάνιο αυτό μνημείο, μοναδικό στο είδος του, έχει την αξία ενός Παρθενώνα, που δέσποζε στην Εγνατία Οδό των Βυζαντινών και που όλα τα άλλα χάνια εξαφανίστηκαν όπως και η ίδια η Εγνατία και έμεινε μόνον η δική μας ΧΑΝΑ, που εξυπηρετούσε τον ανεφοδιασμό σε άλογα και τρόφιμα των αυτοκρατορικών-στρατιωτικών αποστολών.

Όλα τα χάνια στον Ελλαδικό, Βαλκανικό, Τουρκικό χώρο ισοπεδώθηκαν, χάθηκαν από το πρόσωπο της γης.

Γνωρίζω προσωπικά το μνημείο, εγκατελημένο πάνω από μισό αιώνα και διερωτώμαι πως είναι δυνατόν να μην έχει ληφθεί καμία μέριμνα από πολιτικούς, δημοτικούς άρχοντες, επιστήμονες, μηχανικούς, αρχαιολόγους και άλλους άξιους κατά τα άλλα, κανείς να μην έχει μεριμνήσει για την αρχαιολογική αποκατάσταση του σπάνιου και μοναδικού μνημείου της Αλεξανδρούπολης.

Διερωτώμαι, οι εφημερίδες, τα ΜΜΕ, οι έγκριτοι δημοσιογράφοι γιατί αγνόησαν το σπάνιο αρχαιολογικό, βυζαντινό μνημείο μας, το οποίο μαζί με τα παλαιά λουτρά, σε πακέτο, θα μπορούσαν να ενταχθούν για χρηματοδότηση σε κάποιο πρόγραμμα της ΕΟΚ ή της UNESCO.

Το μνημείο της ΧΑΝΑ και τα λουτρά θα γίνουν το σημαντικότερο μνημείο για τον τουρισμό της πόλης μας.

Η ΧΑΝΑ γλύτωσε από την λαίλαπα της καταστροφής γιατί προσφέρονταν ως κατάλυμα των λουομένων των ιαματικών λουτρών.

Τώρα αυτή οφείλει να διασώσει τα παλαιά λουτρά που έχουν κι αυτά αρχαιολογική αξία (όπως αξιοποιήθηκαν τα λουτρά της Θεσσαλονίκης Bayhamam).

Στο δίδυμο αυτό που είναι μεγάλης αρχαιολογικής και τουριστικής αξίας προστίθεται και ο Ιερός Ναός της Αγίας Γλυκερίας της δικής μας Θρακιώτισσας Τριανοπολήτισσας Αγίας που θα συνυπάρξουν τα Ελληνικά μνημεία Βυζαντινής περιόδου, Τουρκικής περιόδου αλλά και σημερινά τριών γενεών.

Θα αποτελέσουν το καλλίτερο τουριστικό πακέτο και η Αλεξανδρούπολη θα καμαρώνει για τα δικά της μνημεία Μεγάλης Πολιτιστικής αξίας.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το ξύπνημα της εθνικής μνήμης του γένους, που έπρεπε να είναι ο πυρήνας των ενδιαφερόντων όλων των υπευθύνων μηδενός εξαιρουμένου.

Γιατί γένος που δεν έχει μνήμη χάνεται.

Αυτό ας είναι η απαρχή των ανασκαφών των αρχαιολογικών ερευνών της Τραϊανούπολης που ποτέ δεν έγιναν και δεν ξέρω ποιος φταίει γι’ αυτό, για να δούμε επιπλέον ποια πόλη Θρακική δέσποζε σ’ αυτή την εξαιρετική αμφιθεατρική τοποθεσία αιώνες πριν.

Έχουμε ανάγκη ως γένος της Εθνικής Μνήμης και όχι γιορτές κρασιού που θολώνουν τη μνήμη.

Κλείνω αναμένοντας την ανάδειξη αυτού του τόσο μεγάλου θέματος του δικού μας Παρθενώνα, της δικής μας ΧΑΝΑ από την εφημερίδα και την τηλεόραση.

Σας ευχαριστώ

Μητράκας

Άρχων Οικουμενικού Πατριαρχείου,

Άρχων Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος των Κομνηνών,

Άρχων Ναϊτών Ιπποτών

Αλεξανδρούπολη 8 Σεπτεμβρίου 2014

***

Σημείωση Ε.Θ.

Ποιος άραγε θα ενδιαφερθεί γι’ αυτό το ζήτημα;

Νια, καταλαβαίνουμε πως λεφτά δεν υπάρχουν.

Όπως λέγει όμως και ο κ. Μητράκας, μπορούμε να χτυπήσουμε την πόρτα της Ε.Ε. Ή της UNESCO.

Θα το κάνουμε;

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Στις 22 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα διανυκτερεύει στην Αλεξανδρούπολη

Στις 16 Απριλίου 2024 το Ολυμπιακό Φως γεννήθηκε ξανά στην Αρχαία Ολυμπία, και ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας...

More Articles Like This