9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

Την ώρα που αλλού επιδοτούν το κόστος μετατροπής καυστήρων πετρελαίου για χρήση φυσικού αερίου, εμείς εδώ, οι ακρίτες της Θράκης, εξακολουθούμε να πληρώνουμε ακριβά τον βαρύ Θρακιώτικο χειμώνα, χωρίς καμμία διαμαρτυρία

aerio-noikokira metrites-aerio

Θα ξεκινήσουμε με μια είδηση που δε μας αφορά. Αφορά στα νοικοκυριά στην Καρδίτσα στα Τρίκαλα, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά καμία πόλη της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Επιδότηση για τη μετατροπή των καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου δικαιούνται όλα τα νοικοκυριά στις πόλεις όπου λειτουργεί δίκτυο φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης.
Εμείς εδώ, στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί να ζούμε στον μεγαλύτερο και πιο βαρύ χειμώνα της χώρας, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση και ούτε πρόκειται, το φτηνό φυσικό αέριο.
Μόνο θα παρακολουθούμε πως το κάνουν άλλες περιφέρειες, άλλοι δήμοι. Έξυπνα, μεθοδικά, και με ένα μόνο αποτέλεσμα. Τη φθηνή και οικολογική θέρμανση με φυσικό αέριο.
***
Το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση του προγράμματος μετατροπής οικιακών καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου δόθηκε με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, και προβλέπει συνολικά 20 10 εκατ. ευρώ που μπορούν να επιδοτήσουν την ένταξη στο πρόγραμμα περίπου 50.000 νοικοκυριών (30.000 στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία).
Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται ανάλογα με την ισχύ του καυστήρα από 1.000 ευρώ (για μονοκατοικίες) έως 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες) ποσοστά που αντιστοιχούν έως και στο 60% του κόστους.
Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, καθώς το φυσικό αέριο προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.
Προσέξτε όμως… ένα από τα κριτήρια που αφορούν στους δικαιούχους αποδέκτες της επιδότησης αναφέρει ότι η κατοικία πρέπει… να βρίσκεται στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σε σημεία με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου και δύναται να συνδεθεί και τροφοδοτηθεί από την αρμόδια ΕΠΑ της περιοχής.
Όπως καταλαβαίνετε, η περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιοχή με τον μεγάλο και βαρύ χειμώνα, και το μεγαλύτερο κόστος θέρμανσης, εάν και φιλοξενεί στα σπλάχνα της τον ελληνοτουρκικό αγωγό, βρίσκεται έξω από το πρόγραμμα, πολύ απλά, γιατί δεν διαθέτει δίκτυο φυσικού αερίου.
Και παρά το γεγονός ότι και άλλοι αγωγοί περνούν ήδη ή θα περάσουν από την περιοχή μας, δεν προβλέπεται πουθενά η δυνατότητα δικτύωσης φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης, μέσα στις πόλεις, και τα νοικοκυριά της Θράκης.
Διαρρέουν μάλιστα πληροφορίες ειδικών που γνωρίζουν το θέμα εκ των έσω, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι οι πόλεις της Θράκης δεν θα συνδεθούν με το δίκτυο γιατί πολύ απλά, το εγχείρημα κρίνεται ασύμφορο για την Επιχείρηση Αερίου.
Εμείς, θα παρατηρούμε οι αγωγοί να περνούν και να μη σταματούν.
Ο αγωγός ΤΑΡ, ο αγωγός LNG, και τα δίκτυά τους θα κατευθύνουν το φθηνό καύσιμο προς τα νοικοκυριά της υπόλοιπης Ελλάδας, της Ευρώπης, ενώ οι Θρακιώτες θα πασχίζουν να ζεσταθούν με ξυλόσομπες και πατέντες.
Το λιγότερο, που θα έπρεπε να πράξουν, ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι της περιφέρειάς μας, είναι να επισκεφτούν τους ομολόγους τους στη Θεσσαλία για να καταγράψουν τις ενέργειες που απέφεραν αυτό το πολύτιμο οικονομικό καύσιμο στα σπίτια του Βόλου της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.
Εμείς θα υπενθυμίζουμε διαρκώς την υπόδειξη στελέχους της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τον αγωγό ΤΑΠ:
Το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά της Θράκης, είναι μία δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη υπόθεση.
Χρειάζεται συντονισμός, πίεση, ενδιαφέρον, από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.
Άντε λοιπόν “ραγιάδες” ξυπνήστε επιτέλους.
Σ.Κ.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές από Ροδόπη και Έβρο

Ποια ονόματα ακούγονται, χωρίς να είναι ακόμα κάτι σίγουρο Περίπου 2 μήνες και κάτι, έμειναν για την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών....

More Articles Like This