9.4 C
Alexandroupoli
Friday, December 12, 2025

Εναρκτήριο λάκτισμα για την Μονάδα Ηλεκτρισμού στην «ΒΙ-ΠΕ» Αλεξανδρούπολης

Ο Σταθμός παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την πλωτή Μονάδα FSRU της GASTRADE, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό σταυροδρόμι

Την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σηματοδοτεί η τελετή έναρξης υλοποίησης της «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», που διεξήχθη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Το παρόν στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων υψηλών προσκεκλημένων έδωσαν σε κυβερνητικό επίπεδο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Βούλγαρος ομόλογός του, κ. Rosen Hristov, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης. Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννης Ζαμπούκης. 

Το κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούνταν ακόμη από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Γιάννη Οικονόμου, τον κ. Γιάννη Μπρατάκο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τη Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κα. Βασιλική Λοΐζου και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

- Advertisement -

Ακόμη, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, οι Αντιπρόεδροι της ΡΑΕ Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός και κ. Δημήτριος Φούρλαρης, ο Διοικητής ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιος Πιτσιλής, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παύλος Μαρινάκης, καθώς και οι Βουλευτές του Νομού Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, κ. Δερμεντζόπουλος Χρήστος, κ. Σταύρος Κελέτσης και η κα. Νατάσα Γκαρά και ο Βουλευτής Ροδόπης, κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Παρόν, επίσης, και ο Οικονομικός Σύμβουλος της Αμερικανικής Πρεσβείας, κ. Erik Holmgren. 

Με τη σύμπραξη των τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, ξεκινά άμεσα η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστος Κοπελούζος κατά την τοποθέτησή του, σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να καλωσορίσουμε ένα έργο που αλλάζει τα ενεργειακά δεδομένα: Η Ελλάδα θωρακίζεται, αποκτά ενεργειακή επάρκεια. Ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός πυλώνας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς η χώρα μας θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη. Προς τη Βουλγαρία, την Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και τη Σερβία.

Ως Όμιλος, επιλέξαμε τη θέση της Μονάδας εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Εξάλλου, εδώ και χρόνια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, αναγνωρίζοντας την σπουδαία γεωστρατηγική της θέση και δημιουργώντας υποδομές, που μαζί με άλλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, όπως το «FSRU Αλεξανδρούπολης», δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και πολλές, νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Με εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της στον Όμιλο Κοπελούζου θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε έργα «εθνικής ταυτότητας». Σε αυτά, συγκαταλέγονται επενδύσεις που προετοιμάζονται πολύ μεθοδικά, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο και τα offshore αιολικά πάρκα. Για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον».

Friday, December 12, 2025

Latest News

ΕΠΣ Έβρου: Εντυπωσιάζει ο Άρδας Καστανέων

Πρωταθλήτρια χειμώνα για τον Βόρειο όμιλο της Α κατηγορίας, με την καλύτερη επίθεση και άμυνα Σε ένα αγωνιστικό απολογισμό προχώρησε...
spot_img
spot_img

More Articles Like This