Για πολιτιστική χρήση – Θετική εξέλιξη στην πρόταση των Φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξ/πολης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, υιοθετώντας την πρότασή μας, μας ενημέρωσε με την υπ’ αριθ. πρωτ. 229/17-10-2025επιστολή του ότι ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Ζαμπούκης έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ, ζητώντας την παραχώρηση ή την εξαγορά του ιστορικού κτηρίου, με στόχο την αξιοποίησή του για κοινωφελείς και πολιτιστικούς σκοπούς.
Να σημειώσουμε πως το θέμα θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο της 22ης Οκτωβρίου 2025, και ειναι το Νο 1 στην ημερήσια διάταξη.
Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή που λάβαμε από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, καθώς και το κείμενο που στείλαμε υπογεγραμμένο από 78 πολίτες-Φίλους του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αλεξανδρούπολης και την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης και ελπίζουμε στη θετική έκβαση της υπόθεσης:
* * *
Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
Σε απάντηση του αιτήματός σας, με το οποίο προτρέπετε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να προβεί σε ενέργειες για τη διεκδίκηση του διατηρητέου κτηρίου των “Ελληνικών Ταχυδρομείων” (ΕΛΤΑ), επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι ως Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχω ήδη αποστείλει επίσημη επιστολή προς τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ, με την οποία ζητείται η παραχώρηση ή, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, η εξαγορά του συγκεκριμένου κτηρίου (02.09.2025).
Μη έχοντας λάβει σχετική απάντηση, ξαναστάλθηκε ευγενική υπενθύμιση στις 29.09.2025, ενώ προηγήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης απάντησης.
Στην επιστολή αυτή επισημαίνεται η μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία του ακινήτου και δηλώνεται ρητά η βούληση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να το αξιοποιήσει με σεβασμό στη διατηρητέα φυσιογνωμία του και προς όφελος της κοινωνίας και του πολιτισμού.
Θεωρούμε πολύ σημαντική την ευαισθησία και τη διαρκή σας προσπάθεια για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή σας.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα και να ενεργεί προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του συγκεκριμένου κτηρίου για κοινωφελή και πολιτιστική χρήση.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Ιωάννης Ζαμπούκης