9.4 C
Alexandroupoli
Wednesday, October 15, 2025

Ελληνικό φάρμακο κατά κορονοϊού

Καταπολεμά τον κορονοϊό μέσω χρήσης -Τ- Λεμφοκυττάρων – Ένα σημαντικό ελληνικό όπλο, στην μάχη κατά της πανδημίας – Σημαντική η βελτίωση που παρουσιάζουν οι ασθενείς

Η ομάδα Μεταμοσχεύσεως Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου με επικεφαλής τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, «παρασκεύασαν Τ- λεμφοκύτταρα εναντίον του κορωνοϊού τα οποία είναι δραστικά», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Η εν λόγω έρευνα των επιστημόνων του Νοσοκομείου Παπανικολάου έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και αφορά στη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ουσιαστικά στην έρευναν πήραν αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, πολλαπλασίασαν εργαστηριακά τα Τ-λεμφοκύτταρα και όταν τα επανεισήγαγαν στον οργανισμό διαπίστωσαν ότι αυτά εξουδετερώνουν τον ιό.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος περιγράφοντας τον τρόπο δράστης τόνισε: «η πρώτη φάση τελείωσε τον Σεπτέμβριο, την προκλινική μελέτη όπου αποδείξαμε ότι μπορούμε να συλλέγουμε από αναρρώσαντες ασθενείς Τ – λεμφοκύτταρα και να τα πολλαπλασιάζουμε, και επισης ότι οι ασθενείς που δεν πήγαν καλά δεν μπορούν να εμφανίσουν ειδικά τέτοια λεμφοκύτταρα».

- Advertisement -

Πήρε έγκριση για κλινική δοκιμή

«Έχουμε χορηγήσει τέτοια λεμφοκύτταρα σε μια κυρία που οι πνευμονολόγοι έκριναν ότι είναι κοντά να διασωληνωθεί, πήραμε την συγκατάθεσή της, της χορηγήσαμε τα Τ – λεμφοκύτταρα σε 2 ημέρες βελτιώθηκε θεαματικά, σε μια βδομάδα βγήκε από το νοσοκομείο», ανέφερε.

«Πρέπει να χορηγήσουμε το φάρμακο σε 70- 100 ασθενείς για να μιλήσουμε τελικά αν το φάρμακο αυτό κάνει καλό, σε τι ποσοστό κλπ. Γνωρίζουμε από άλλη μελέτη που κάνουμε σε άλλους ιούς ότι αυτά τα ειδικά λεμφοκύτταρα σε αυτούς τους ιούς η επιτυχία υπερβαίνει το 90%», πρόσθεσε.

«Τέλος Απριλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ολοκλήρωσε τη μελέτη της μελέτης μας και απεφάνθη ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Καθυστερήσαμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία έκρινε ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας έπρεπε να γίνουν πιο αυστηρά, έγιναν πιο αυστηρά, αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε ασθενείς με τόσο αυστηρά κριτήρια. Κάναμε ένσταση. Είπαμε ότι σε όλο τον κόσμο τα κριτήρια είναι λιγότερο αυστηρά από αυτά που σας είχαμε προτείνει και το δέχτηκαν», επεξήγησε για την πορεία της μελέτης.

«Μικρότερη από 1% αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έχουμε τρόπο να αντιδράσουμε έγκαιρα», ανέφερε ερωτηθείς για τις πιθανές παρενέργειες.

«Σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε το φάρμακο σε πολλούς ασθενείς», τόνισε.

pentapostagma.gr

Wednesday, October 15, 2025

Latest News

Βίντεο για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο                      παρουσίασε ο όμιλος Energean στην KavalaExpo 

Για μια ακόμη χρονιά ο όμιλος της Energean έδωσε το παρών στην Kavala Expo (10-13 Οκτωβρίου, Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης») η οποία έκλεισε φέτος...

More Articles Like This