9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Να γίνει το Δημοκρίτειο πυλώνας ανάπτυξης της σηροτροφίας στον Έβρο

Το Πανεπιστήμιο Θράκης να προκηρύξει θέση Καθηγητού, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδος – Ο Έβρος πρέπει ν’ αποκτήσει BRAND NAME Μεταξοπαραγωγού Νομού στην Ελλάδα 

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε (10/01) Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Γεωργίας σχετικά με την προκήρυξη θέσης καθηγητού Σηροτροφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση περιοχή του Κεντρικού Έβρου με επίκεντρο το Σουφλί, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Νομού αποτελούν τη μοναδική κοιτίδα εκτροφής μεταξοσκωλήκων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο της Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας στην Ορεστιάδα ανοίγονται, πλέον, νέοι ορίζοντες στην Σηροτροφία . Είναι μοναδική ευκαιρία να αναβιώσει αυτή η τέχνη που ακμάζει διαχρονικά στον Κεντρικό Έβρο με επίκεντρο το Σουφλί και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού  και μέσω των καινοτόμων δράσεων να γίνει ίσως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η προκήρυξη θέσης Καθηγητού στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας του ΔΠΘ που θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη Σηροτροφία, αλλά και την καλλιέργεια της μουριάς, που αποτελεί την φυσική τροφή των μεταξοσκωλήκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από σειρά επαφών και συναντήσεων έχει αναπτυχθεί, με πρωτοβουλία του Βουλευτή, η συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ και συγκεκριμένα με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, μέσω των άρτια εξοπλισμένων εργαστηρίων που διαθέτει το πρώτο, αλλά και μέσω συνεργειών που μπορούν να προκύψουν μεταξύ καθηγητών και φοιτητών των δύο Πανεπιστημίων.

Το Δημοκρίτειο με το μάθημα της Σηροτροφίας , μπορεί να προσδώσει το δικό του χαρακτήρα στον κλάδο αυτό, σε αγαστή συνεργασία με τις βιοτεχνίες παραγωγής μεταξιού, αλλά και με τους τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Σουφλίου, που στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια. Με την ανάθεση σε εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό θα μπορούν οι φοιτητές να διδάσκονται τον τρόπο καλλιέργειας και εκμετάλλευσης των μορεώνων.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να αποκτήσει ο Νομός Έβρου το brand name ως μεταξοπαραγωγού Νομού για την Ελλάδα αλλά και γι’ όλη την Ευρώπη, με τα οφέλη να είναι μεγάλα τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Παιδείας αν θα προχωρήσει στην προκήρυξη θέσης Καθηγητού στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ΔΠΘ που θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη Σηροτροφία.

Επίσης, αν θα συνδράμουν τα δύο Υπουργεία στην ενίσχυση της συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ, για την ανάπτυξη της Σηροτροφίας στο Σουφλί και τον Έβρο γενικότερα, καθώς και με ποιες ενέργειες θα συμβάλλουν ώστε να τεθούν οι προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης αυτής !

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This