6 Απριλίου 1914: “Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών” – Εκδηλώσεις Μνήμης οργανώνει η ΕΠΟΦΕ σε Αλεξ/πολη, Διδ/χο, Ορεστιάδα και Σουφλί, την Κυριακή 22 Απριλίου 2018

H 6η Απριλίου του 1914 ήταν η ημέρα που οι Νεότουρκοι επέλεξαν για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Aρκαδιουπόλεως και της Bιζύης, αλλά και άλλων θρακικών περιοχών.
Ήταν Kυριακή του Πάσχα, αυτού που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «το Mαύρο Πάσχα». H 6η Απριλίου σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους.
Την περίοδο 1913-1918, 233.000 Ανατολικοθρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 100.000 οδηγήθηκαν στην Μ. Ασία σε καταναγκαστικά έργα, από τους οποίους επέστρεψαν στις εστίες τους, ζωντανά φαντάσματα, με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου μόνο 35-36.000 περίπου.
Οι υπόλοιποι Ανατολικοθρακιώτες πέθαναν στη Μ. Ασία από τις αγγαρείες, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Κορύφωση των διωγμών σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου υπήρξε το Μαύρο Πάσχα του 1914.
Τότε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκλεισε τα σχολεία και τις εκκλησίες, κήρυξε γενικό πένθος και την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία εν διωγμώ, υψώνοντας παράλληλα φωνή έντονης διαμαρτυρίας προς την υψηλή Πύλη και τις πρεσβευτικές αρχές των Μεγάλων Δυνάμεων.
Η απόφαση για την καθιέρωση σε πανελλήνια κλίμακα της 6ης Απριλίου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού» εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα στο ‘‘7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών’’ (Διδυμότειχο, Ιούνιος 2006).
Η Γενική Συνέλευση της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. σε συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιεί τα τελευταία 3 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, αποφάσισε την πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέησης ως απόδοση ελάχιστου Φόρου Τιμής για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού», την 22α Απριλίου 2018 στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί.
Η «Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου» [Ε.ΠΟ.Φ.Ε.], είναι Β ́βάθμιος Πολιτιστικός Φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1994 και έχει να παρουσιάσει μια ιστορία δυο θετικών και μόνο δεκαετιών και μια πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση σ’ όλο το νομό.
Έχει 146 συλλόγους-μέλη σε όλο τον Έβρο. Πραγματοποιεί μια συστηματική καταγραφή των ιστορικών και σύγχρονων πολιτιστικών στοιχείων του νομού, με κεντρικό σκοπό τη διαφύλαξη, διάσωση, ανάδειξη και διάδοση της αυθεντικής πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του Έβρου. Έχει ως έμβλημα τη μορφή του Διόνυσου, όπως αναπαρίσταται στο χρυσό δαχτυλίδι που βρέθηκε στο χωριό Ρήγιο Έβρου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Μνημείο «Χατζή Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη» ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ – Ηρώον
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ – Ηρώον
ΣΟΥΦΛΙ – Ηρώον
10:45-11:00 11:00 πμ. Προσέλευση εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και σχολικών μονάδων στο χώρο του Ηρώου. Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.
Κατάθεση στεφάνου από τις Αρχές και τους Συλλόγους κατά τόπο. «Ενός λεπτού σιγή» – Εθνικός Ύμνος.
Χαιρετισμοί από τις Τοπικές Αρχές.
Πέρας Τελετής.
Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
8:00 μ.μ. Επετειακή εκδήλωση μνημοσύνης και ιστορικής γνώσης για τα πάθη των Ελλήνων της Ανατολής (Θράκης, Πόντου, Μικράς Ασίας) σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ιστορικής Μνήμης και Μουσικής Παράδοσης «ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ».
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1. Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης–Σεβασμιότατος κ.κ.Άνθιμος, με την παράκληση να μεριμνήσετε για την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και να τεθεί η Ημέρα Μνήμης υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης.
2. Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου – Σεβασμιώτατος κ.κ. Δαμασκηνός, με την παράκληση να μεριμνήσετε για την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης, στο
Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα και στο Σουφλί, καθώς και να τεθεί η Ημέρα Μνήμης υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης.
-Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας
-Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Σουφλίου
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ με την παράκληση να στηρίξετε ενεργά στις έδρες των Δήμων σας
την Ημέρα Μνήμης, ως ακολούθως:
– Με την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων μελών του συλλόγου σας και στην περίπτωση παραδοσιακού συλλόγου – ενδεδυμένων με παραδοσιακές φορεσιές.
– Η αντιπροσωπεία σας να φέρει το λάβαρο του συλλόγου σας.
– Εκπρόσωπος του συλλόγου σας να καταθέσει στεφάνι.





