9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, December 4, 2025

Βαρβάρα: Ένα έθιμο που αντέχει στον χρόνο

Η παράδοση ζωντανεύει στα σπίτια και τα μαγειρεία της Θράκης, με το θρεπτικό γλυκό που κρατά ζωντανή την ιστορία του τόπου – Κατάλληλο και για vegan

Στις 4 Δεκεμβρίου η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού και των παιδιών, τα οποία τα φυλάει από τις σοβαρές παιδικές αρρώστιες.

Την ημέρα αυτή, σε όλη την Θράκη, οι νοικοκυρές και όχι μόνο ετοιμάζουν την παραδοσιακή Θρακιώτικη Βαρβάρα. Πρόκειται για μια γλυκιά νηστίσιμη σούπα με σιτάρι, σταφίδες, σουσάμι, καρύδια και φυσικά μπόλικη μυρωδάτη κανέλα.

Το γλυκό αυτό -που παρεμπιπτόντως είναι και εξαιρετικά υγιεινό- ξυπνάει στους περισσότερους τρυφερές αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια. 

- Advertisement -

Το παραδοσιακό έθιμο θέλει την «βαρβάρα» να ετοιμάζεται από το προηγούμενο βράδυ και νωρίς το επόμενο πρωί μοιραζόταν σε γείτονες και φίλους από τα παιδιά της κάθε οικογένειας σε τσίγκινα δοχεία. 

Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα πρωτοχριστιανικά χρόνια και πιο συγκεκριμένα, στην εποχή που ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας, Διόσκουρος, άρχοντας της Ηλιούπολης και ιερέας των ειδώλων, βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς, δηλητηριάζοντας το ψωμί τους. Η Βαρβάρα όμως, ειδοποίησε τους Χριστιανούς να αποφύγουν εκείνες τις μέρες το ψωμί και να βράζουν και να τρώνε ότι καρπούς είχαν φυλαγμένους στο σπίτι τους. Έτσι, προέκυψε η «βαρβάρα».

Τί συμβαίνει όμως πλέον; Γνωρίζουν οι νέοι την «βαρβάρα» και συνεχίζουν την παράδοση; 

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» βρέθηκε στο παραδοσιακό μαγειρειό «Τέντζερης» στην Αλεξανδρούπολη και συνομίλησε με την μαγείρισσα που ετοιμάζει κάθε χρόνο το εύγεστο και θρεπτικότατο αυτό έδεσμα.

Τα βασικά συστατικά του είναι το ταχίνι, το σιτάρι, τα αποξηραμένα σύκα, το καρύδι, η ζάχαρη, οι σταφίδες, ενώ πλέον προστίθεται το ρόδι και τα αποξηραμένα βερύκοκα.

Όπως μας είπε η κ. Αντωνία, ο κόσμος αγαπάει και τιμάει την θρακιώτικη βαρβάρα. Πολλοί την φτιάχνουν μόνοι τους στο σπίτι, άλλοι προτιμούν να την παίρνουν έτοιμη. 

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα γλυκό που μας συνδέει με την παράδοση και αναβιώνει το παρελθόν του τόπου μας και επιπλέον είναι κατάλληλο και για vegan λόγω των υλικών που περιέχει.

Μαρίνα Κωστοπούλου

Thursday, December 4, 2025

Latest News

Φλέγεται το αγροτικό μέτωπο: Μπλόκα σε Έβρο & Ροδόπη

Καθολικός αποκλεισμός στο Τελωνείο Κήπων, καθημερινοί φραγμοί στην Εγνατία και προειδοποιήσεις για πλήρη παράλυση των μετακινήσεων, ενώ η κυβέρνηση...
spot_img
spot_img

More Articles Like This