9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, March 19, 2024

Έξι προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για 65.000 ανέργους

Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, απευθύνονται σε 42.000 ανέργους και πλαισιώνουν τη νέα γενιά κοινωφελούς εργασίας για το πρώτο τρίμηνο του 2017 – Σημαντικά εργαλεία για την αγορά εργασίας

Με έξι προγράμματα που θα απευθύνονται συνολικά σε 42.000 ανέργους και θα πλαισιώσουν τη Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας (24.000 θέσεις) κλείνει η βεντάλια των προγραμμάτων απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2017.  Ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα του επιτελείου της αν. υπουργού, Ράνιας Αντωνοπούλου, προβλέπει τα εξής:

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Πρόκειται για το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, για την πρόσληψη προσωπικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 10 άτομα (κόστος 40 εκατ. ευρώ).

- Advertisement -

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και άλλων δημόσιων φορέων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 55-67 ετών (κόστος 60 εκατ. ευρώ).

4. Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 νέους ηλικίας 25-29 ετών. Πρόκειται για τη β’ φάση του προγράμματος Εργασιακής Εμπειρίας (κόστος 24 εκατ. ευρώ).

5. Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑμεΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε 1.000 άτομα (κόστος 2 εκατ. ευρώ). Όλα τα προγράμματα θα υλοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ μετά την ανάρτηση των σχετικών προσκλήσεων.

6. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επαγγελματική κατάρτιση 23.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών που μετέχουν στο πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης σε κλάδους αιχμής της οικονομίας.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και συνολικά υποβλήθηκαν 133.873 αιτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, θα ακολουθήσει νέα πρόσκληση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης στο 45% των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις των κλάδων αιχμής της οικονομίας.

Επανένταξη

«Τα τελευταία δύο χρόνια η ανεργία μειώνεται αργά, αλλά σταθερά. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η υποστήριξη των ανέργων για επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όσο οικοδομούνται οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην οικονομία να δημιουργήσει πραγματική και σταθερή απασχόληση», δηλώνει η αν. υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από την αρχή του 2015 μέχρι το τέλος του 2016 εντάχθηκαν σε προγράμματα απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης 200.000 άνεργοι.

Σημαντικό εργαλείο στις νέες πολιτικές απασχόλησης είναι το Σύστημα Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας που θεσμοθετήθηκε και μπορεί να «ακούει» την αγορά για να συλλέγει πραγματικά δεδομένα, ως προς τις κενές θέσεις εργασίας και τις ειδικότητες και τους κλάδους με προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης.

spot_img
Tuesday, March 19, 2024

Latest News

Ανθοκομική Έκθεση στη Νέα Ορεστιάδα

Θα διεξαχθεί από 25 έως 28 Απριλίου, μαζί με την Έκθεση Βιβλίου Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην...

More Articles Like This