Λέγει ο Εβρίτης τέως Υπουργός, Γιώργος Ντόλιος – Το Λιμάνι της Καβάλας ιδιωτικοποιήθηκε και θα προχωρήσει – Απέναντι στην Αίνο, η Τουρκία ετοιμάζει ανταγωνιστικό λιμάνι

Μετά από πολυετείς προσπάθειες και πολλές προσδοκίες, ματαιώθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της πόλης.
Η επίσημη εκδοχή είναι η μεγάλη γεωπολιτική του σημασία και ιδιαίτερη βαρύτητα που αποκτά καί εξ αιτίας του πολέμου στήν Ουκρανία, πέραν τού κομβικού του ρόλου στις εμπορικές σχέσεις με τις βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες.
Δεν μπορεί να βασίζεται το ΝΑΤΟ και γενικότερα η δύση στην Τουρκία και τον κ. Ερντογκάν για μεταφορές πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.
Η επαμφοτερίζουσα στάση του σε μια σειρά ζητημάτων, γεννά αμφιβολίες για το τι θα πράξει και τι θα επιτρέπει κάθε φορά.
Γεννιούνται σκέψεις ότι η ακύρωση του διαγωνισμού έγινε καθ’ υπόδειξη του διεθνούς παράγοντα. Είναι πιθανό, αλλά δέν γνωρίζουμε -αν όντως έγινε έτσι- τι ανταλλάγματα πήραμε, αν πήραμε.
Επίσης, υπάρχει η εκδοχή ότι τα σχήματα που κατέθεσαν εν τέλει δεσμευτικές προσφορές έχουν θέματα στις προσφορές τους, που θέτουν ζητήματα φερεγγυότητάς τους.
Όπως και να έχει -αναμένονται διευκρινίσεις από τό ΤΑΙΠΕΔ- γεγονός είναι ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θά τό διαχειρίζεται τό κράτος υπό οποιαδήποτε εκδοχή του και αυτό δέν δημιουργεί αισιοδοξία για την ανάπτυξή του.
Οι απαραίτητες υποδομές για να υλοποιηθούν απαιτούν πιστώσεις αφενός, αλλά και την βάσανο χρονοβόρων διαδικασιών του δημοσίου, πέραν των πιθανών πολιτικών αντιπαραθέσεων, που κατά πάσαν πιθανότητα θα προκύπτουν.
Ο εξοπλισμός του λιμένος, που είναι επείγον ζήτημα καί βέβαια εκτός από σημαντικές πιστώσεις, θα έχει να αντιμετωπίσει καί τό δημόσιο λογιστικό.
Το λιμάνι για να αναπτυχθεί, χρειάζεται επειγόντως εξειδικευμένες υπηρεσίες, νέο και με ειδικές γνώσεις προσωπικό για να μπορέσει να ανταγωνιστεί άλλα λιμάνια.
Μην ξεχνάμε ότι το λιμάνι της Καβάλας ιδιωτικοποιείται και θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες, τις οποίες θα διαθέτει η ανάδοχος εταιρεία, η οποία το αναλαμβάνει.
Είναι βέβαιο ότι η ανάδοχος έλαβε υπ’ όψιν της το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες.
Επίσης, το νέο λιμανι που κατασκευάζει η Τουρκία, λίγα χιλιόμετρα μακριά μας.
Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να μην είναι απλοί θεατές.
Προπαντός, να μην επικεντρωθούν σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, αλλά στην αξιοποίηση της μεγάλης αναπτυξιακής εφεδρείας, που φοβάμαι ότι απομακρύνεται…
Υ.Γ. Θεωρώ δεδομένο ότι τα έργα σύνδεσης του λιμανιού με την ΕΓΝΑΤΙΑ, αλλά και τον σιδηρόδρομο, θα προχωρήσουν, όπως δρομολογήθηκαν.
Γιώργος Ντόλιος






