9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, September 14, 2025

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ΕΟΖ) ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προτεραιότητα στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν οι ΕΟΖ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου και Πελοποννήσου – Την εξαγγελία έκανε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

viotexnia-rouxon viotexnia-4 samaras-

Τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) οι επιχειρήσεις των οποίων θα απολαμβάνουν χαμηλής φορολόγησης και ευνοϊκού μισθολογικού καθεστώτος εξετάζει η κυβέρνηση.
Την σχετική εξαγγελία έκανε από την 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης».
Σύμφωνα με την Καθημερινή τα βασικά χαρακτηριστικά των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών θα είναι η λιγότερη γραφειοκρατία, η σύνδεση αμοιβών με την παραγωγικότητα, αλλά κυρίως ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Βάσει των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:
Οι επιχειρήσεις των ΕΟΖ θα έχουν φορολογικό συντελεστή μεταξύ 15% και 17% (από 26% σήμερα).
Οι ΕΟΖ θα προσδιορίζονται γεωγραφικά με τη Θεσσαλονίκη να λαμβάνει προτεραιότητα και να ακολουθούν οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Στις ΕΟΖ θα εφαρμόζονται πλήρως απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Στις ΕΟΖ θα προβλέπονται αυξημένες αποδοχές για τους εργαζόμενους μέσω πριμ συνδεδεμένα με την παραγωγικότητα.
Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) οι εργαζόμενοι των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εμφανίζονται να πληρώνονται καλύτερα από τους εργαζομένους εκτός των ζωνών, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εργάζονται περισσότερο.
Συγκεκριμένα, δουλεύουν 10 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες.
Πολλές επιχειρήσεις εντός των ΕΟΖ μετέρχονται σύστημα ημερήσιων ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής, ήτοι για να αμειφθεί ο εργαζόμενος πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής.
Αυτό οδηγεί του απασχολούμενος των ΕΟΖ να δουλεύουν πέραν της κανονικής βάρδιας χωρίς υπερωρίες απλά για να μη χάσουν το «πριμ».
in.gr

spot_img
Sunday, September 14, 2025

Latest News

Ορυκτά καύσιμα και τσιμέντο ευθύνονται για τους εντονότερους καύσωνες! 

Περισσότερους και πιο έντονους καύσωνες φέρνει η παραγωγή ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου, με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή να είναι παρούσα!   Η ανθρωπογενής κλιματική...

More Articles Like This