9.4 C
Alexandroupoli
Friday, December 5, 2025

«Καλπάζει» η νοθεία με το κρέας αλόγου

Από τα 288 Δείγματα που ελέγχθηκαν από τον ΕΦΕΤ, στα 36 ανιχνεύθηκε DNA Αλόγου – Από το εξωτερικό έρχεται στην Ελλάδα το Αλογίσιο κρέας 

 

ELEGXOS_DNA_ALOGOU.1 ELEGXOS_DNA_ALOGOU

Αυτό προκύπτει από τον πρώτο κύκλο ελέγχων που έκανε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά του.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ελήφθησαν 288 δείγματα διαφόρων κατηγοριών προϊόντων από τα οποία τα 36 βρέθηκαν θετικά. Δηλαδή ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

Από το σύνολο των 288 δειγμάτων, τα 62 αφορούσαν πρώτη ύλη βόειου κρέατος, π.χ. κιμά. Σε αυτή την κατηγορία τα δύο ήταν θετικά και τα 60 αρνητικά. Τα υπόλοιπα 226 ήταν τελικά προϊόντα (π.χ. κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια, κεμπάπ). Από τη συγκεκριμένη κατηγορία τα 34 ήταν θετικά στην ανίχνευση γενετικού υλικού αλόγου και τα 251 αρνητικά. Από το σύνολο των 288 για δύο δείγματα οι εργαστηριακές αναλύσεις είναι σε εξέλιξη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΦΕΤ έλεγξε συνολικά 349 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 176 ήταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, τα 26 catering, οι 63 εισαγωγείς, οι 70 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τα 14 εστιατόρια.

Επιπλέον ο ΕΦΕΤ έλαβε και 36 δείγματα κρέατος τα οποία απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνης. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 24 αποτελέσματα τα οποία και είναι αρνητικά.

Συμπερασματικά, από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου ήταν κατά βάση η Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στη χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

Για όλες τις παρτίδες τροφίμων που βρέθηκαν θετικές στην ύπαρξη DNA αλόγου και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ακολουθούνται ήδη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες όλα τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, τόσο ως προς τις διοικητικές επιπτώσεις όσο και ως προς τις ποινικές και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Friday, December 5, 2025

Latest News

ΕΠΣ Έβρου: Το πρόγραμμα της 5ης στροφής 

Παρά τις βροχερές καιρικές συνθήκες, η ΕΠΣ Έβρου ανακοίνωσε κανονικά τους διαιτητές της 5ης αγωνιστικής στα πρωταθλήματα της Α΄και...
spot_img
spot_img

More Articles Like This