9.4 C
Alexandroupoli
Saturday, November 15, 2025

ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ; 

Γιατί να μην δοθούν και στους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Θράκης τα δίκτυα “OTE TV” και “NOVA”; – Ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζης ας κοιτάξει την κακή κάλυψη της DIGEA στην Αν. Μακεδονία-Θράκη

doriforika-piata-spiti doriforika-piata-stegi-1 doriforika-piata-stegiΤην είδηση την είχε δημοσιεύσει εν συντομία η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, την περασμένη Τρίτη.

Σήμερα την επαναλαμβάνουμε αναλυτικότερα.

***

- Advertisement -

Σε τροχιά άμεσης υλοποίησης, θέτει η κυβέρνηση την παροχή δωρεάν ή με επιδότηση ίντερνετ στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας, τους πρωτοετείς φοιτητές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες καθώς και τη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Ειδικοτερα, οι δράσεις της κυβέρνησης, αφορούν:

Την παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών.

Το πρόγραμμα θα αφορά συνολικά σε 30 νησιά καλύπτοντας περίπου 30.000 κατοίκους, ενώ για την εφαρμογή του θα ληφθούν υπόψη και εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, είναι να προβληθεί η νησιωτικότητα, δίνοντας στους κατοίκους των νησιών πρόσβαση σε υπηρεσίες γρήγορου ίντερνετ.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη δράση αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός (28η Οκτωβρίου από τον Αη Στράτη) τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα πρόγραμμα που ξεκινάμε άμεσα και αφότου υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες, θα δώσει τη δυνατότητα να μην αισθάνονται οι πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η δωρεάν πρόσβαση για κάθε οικογένεια σε internet υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης ταχύτητας είναι μια υποχρέωση της Πολιτείας».

Τις επιχορηγούμενες ευρυζωνικές συνδέσεις σε πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ). Σύμφωνα με τους αρμοδίους, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 50.000 από το σύνολο των 70.000 πρωτοετών φοιτητών και σπουδαστών, μιας και θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Στόχος είναι, συνολικά η σύνδεση mobile Internet με ένα στικάκι να στοιχίσει 36 ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως, δηλαδή 5 ευρώ το μήνα. Από το ποσό αυτό, τα τρία ευρώ θα επιχορηγεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων από το αποθεματικό της, ενώ τα άλλα δύο θα τα πληρώνουν οι δικαιούχοι. Ήδη έχει γίνει μια μικρή διαβούλευση της ΕΕΤΤ με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, από την οποία προέκυψε το ποσό των 5 ευρώ αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ο όγκος δεδομένων, στον οποίο θα αντιστοιχεί.

Τη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τον OTE TV και τη Nova για δωρεάν πρόσβαση για την κάλυψη περίπου 30.000 νοικοκυριών (100.000 άτομα). Από την πλευρά του, το υπουργείο θα συμβάλει με την επιδότηση του δορυφορικού πιάτου και του αποκωδικοποιητή.

Τέλος, δωρεάν ή επιχορηγούμενες ευρυζωνικές συνδέσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες.

***

Σημείωση Ε. Θ.:

Τα παραπάνω δημοσιευόμενα μας υποχρεώνουν να θέσουμε μερικές ερωτήσεις στην αρμόδιο Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Πρώτα-πρώτα γιατί μόνο σε Μουσουλμάνους της Θράκης τα ΔΩΡΕΑΝ Δορυφορικά και όχι και στους Χριστιανούς;

Η Ισονομία και Ισοπολιτεία δεν λειτουργεί για τους Ορθόδοξους της Θράκης;

Δεύτερο και σπουδαιότερο.

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με επίσημη μέτρηση της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, η DIGEA καλύπτει με ψηφιακό επίγειο τηλεοπτικό σήμα, μόνο το 50% του γεωγραφικού χώρου και το 70% του πληθυσμού της ΑΜ-Θ.

Όταν ο μακαρίτης Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης θέλησε να καλύψει το κενό, το Υπουργείο έβαλε φρένο στην εκταμίευση 600.000 ευρώ που χρειαζόταν για την συμπλήρωση του δίκτυου αναμεταδοτών.

Τώρα ο κ. Χρ. Σπίρτζης ετοιμάζεται να δαπανήσει χρήματα για OTE TV και NOVA στους Μουσουλμάνους της Θράκης, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν ήδη το Δορυφορικό πιάτο που τους προμήθευσε σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες, η Άγκυρα για να βλέπουν τα ποδόσφαιρα της “Γαλατά Σαράι” και να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την “μητέρα Τουρκία”.

Έχουμε δηλαδή δύο θέματα για τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί απάντηση.

Σημειώνουμε ότι και για το θέμα της κάλυψης της DIGEA στην γεωγραφική περιοχή Μάκρης-Δικέλλων, όπου οι Κάτοικοι πληρώνουν το χαράτσι της ΕΡΤ αλλά δεν βλέπουν τίποτα, είχε ενδιαφερθεί ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, για την τοποθέτηση αναμεταδοτών, αλλά και πάλι υπήρξε άρνηση και φρενάρισμα από το Υπουργείο.

Σ. Κ.      

Saturday, November 15, 2025

Latest News

ΑΜ-Θ: Αίτημα ΟΕΒΕ για πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων 

Απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος - Πρέπει να στηριχθεί η ρευστότητα και τη βιωσιμότητα των ΜμΕ Οι Ομοσπονδίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης...
spot_img

More Articles Like This