9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Η άλλη οπτική για τις δημοσκοπήσεις

Τα δευτερεύοντα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής – Το ΠΑΣΟΚ δεν αρέσει πια – Αύξηση ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με τον “Κεντρώο” Τσίπρα  

Η Κυβέρνηση βιάστηκε να πανηγυρίσει για την δήθεν μείωση της ψαλίδας της διαφοράς μετά την δημοσίευση δημοσκοπήσεως της εταιρείας Alco για λογαριασμό διαδικτυακού τόπου που περιορίζει το εύρος της διαφοράς μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις επτά μονάδες.

Νομίζω είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή τέτοιων επιπόλαιων συμπερασμάτων, θα πρέπει να περιμένουμε και τις δύο συνεντεύξεις Τύπου πρωθυπουργού και Αρχηγού αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στην ΔΕΘ Και έπειτα έχοντας την συνολική εικόνα να κάνουμε το πρώτο ταμείο της χρονιάς.

Το μόνο βέβαιο στην αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου και γι’ αυτό σας έχουμε ενημερώσει είναι ότι ηατμόσφαιραείναι ριζικά διαφορετική σε σύγκριση με την περυσινή, που κυριαρχούσε πολεμικό κλίμα θυμίζω ότι είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις άδειες, είχαν αναδειχθεί προσωρινοί υπερθεματιστές και ο πρωθυπουργός απαντούσε στην ΔΕΘ σε δακρυσμένους εργαζομένους τηλεοπτικών σταθμών που έβλεπαν το φάσμα της ανεργίας μπροστά τους.

- Advertisement -

Φέτος η κυβέρνηση τα έχει βρει με τα κανάλια – μέχρι και διευθυντής ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού που το παράκανε στις πυρκαϊές του Αυγούστου αντικαταστάθηκε- ενώ ηατζέντα δεν είναι πλέον μονοθεματική.

Ο δε Τσίπρας μεταμφιεσμένος σε… «κεντρώο» καταφέρνει να περνά πιο εύκολα το όποιο μήνυμά του σε σύγκριση με το παρελθόν, διανθιζόμενο μάλιστα με ρηχά αστειάκια για την Μπαρτσελόνα και CEO πολυεθνικών που δεν ήξερε αν τον κοροϊδεύουν.

Και βεβαίως με την δύναμη της εικόνας – το διήμερο σόου με τον Μακρόν.

Τούτων δοθέντων η αντιπολίτευση δεν πρέπει να επηρεασθεί από τις αυξομειώσεις του  μεγέθους της διαφοράς στις δημοσκοπήσεις, αν υπάρξουν. Ούτε βεβαίως να τις καταγγήλλει.

Όπως πορεύθηκε με τις διψήφιες διάφορές έτσι θα πορευθεί και με τις κυμαινόμενες.

Και μάλιστα σε δυσκολότερο επικοινωνιακό τοπίο λόγω του συμβιβασμού κυβερνήσεως-μιντιαρχών.

Ωστόσο, κατά την άποψή μου, υπάρχουν ευρήματα, δευτερεύοντα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που αξίζουν της προσοχής τόσο των μεγαλυτέρων όσο και των μικροτέρων κομμάτων.

Ευρήματα των οποίων η μελέτη καταλήγει σε ανέλπιστα συμπεράσματα για την δυναμική πολιτικών χώρων, κατά την γνώμη μου, υπερτιμημένων.

Τι μας λέει η ALCO;  Ότι η «Χρυσή Αυγή» είναι σταθερά τρίτη δύναμη με 6,1 % και η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» πέμπτη με 5,4%.

Τί σημαίνει αυτό; Μα ότι το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό στην ουσία μιλάμε, με την ανάδειξη εκλογής του οποίου ασχολούνται νυχθημερόν τα κανάλια και αφιερώνουν «σεντόνια» οι εφημερίδες, δεν αρέσει πια. Δεν ξεκολλάει από τα 5,4%.

Τι άλλο μας λέει η δημοσκόπηση; Ότι η «Χρυσή Αυγή» που είναι αποκλεισμένη για τους γνωστούς λόγους από τα κανάλια συσπειρώνει μεγαλύτερο αριθμό πολιτών στις τάξεις της από ό,τι το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό κανονικά κάτι θα έπρεπε να λέει στις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων για την δύναμη ή την αδυναμία των ΜΜΕ να επιβάλλουν επιρροές.

Και βεβαίως για την στάση ενός τμήματος του εκλογικού συστήματος που επιμένει να επιλέγει ακροδεξιά, παρά τα όλα όσα λέει.

Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον. Αν η Συμπαράταξη συγκινεί σκάρτα το 6% του εκλογικού σώματος και διασπασθεί μετά την εκλογή αρχηγού της, μπαίνει στην Βουλή;’

Ή μήπως κινδυνεύει να μην μπει;

Μανώλης Κοττάκης

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This