
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η πρόεδρός της, Ντόρα Βυζοβίτου εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην Κατερίνα Γρέγου (ΕΜΣΤ) και στην ομάδα της, καθώς και στην Αγγελική Γιαννακίδου για την επάξια βράβευσή τους από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων. Κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Αλικάντε της Ισπανίας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης απέσπασε το βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου Τέχνης (European Art Museum) 2026, ενώ η Αγγέλα Γιαννακίδου τιμήθηκε με το Lifetime Achievement Recognition (Αναγνώριση Συνολικής Προσφοράς).
Η βράβευση του ΕΜΣΤ αναδεικνύει το μεθοδικό και συνεπές έργο της καλλιτεχνικής του διευθύντριας, Κατερίνας Γρέγου, και της ομάδας της. Με την υψηλή και συστηματική επιμελητεία τους, οι συλλογές και οι εκθέσεις του ΕΜΣΤ φανερώνουν ένα μουσείο, το οποίο όχι μόνο ασχολείται με τη σύγχρονη τέχνη, ούτε απλώς συγχρονίζεται το ίδιο με αυτήν, αλλά ένα μουσείο, το οποίο ερευνά και παρουσιάζει την επικαιρότητα αλλά και τη διαχρονικότητα της τέχνης, εμπεδώνοντας την εμπειρία της στην καθημερινότητα ως παραγωγική αναφορά της κοινωνικής συνείδησης.
Η Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρος και της επιτροπής για την Άυλη Κληρονομιά, βραβεύθηκε για τη συνολική της προσφορά. Πρόκειται για μια ακόμα δίκαιη αναγνώριση του πολυετούς και συστηματικού της έργου, πυρήνας του οποίου είναι το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Το έργο της ξεπερνά τα χρονικά και γεωγραφικά όρια του μουσείου, το οποίο –επί 25 χρόνια φέτος– δρα ως διαρκής αφετηρία ενός πρακτικού αφηγηματικού συστήματος για τη διάσωση, την ανάδειξη και τη διατήρηση του Θρακικού λαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας του. Συνοριοφύλακας και θεματοφύλακας, η Αγγέλα Γιαννακίδου εκφράζει και τεκμηριώνει την αγωνία και την ανθεκτικότητα της Θράκης.

«Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για το σημαντικότατο έργο των δύο μουσείων και των εμβληματικών επικεφαλής τους. Παραμένουμε δε, πάντα πιστοί οπαδοί των προσπαθειών τους, και δηλώνουμε για ακόμα μια φορά πρόθυμοι αρωγοί των προσπαθειών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσε που εξέδωσε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
Υπενθυμίζεται ότι το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης έχει έδρα στην Αλεξανδρούπολη.


