9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, February 18, 2026

Πόσο θα αντέξει η Κυβέρνηση “ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”;

Είναι τεράστια η πολιτική φθορά της Κυβέρνησης Α. Τσίπρα, που δεν φαίνεται πλέον ικανή να σηκώσει το πολιτικό βάρος, των αντιλαϊκών μέτρων, που λαμβάνει

adeia-tsepi-syriza-anel

Το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους πολίτες, είναι το αν και πόσο θα αντέξει η Κυβέρνηση.

Διότι ενώ ως αρχή δεν είναι σωστό οι κυβερνήσεις να πέφτουν πριν από την ώρα τους, η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία, ενόσω παραμένει στην εξουσία η Κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, καθίσταται ανεπανόρθωτη.

- Advertisement -

Η δε απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί παρά να είναι πιθανολογική, στηριζομένη στην πολιτική εμπειρία και την ανάλυση των σημερινών δεδομένων.

– Το πρώτο στοιχείο είναι ή τεράστια πολιτική φθορά της Κυβερνήσεως και του ιδίου του κ. Τσίπρα, η οποία δεν φαίνεται να είναι αναστρέψιμη.

Πολλώ μάλλον αφού η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη και δεν δημιουργεί προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη, το οποίο είναι το κύριο ζητούμενο για την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Κυβέρνηση από την οποία δεν προσδοκάται τίποτε πλέον, δύσκολα μπορεί να αντέξει.

– Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να σηκώσει το πολιτικό βάρος των μέτρων που λαμβάνει, όπως δεν θα ήταν ικανή καμμία άλλη στην θέση της. Παρ’ ότι κάποιοι θεωρούν ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να περάσει τα πάντα χωρίς σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις, αυτό, δεν είναι δεδομένο. Υπάρχουν και για αυτήν όρια.

Η δε ανοχή που της επεδείχθη μέχρι τώρα, αρχίζει να εξαντλείται.

– Το τρίτο στοιχείο είναι η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Υπενθυμίζεται ότι Σύριζα δεν κυβέρνα μόνος του, άλλα στηρίζεται στους 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Και όσο θα αυξάνεται η φθορά της Κυβερνήσεως, τόσο θα εντείνονται οι τάσεις διαφοροποιήσεως εκ μέρους των κυβερνητικών συνεταίρων, οι οποίοι δεν έχουν λόγο να ακολουθήσουν τον Σύριζα στον γκρεμό και να επωμισθούν το κόστος για τις ακρότητες του.

– Το τέταρτο στοιχείο είναι η Αντιπολίτευση. Εδώ τα ορόσημα ήταν η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η επιτυχημένη εμφάνιση του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η καταιγιστική παρουσία του προχθές στην Βουλή για τα θέματα Παιδείας.

Έδειξε πλήρη γνώση των θεμάτων και έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση κατά τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό από τον σημερινό Πρωθυπουργό.

– Το πέμπτο στοιχείο είναι το ποια θα είναι η στάση των δανειστών και δη της Γερμανίας.

Η εμπειρία έδειξε ότι μόλις διεπίστωσαν ότι δ Γ. Παπανδρέου (το 2011) και ο Α. Σαμαράς (το 2014) έπαυσαν να χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, τους τράβηξαν το χαλί και δημιούργησαν τις συνθήκες που οδήγησαν στην πτώση τους. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι ίσως συμβεί και τώρα με τον δημοσκοπικώς καταρρέοντα κ. Τσίπρα.

Λογικά λοιπόν, φαίνεται μάλλον αδύνατον η Κυβέρνηση Τσίπρα να αντέξει μέχρι τέλους. Το δε ζητούμενο είναι το πότε και με ποια αφορμή θα πέσει.

Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά έπεσαν σε 2 και 2,5 χρόνια αντιστοίχως. Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση Τσίπρα να τις ξεπεράσει, με τέτοια σημεία και τέρατα στο παθητικό της;

Ζ.

spot_img
Wednesday, February 18, 2026

Latest News

Η Αρβελέρ και η Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών

Οι επισκέψεις της αείμνηστης βυζαντινολόγου στον ιστορικό ναό του Έβρου και η πεποίθησή της ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού - Ο Νίκος Γκότσης μίλησε στη «ΕΛΕΥΘΕΡΗ...
spot_img
spot_img

More Articles Like This