9.4 C
Alexandroupoli
Friday, December 5, 2025

Να έχουμε ελπίδες για την… Λιμενική Ακαδημία;

Τι απάντησε ο Υπουργός Ναυτιλίας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος

Τoν κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Σχολής Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη»

Κύριε Υπουργέ,

- Advertisement -

Επαναφέρεται στο προσκήνιο από την Αντιπεριφέρεια Έβρου το ζήτημα ίδρυσης Παραγωγικών Σχολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Αλεξανδρούπολη. Το καλοκαίρι του 2000 εξαγγέλθηκε από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) η ίδρυση «Λιμενικής Ακαδημίας» στην Αλεξανδρούπολη, ικανοποιώντας αίτημα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Κατόπιν και με την αριθ. 15/3-4-02 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 68 Α/8-4-02), παραχωρήθηκε δωρεάν και κατά κυριότητα στο ΥΕΝ έκταση 148 στρεμμάτων, στην περιοχή Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων και την ίδρυση

«Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος». Έκτοτε και επί είκοσι (20) συναπτά έτη, η υλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής τελμάτωσε ανεξήγητα και ακατανόητα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιάζουσα γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης, η οποία επιπροσθέτως θεωρείται κόμβος μεταφορών και αγωγών σε ένα ευρύ πεδίο εκπαίδευσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, να υλοποιήσετε επιτέλους την αρχική δέσμευση της Πολιτείας της ίδρυσης Σχολής Λιμενικού Σώματος στον Δήμο Αλεξανδρούπολης;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η Απάντηση του Υπουργού

ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ’ αριθ. πρωτ. 3012/08-02-2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου».

Αναφορικά με το θέμα ίδρυσης και λειτουργίας Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) στην Αλεξανδρούπολη σας γνωρίζουμε ότι με την υπ’ Αριθμ. 15 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 03-4-2002 (Α΄ 68) παραχωρήθηκε κατά κυριότητα στο τότε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έκταση 148.010 τ.μ. του αγροκτήματος «Καλλιθέας – Ν. Χιλής» στον Ν. Έβρου, με σκοπό την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η εν λόγω πράξη παραμένει σε ισχύ καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα πράξη ανάκλησής της. Σημειώνεται ότι με την υπ’ Αριθμ. 5344.52/06/02/08-11-2002 κ.υ.α. (Β’ 1439) ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. η διαδικασία δημοπράτησης και εκτέλεσης του έργου ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην εν λόγω έκταση, η οποία ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε.

Παρότι οι ανάγκες της βασικής εκπαίδευσης του Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ. ικανοποιούνται επαρκώς κατά την παρούσα χρονική στιγμή στις υφιστάμενες υποδομές του Πολεμικού Ναυτικού, επισημαίνεται ότι η ίδρυση Ακαδημίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης βασικής εκπαίδευσης καθώς και της επιμόρφωσης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, οποιαδήποτε πρόταση για την χωροταξική εγκατάσταση της Ακαδημίας Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. εξετάζεται από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, λαμβανομένων υπόψη όλων των συναφών παραμέτρων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

Σημείωση Ε.Θ.

Ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας στην απάντησή του, δείχνει σαν να αφήνει ένα «παραθυράκι ελπίδος» ότι το παλαιό αίτημα των Αλεξανδρουπολιτών, πιθανόν να ικανοποιηθεί.

Όμως χρειάζεται οι Τοπικοί Παράγοντες και οι Αιρετοί μας Άρχοντες να μην αδρανήσουν.

«Αιτείτε και δοθήσετε ημίν».

Σ.Κ.

Friday, December 5, 2025

Latest News

Α2 Βόλεϊ Γυναικών: Δοκιμασία στον Εύοσμο ο Φοίνικας – Για την επιστροφή στις νίκες η Νίκη

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής Μετά την μεταξύ τους «κονταρομαχία», Φοινίκας και Νίκη Αλεξανδρόυπολης επιστρέφουν στην δράση για το πλαίσιο...
spot_img
spot_img

More Articles Like This