9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, January 20, 2026

Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου (ΠΕΒΕ) μια χαμένη ευκαιρία;

  • του Νίκου Νικολαΐδη

Συνέχεια 1η

Μπορεί ο Δήμος Ορεστιάδας να αποτελέσει την ΠΕ Βορείου Έβρου

Ασφαλώς. Η νέα ΠΕ θα είναι μεγαλύτερη σε έκταση από 29 και σε πληθυσμό από 19 υφιστάμενες Περιφερειακές Ενότητες.

Η γεωγραφία το επιτρέπει. Οι συνθήκες το επιβάλλουν.

- Advertisement -

Οι απορρέουσες δυνατότητες από τη δημιουργία Π.Ε. Β. Έβρου είναι: 1) Πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, 2) Διεκδίκηση κι εφαρμογή τοπικών πολιτικών και 3) Δημιουργία και στελέχωση περιφερειακών υπηρεσιών.

Στην (3) δυνατότητα επισημάνθηκε από την Πρωτοβουλία ότι:

«Η επίσκεψη και η διευθέτηση θεμάτων τους σε περιφερειακές υπηρεσίες απαιτεί από τους κατοίκους του Τριγώνου, του Κυπρίνου αλλά και της Ορεστιάδας την ταλαιπωρία σε πλείστες των περιπτώσεων μιας ή και δύο ημερών.

Η ίδρυση της Π.Ε.Β.Ε. θα δώσει την δυνατότητα στην Πολιτεία για το αυτονόητο. Την δημιουργία και στελέχωση υπηρεσιών και την εφαρμογή μέτρων που σήμερα μόνο κατ’ εξαίρεση εφαρμόζονται. Θεωρούμε ότι σε μια τόσο απομακρυσμένη περιοχή είναι αναγκαία η εγκατάσταση όλων των υπηρεσιών που απαιτούνται για την λειτουργία της κρατικής και περιφερειακής διοίκησης».

Η απαρίθμηση αναγκαίων υπηρεσιών στην περιοχή θα καθιστούσε την ανάρτηση μακροσκελή. 

Μόνο στον χώρο της εκπαίδευσης η δημιουργία νέας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα άλλαζε τα δεδομένα στη στελέχωση των σχολικών μονάδων, στη διοικητική υποστήριξή τους και στην πρόσβαση των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στις υπηρεσίες της.

Η αυτονόητη ίδρυση Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) θα έδινε την δυνατότητα αξιολόγησης μαθητών συντομότερα σε σχέση με την σημερινή κατάσταση και, κυρίως, χωρίς τις χρονοβόρες (απαιτούνται δύο επισκέψεις των γονέων) και δαπανηρές (για κάποιους συμπολίτες μας ανυπέρβλητες) μετακινήσεις των οικογενειών τους. Την ίδρυση ΚΕΔΑΣΥ στον βόρειο Έβρο, με έδρα την Ορεστιάδα, συμφώνησε να διεκδικήσει το δημοτικό συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του. 

Θα κάνουμε αγώνα, δηλαδή, για κατ’ εξαίρεση αντιμετώπισή μας, σε κάτι που προβλέπεται στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων, αφού πρώτα ο πρώην δήμαρχος πολέμησε με σθένος την πρόταση της δημιουργίας Περιφερειακής Ενότητας και ο νυν δήμαρχος εγκατέλειψε την διεκδίκηση που του ανέθεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι συμπολίτες μας.

Θα γινόταν ευκολότερη, αν όχι δεδομένη, η ίδρυση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) που αποφασίστηκε να διεκδικηθεί τον προηγούμενο χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πολλά παρόμοια παραδείγματα θα μπορούσε να παραθέσει κάποιος για υπηρεσίες που σήμερα μοιάζουν «δυσπρόσιτες».

Να υπογραμμίσουμε ότι στην ίδια απόσταση με το βόρειο άκρο του Νομού, οδεύοντας δυτικά της Αλεξανδρούπολης διασχίζουμε τρεις περιφερειακές ενότητες, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, φτάνοντας στο νοτιότερο άκρο στο Παλαιό Τσιφλίκι (163 χιλιόμετρα).

Ο ρόλος των βουλευτών, των περιφερειακών συμβούλων, των δημάρχων και συνολικά των εκπροσώπων του τόπου (αν υπάρχουν τέτοιοι) θα σχολιαστεί σε επόμενη ανάρτηση.

Νίκος Νικολαΐδης

Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός  Κάτοικος Ορεστιάδας

Tuesday, January 20, 2026

Latest News

Προτάθηκε θερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης-Καβάλας για το 2026

Ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων ζητά επιδότηση και 3 εβδομαδιαία δρομολόγια για την τόνωση του τουρισμού και της ανάπτυξης του νησιού Με αποδέκτη...
spot_img
spot_img
spot_img

More Articles Like This