9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Ξεκινά το τυροκομείο του Συν/σμού “Θρακών Αμνός” στην Ορεστιάδα  

Στο τυροκομείο θα παράγονται ακόμα παγωτά, γιαούρτι και προϊόντα Μυζήθρας – Και παστερίωση του Γάλακτος για τους αυτόματους πωλητές, που θα λειτουργήσουν από Μάρτιο του 2017, σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

atm-gala-4 atm-gala-3 atm-gala-2 atm-gala-1Στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί το τυροκομείο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού “Θρακών Αμνός”, στις εγκαταστάσεις της πρώην Τυροκομικής Βαρσαμακίδη Α. Ε., στο Νεοχώρι Ορεστιάδας.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί το 80% περίπου των εργασιών ριζικής ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του τυροκομείου και οι παρεμβάσεις στους χώρους παραγωγής βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Αντίστοιχες εργασίες ανακαίνισης θα γίνουν και στο παλαιό κτίσμα του τυροκομείου, όπου θα λειτουργήσουν τα γραφεία και ένα κατάστημα πώλησης των παραγόμενων τυροκομικών προϊόντων.

Η επένδυση υλοποιείται με ίδια κεφάλαια (μερίδες) των μελών-μετόχων του συνεταιρισμού, οι οποίοι φτάνουν πλέον τους 170 και το ζωικό κεφάλαιο τους ξεπερνά τα 20.000 αιγοπρόβατα.

- Advertisement -

Η συμφωνία εκμίσθωσης του τυροκομείου έχει υπογραφεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και προβλέπει την ενοικίαση των χώρων για 10+10 χρόνια.

Η λειτουργία του τυροκομείου θα ξεκινήσει την περίοδο που η παραγωγή γάλακτος θα είναι επαρκής για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις πρώτης ύλης, καθώς κατά τους χειμερινούς μήνες οι ποσότητες είναι μειωμένες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, από το 2017 μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο προσαρμογής κοπαδιών, ώστε από τον επόμενο χειμώνα να υπάρχει καθημερινά, σε όλη τη διάρκεια του έτους, ικανή ποσότητα γάλακτος που θα εξαφαλίζει την αδιάκοπη παραγωγή.

Τα προϊόντα που θα παράγονται θα είναι η παραδοσιακή φέτα, το παγωτό, το γιαούρτι και προϊόντα μυζήθρας. Στις εγκαταστάσεις θα γίνεται και η παστερίωση του γάλακτος που θα διατίθεται από τους αυτόματους πωλητές που θα λειτουργήσουν, σε πρώτη φάση, σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Το συγκεκριμένο εγχείρημα, που βρίσκεται στα σκαριά από πέρυσι και επρόκειτο να υλοποιηθεί ήδη από την άνοιξη του 2016, “κόλλησε” εξαιτίας της υπαναχώρησης γαλακτοβιομηχανίας της περιοχής από τη συμφωνία που είχε κάνει με τον συνεταιρισμό για την παστερίωση του γάλακτος που θα πωλούνταν από τα μηχανήματα.

Ο Συνεταιρισμός, που δημιουργήθηκε το 2012 με μόλις 25 μέλη, έχει ήδη διανύσει την πρώτη τετραετία του συνεργατικού εγχειρήματος και κάνει πλέον σημαντικά βήματα ανάπτυξης και εξέλιξής του.

Η ένταξη νέων μελών-κτηνοτρόφων σε αυτόν είναι δυνατή με την καταβολή του ποσού των 1.500 ευρώ που αντιστοιχεί στη μερίδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί από το 2017 και μετά τη λειτουργία του τυροκομείου, καθώς το ύψος της μερίδας αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την ανάπτυξη και τα έσοδα του συνεταιρισμού. Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι του “Θρακών Αμνός” καλούν όποιον κτηνοτρόφο ενδιαφέρεται να μπει στη συνεταιριστική “οικογένεια”, να το πράξει άμεσα, αγοράζοντας τη μερίδα του “σήμερα που η τιμή της είναι ακόμα χαμηλή”.

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Ανασυστήνεται το Μελισσοκομικό Πάρκο Δαδιάς μετά τις φωτιές

Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, καθώς και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα υλοποιήσουν τα έργα που θα αποφασιστούν Με απόφαση που...

More Articles Like This