Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης προχωρά στην προμήθεια μονάδας επεξεργασμένου νερού, για τις ανάγκες ύδρευσης του οικισμού – Η παραγωγή του πόσιμου νερού θα πραγματοποιείται με την μέθοδο της φίλτρανσης – Αργεί ακόμη πολύ η κατασκευή της νέας γέφυρας…

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολύ καιρό να κατευθυνθούμε οδικώς προς το χωριό Άβαντας, στην Αλεξανδρούπολη. Και όταν το πράξαμε αυτό, αναφωνήσαμε όλο αγανάκτηση με την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το οδόστρωμα.
Εννοείται πως οι λακκούβες και το ανεβοκατέβασμα των αναρτήσεων του αυτοκινήτου, ξεκινάνε από την οδό Άβαντος.




Φωτό αρχείου
Όσο πλησιάζουμε όμως προς το γεφυράκι, η φάση γίνεται όλο και χειρότερη. Κι αυτό γιατί το οδόστρωμα έχει επιβαρυνθεί απίστευτα και από την διέλευση στρατιωτικών οχημάτων, και από την διέλευση βαρέων οχημάτων που μεταφέρουν τεράστιο φορτίο προς την Βιομηχανική Περιοχή (για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και όχι μόνο), και από τα φορτηγά οχήματα που πηγαινοέρχονται στην μονάδα επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών.
Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα στην άσφαλτο είναι οικτρό και δυστυχώς δημιουργούνται συνθήκες για την πρόκληση ατυχημάτων, ιδιαίτερα για όσους οδηγούς αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες στον δρόμο προς Άβαντα.
Οι κάτοικοι του οικισμού εκφράζουν τα παράπονά τους, όμως τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει.
- Μονάδα επεξεργασίας νερού προμηθεύεται η ΔΕΥΑΑ
Εν τω μεταξύ, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ), 2 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον νότιο Έβρο, που έπληξε και το χωριό του Άβαντα (ακόμη και στο σύστημα ύδρευσης) προχωρά στην προμήθεια μονάδας επεξεργασίας νερού του οικισμού, ένα έργο ύψους 530.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η σχετική διακήρυξη – την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης – δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» και εκεί αναφέρονται όλα τα στοιχεία του έργου.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία αφορά στην προμήθεια μονάδας καθαρισμού ύδατος, δυνατότητας επεξεργασίας 80 m3/h προς παραγωγή πόσιμου νερού, με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του οικισμού του Άβαντα. Η παραγωγή του πόσιμου νερού θα πραγματοποιείται με την μέθοδο της φίλτρανσης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις αυτών, που ασκούν εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο της προμήθειας, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 24η Οκτωβρίου 2025. Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025.
Υπενθυμίζεται πάντως, πως από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, υπήρχε πρόβλημα με το νερό του οικισμού, καθώς αυτό είχε μεγάλη θολότητα, με αποτέλεσμα τότε η ΔΕΥΑΑ να απαγορεύσει οποιαδήποτε χρήση του νερού από τους κατοίκους, οι οποίοι κατέφυγαν στην προμήθεια εμφιαλωμένου νερού.
Έπειτα ωστόσο, από τις μετρήσεις που είχαν γίνει τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ειδικό εργαστήριο της Γερμανίας, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2024 το νερό του Άβαντα κρίθηκε κατάλληλο για πόση, καθώς ικανοποιούσε όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια και όρια που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Και πέρσι τον Νοέμβριο όμως, υπήρχαν παράπονα από τους κατοίκους του χωριού για θολότητα και έντονη μυρωδιά χλωρίου (αρκετοί από αυτούς είχαν επιλέξει να τοποθετήσουν οικιακά φίλτρα στις βρύσες τους), με τα συνεργεία της ΔΕΥΑΑ να διενεργούν τακτικά ελέγχους και να βεβαιώνουν πως δεν υπήρχε πρόβλημα για πόση του νερού.
Πλέον, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2025 και είναι θέμα χρόνου να εγκατασταθεί μια μόνιμη μονάδα που θα επεξεργάζεται σωστά το νερό και θα το δίνει καθαρό στους πολίτες.
- Σε αναμονή της νέας γέφυρας

Παράλληλα, η μεγάλη «πληγή» του Άβαντα εδώ και πολλά χρόνια ακούει στο όνομα «γεφυράκι». Είναι το παλιό στενό και ρημαγμένο γεφυράκι που οδηγεί από την Αλεξανδρούπολη προς το γραφικό χωριό, και το οποίο είναι θαύμα που στέκεται ακόμη όρθιο.
Σημειώνεται ωστόσο, πως ύστερα από κινήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, πέρσι το Νοέμβριο είχε δημοσιευθεί η απόφαση του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη για την κατασκευή νέας γέφυρας, που είχε ως ημερομηνία έναρξης του έργου την 2α Ιουνίου 2025 και ημερομηνία λήξης της πράξης την 31ηΔεκεμβρίου 2029. Το έργο είχε κόστος τα 5,5 εκατ. ευρώ.
Πριν από λίγους μήνες πάντως (αρχές Μαρτίου 2025), η εταιρεία που ανέλαβε το έργο μεταφοράς υλικού για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής είχε αναγκαστεί να φτιάξει παράκαμψη (ιρλανδικές διαβάσεις σε 2 σημεία) από το γεφυράκι του Άβαντα, προκειμένου να περνάνε από εκεί τα ογκώδη οχήματα.
Στο διά ταύτα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να δούμε να αλλάζει η εικόνα της περιοχής με την κατασκευή νέας, ασφαλούς και λειτουργικής γέφυρας στον Άβαντα.
Μαρίνα Κονδύλη