9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ: ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

sintaksiouxoi-150ΒΓΕΙΤΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ – ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΑ 62

Ευνοϊκές προϋποθέσεις για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη μπορούν να εξασφαλίσουν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του Ν 3996/2011 περί εξαγοράς πλασματικών χρόνων.

Πλασματικούς χρόνους μπορούν να αναγνωρίσουν παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι των οποίων οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μετεβλήθησαν προς το χειρότερο (αύξηση ορίων ηλικίας ή αύξηση χρόνουεργασίας).

Με τον τρόπο αυτό ένας εργαζόμενος μπορεί να εξασφαλίσει συνταξιοδότηση ακόμα και 12 χρόνια νωρίτερα.

- Advertisement -

Το μπόνους των πλασματικών ετών είναι χρήσιμο , όταν χρησιμοποιείται με προσοχή και μόνο στις περιπτώσεις που πραγματικά εξυπηρετεί τον κάθε εργαζόμενο. Γι αυτό και η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ατομικά.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να εξαγοράσουμε 4 πλασματικά για το 2011, 5πλασματικά για το 2012, 6 πλασματικά για το 2013 και 7 πλασματικά για το 2014.

Τα μυστικά των εγκυκλίων

 

37-2* Το κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου – σε όλα τα ταμεία- είναι χαμηλότερο από το κόστος κανονικής ασφάλισης. Στο Δημόσιο συμφέρει ακόμη περισσότερο καθώς υπολογίζεται στο 6,67% επί του τελευταίου μισθού ( ουσιαστικά είναι λιγότερο από 100€/μήνα)

* Πολλοί ασφαλισμένοι βγαίνουν έως  και 12 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη!!! – γλυτώνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας

* Η έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης μπορεί να γίνει 2 έτη πριν τη συνταξιοδότηση. Με αυτήν ο ασφαλισμένος μπορεί να έχει ακριβή εικόνα των ημερομισθίων του και  να αποφασίσει εάν θα εξαγοράσει πλασματικά ή όχι, ενώ επιταχύνεται με αυτόν τον τρόπο και η έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης

* Πλασματικούς χρόνους μπορούν να εξαγοράσουν μόνο όσοι ασφαλισμένοι έχουν τουλάχιστον 12 χρόνια πραγματικής ασφάλισης (3.600 ένσημα)

* Ο  χρόνος ανεργίας – ασθενείας και γονικής άδειας προσμετράται για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο τέκνο και 5.500 ένσημα

* Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας μπορεί να συνυπολογιστεί για να συμπληρωθούν οι 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία για λήψη μειωμένης σύνταξης

* Η ειδική άδεια μητρότητας 6 μηνών (από το 2008 και μετά) συνυπολογίζεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τις γυναίκες

* Η αίτηση για σύνταξη με αναστολή λόγω συνέχισης της εργασίας του ασφαλισμένου /ης κατοχυρώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής της

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ

Σύμφωνα με  πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», υπάρχουν πληροφορίες για αλλαγές στο καθεστώς εξαγοράς πλασματικών ετών στο νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθεί η αναδρομική ισχύς της αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να μην έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης για προηγούμενα έτη, παρά μόνο για να συμπληρώσουν το χρόνο που τους λείπει για να συνταξιοδοτηθούν.

Σήμερα η έξοδος στη σύνταξη πριν τα 62 επιτυγχάνεται κυρίως με την εξαγορά πλασματικών χρόνων για προγενέστερα έτη, και συγκεκριμένα για το 2010, 2011 και 2012.

Αν επιβεβαιωθεί η φήμη, κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν ήδη πάρει αποφάσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου από τα Ταμεία τους για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως το 2012.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι σε τέτοια περίπτωση, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα  απολέσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν με αυξημένες προϋποθέσεις, καθώς μέχρι σήμερα όλες οι εγκύκλιοι περί εξαγορών ρητά προέβλεπαν ότι το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε, ακόμη και κατά το χρόνο συνταξιοδότησης και δεν χάνεται.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ

ΕΡ: «Διαβάζοντας τα παρακάτω από δημοσίευση σας στην εφημερίδα “Ελεύθερη Θράκη” ο  χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας μπορεί να συνυπολογιστεί για να συμπληρωθούν οι 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία για λήψη μειωμένης σύνταξης. θέλω να βεβαιωθώ ότι πράγματι ισχύει. Είμαι γεννημένη το 1958 με 4214 ένσημα (από το 1978 και μετά). Εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια μπορώ να επισπεύσω την μειωμένη σύνταξη από τα 62?

με εκτίμηση

Μαρία Σ.»

ΑΠ: Ο  χρόνος της ανεργίας όντως μετράει για να συμπληρωθεί η προϋπόθεση ων 100 ενσήμων την τελευταία  πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση. Εσείς όμως δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με μειωμένη νωρίτερα από τα  62, ακόμη κι αν εξαγοράσετε πλασματικά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΟΤΑ

ΕΡ: «Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε μπορώ να βγω στην σύνταξη. Εργάζομαι στους Ο.Τ.Α. (Δήμο). Αρχική πρόσληψη 03-03-1982 με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, 29-11-1985 μονιμοποιήθηκα με τον Νόμο 1476/84. Έως σήμερα 05-11-2014 συμπεριλαμβανομένου και του στρατού (22 μήνες) έχω συνολική υπηρεσία : 34 έτη 6 μήνες και 3 ημέρες.

Σας Ευχαριστώ πολύ

Με Εκτίμηση

Νικόλαος Γ.»

ΑΠ: Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με 35 χρόνια ασφάλισης  χωρίς όριο ηλικίας.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος  – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100

E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR

ΦΑΞ:       2551031030

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Ήταν ένας σεμνός και έντιμος θερμός Πατριώτης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, εκ των Ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ Έφυγε από τη...

More Articles Like This