9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

Πρόστιμα για τα POS

Υποχρεωτικά τα POS από την Παρασκευή για 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

  Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα καλούνται να πληρώνουν όσοι εντοπίζονται να μην έχουν συμμορφωθεί. Γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα από τους πελάτες τους, εφόσον εκείνοι το επιθυμούν.

Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα θα βρίσκονται από αύριο Παρασκευή γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν θα έχουν προμηθευτεί και δεν θα έχουν εγκαταστήσει στα γραφεία ή τα καταστήματά τους μηχανήματα υποδοχής χρεωστικών ή πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών, πιο γνωστά ως POS.

Παρά τις αντιδράσεις των δικηγόρων και των γιατρών στην εγκατάσταση PΟS, το υπουργείο Οικονομικών δεν τους εξαίρεσε από το μέτρο και η τρίμηνη προθεσμία που είχε δώσει συνολικά σε περίπου 400.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για την προμήθεια και εγκατάσταση των συγκεκριμένων μηχανημάτων λήγει αύριο τα μεσάνυχτα.

- Advertisement -

Όσοι δεν συμμορφωθούν και εντοπιστούν από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβαρύνονται με “τσουχτερό” πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι εφόσον μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίες πραγματοποίησε έναρξη δραστηριότητας μεταξύ 27 Ιουνίου και 27 Ιουλίου θα πρέπει να εγκαταστήσει POS το αργότερο έως τις 27 Αυγούστου. Όποιος κάνει έναρξη δραστηριότητας μετά την 27η Ιουλίου θα πρέπει να προχωρήσει στην εγκατάσταση POS το αργότερο σε 30 ημέρες από την ημερομηνία της έναρξης.

Τα πρόστιμα

Οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωση και θα εντοπιστούν θα υποχρεώνονται να καταβάλουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. Ο κάθε παραβάτης που θα εντοπίζεται, εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία που του επέβαλε το πρόστιμο αποδεικτικό εγκατάστασης της συσκευής POS ή εφόσον προσέλθει για να εξοφλήσει το πρόστιμο εντός 30 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης, θα γλιτώνει από το μισό πρόστιμο, δηλαδή θα καλείται να πληρώσει τελικά 750 αντί 1.500 ευρώ.

Επίσης, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν POS θα πρέπει να αναρτήσουν και σε εμφανή σημεία των επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων πινακίδες που θα πρέπει να αναγράφουν την εξής φράση: “Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ ‘Η ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ”, “CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD”. Το πρόστιμο για τη μη τήρηση αυτής της υποχρέωσης ανέρχεται 1.000 ευρώ. Μάλιστα το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται ακόμη και στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της γνωστοποίησης αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή δεν έχει αναρτηθεί σε ευκρινές σημείο.

Γιώργος Παλαιτσάκης

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Ψάρεμα ξανά μέσα στο λιμάνι

Οι ερασιτέχνες αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν σε συγκεκριμένο σημείο στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ερασιτέχνες ψαράδες της Αλεξανδρούπολης...

More Articles Like This