Αποτελεί “χρυσάφι” για τον τόπο μας το εξαιρετικό παρθένο λάδι της περιοχής Μάκρης Αλεξανδρούπολης – Τι έδειξαν και οι νέες αναλύσεις των χημικών εργαστηρίων
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου μετά και τις τελευταίες αναλύσεις που πήρε από τα δείγματα σύμφωνα με τα στοιχεία από τα χημικά εργαστήρια, τα οποία διενεργούν τους ελέγχους με τη διαπιστευμένη κατά ISO μέθοδο του Διεθνούς Συμβουλίου ελαιόλαδου, ο γευστικός και αρωματικός συνδυασμός του ελαιόλαδου που προέρχεται από τους ελαιώνες της περιοχής Μάκρης Αλεξανδρούπολης, «είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός της ντόπιας ποικιλίας ελιάς» και χαρακτηρίζεται «εξαιρετικός».
Μετά και αυτήν την διαπίστευση που πήρε το ελαιόλαδο της Μάκρης η υπεύθυνοι της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, προχωρούν λαμβάνοντας δείγματα του ελαιολάδου και στέλνοντάς τα στο χημείο, στην ονομασία ΠΟΠ .
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έφτασαν στην υπηρεσία από τα Χημικά Εργαστήρια, για το 2011 και 2012 αλλά και από παλαιότερα ετήσια δείγματα μελετών του νομού Έβρου που εξετάστηκαν με την οργανοληπτική μέθοδο, το ελαιόλαδο Μάκρης χαρακτηρίστηκε σαν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, με «μέση οξύτητα 0,5» και «διάμεση τιμή ελαττώματος» μηδέν ( 0) σε όλα τα δείγματα με ιδιαίτερο οργανοληπτικό χαρακτήρα με χαρακτηριστικό «φρουτώδες, μεσαίας έντασης άρωμα» και «γεύση ελαφρώς πικρή και πικάντικη». Το αρωματικό τους προφίλ περιλαμβάνει αρωματικά βότανα, χαρακτηριστική μυρωδιά κατηφέ, πικάντικες νότες, είναι γλυκό και φρουτώδες με άρωμα φλούδας μήλου.
Ο συνδυασμός αυτός είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός της ντόπιας ποικιλίας ελιάς της περιοχής Μάκρης Αλεξανδρούπολης.