9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, January 20, 2026

Προχωρά η μελέτη για τον νέο Πύργο Ελέγχου στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος»

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει γίνει η ανάθεση του έργου – Παράλληλα, μικρή καθυστέρηση είχε χτες η πρωινή πτήση προς Αλεξανδρούπολη λόγω τεχνικού προβλήματος

Στον δρόμο της υλοποίησης βαδίζει η μελέτη για την κατασκευή του νέου Πύργου Ελέγχου του Αεροδρομίου «Δημόκριτος», στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετά και αποτελεί ζητούμενο για την αναβάθμιση των αεροπορικών υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.  Όπως ανέφερε ο Αερολιμενάρχης του αεροδρομίου, Στέλιος Ζαντανίδης, εντός του έτους αναμένεται να έχει ανατεθεί το έργο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαντανίδης δήλωσε: «Είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της μελέτης, δηλαδή της επικαιροποίησης όλων των προηγούμενων μελετών και της συμπλήρωσης της μελέτης που θα επιτρέψει την κανονική του λειτουργία. Μιλάμε για τον πύργο ελέγχου που είναι υποκατασκευή για αρκετά χρόνια στον αερολιμένα μας. Τέλος του μήνα είναι το όριο για να ολοκληρωθεί η μελέτη. 

Μετά, με βάση τις διαδικασίες του Δημοσίου, θα γίνουν σχετικές προκηρύξεις και διαγωνισμοί. Εκτιμούμε ότι -αν δεν υπάρξουν νομικά προβλήματα ή ενστάσεις- μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ανατεθεί το έργο. Ένα έργο το οποίο έγκειται κυρίως στα ηλεκτρομηχανολογικά, τα κουφώματα και το εξοπλισμό του νέου πύργου ελέγχου, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε ότι σε το πολύ δύο χρόνια από τώρα, θα κάνουμε τις διαδικασίες μετάβασης στο νέο κτίριο. 

- Advertisement -

Με το νέο πύργο ελέγχου αναβαθμίζεται και το αεροδρόμιο συνολικά, δηλαδή να περιμένουμε καινούργιες πτήσεις. Ο νέος πύργος ελέγχου οπωσδήποτε αναβαθμίζει επιχειρησιακά τον αερολιμένα, χωρίς να λέμε σε καμία περίπτωση ότι τώρα αυτή τη στιγμή δεν ασφαλίζει πτήσεις. Η δουλειά γίνεται και από τον υπάρχοντα πύργο ελέγχου με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια».

Με την υλοποίηση του έργου, το αεροδρόμιο της πόλης μας θα περάσει σε μια νέα εποχή. Με τον νέο και σύγχρονο εξοπλισμό, θα γίνονται ακόμα ευκολότερες και αποτελεσματικότερες οι πτήσεις, καθώς -όπως είναι γνωστό- είναι ένας από τους λίγους αερολιμένες στη χώρα που μπορεί να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση όλο το χρόνο και να υποδεχτεί οποιονδήποτε τύπο αεροσκάφους από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

  • Με μικρή καθυστέρηση η πρωινή πτήση 

Με μικρή καθυστέρηση προσγειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (19-01), η πρωινή πτήση από Αθήνα προς το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. 

Η καθυστέρηση οφειλόταν σε πρόβλημα με την φωτεινή σήμανση του κυρίου αεροδιαδρόμου, το οποίο επιλύθηκε με ταχύτητα από το προσωπικό του αερολιμένα «Δημόκριτος». 

Ωστόσο, μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα, το αεροπλάνο βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής για τουλάχιστον 15 λεπτά. Οι επιβάτες ενημερώθηκαν εγκαίρως για την καθυστέρηση και το πλήρωμα του αεροσκάφους έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τους.

Ειδικότερα, ο Αερολιμενάρχης Αλεξανδρούπολης, Στέλιος Ζαντανίδης, μιλώντας στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε, αλλά υπογράμμισε και τις κινήσεις που έγιναν για την επίλυσή του.

Αναλυτικά όσα ανέφερε, ο κ. Ζαντανίδης: «Υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση του πρώτου πρωινού αεροπλάνου λόγω ενός τεχνικού προβλήματος που έπρεπε να διορθωθεί πριν επιτρέψουμε την προσέγγιση. Το τεχνικό πρόβλημα αφορούσε την φωτοσήμανση του κυρίου διαδρόμου και ως γνωστόν, δεν επιτρέπουμε προσέγγιση αν δεν είμαστε σίγουροι ότι όλα τα συστήματά μας λειτουργούν κανονικά. Έτσι λοιπόν, δόθηκε εντολή για καθυστέρηση, για holding του αεροπλάνου.

Τελικώς, το πρόβλημα επιλύθηκε με έναν τρακτικό που αντικαταστήσαμε στο κεντρικό σταθμό φωτοσήμανσης και εν τέλει το αεροπλάνο προσγειώθηκε ακριβώς στην προγραμματισμένη ώρα άφιξής του, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και φυσικά με πλήρη ασφάλεια. Οι τεχνικοί του αερολιμένα εφάρμοσαν την διαδικασία και τα πράγματα έγιναν όπως πρέπει να γίνουν, όπως προβλέπονται έστω και αν υπήρξε η μικρή καθυστέρηση των 15 λεπτών στο holding του αεροπλάνου, πάντα προς όφελος της ασφάλειας και των διαδικασιών».

Νέος πύργος ελέγχου στο Αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2026

Αλέξανδρος Κεσανλής

Tuesday, January 20, 2026

Latest News

Έφοδοι σε πρατήρια καυσίμων (και στη Θράκη) για παράνομο λογισμικό – 10 συλλήψεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) για...
spot_img
spot_img
spot_img

More Articles Like This