9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, October 23, 2025

Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις σκόρδου στον Έβρο

Πίεση στους παραγωγούς από το κόστος – Λύση η εκμηχάνιση καλλιέργειας

Από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι νέες φυτεύσεις στα σκόρδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου.

Οι χαμηλές τιμές παραγωγού και η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει φέρει απογοήτευση στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να μειώνονται κάθε χρόνο τα στρέμματα της καλλιέργειας.

Ο παραγωγός σκόρδου στη Νέα Βύσσα του Έβρου, κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι από αρχές του μήνα έχουν ξεκινήσει οι νέες φυτεύσεις σκόρδων στην περιοχή και θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Η ζήτηση για τα ξερά σκόρδα είναι μεγάλη στην εγχώρια αγορά, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για εξαγωγές αλλά δεν φτάνει η παραγωγή. Καλύπτουμε τις ανάγκες μας από εισαγωγές κυρίως κινέζικων.

- Advertisement -

Το κόστος καλλιέργειας όμως είναι μεγάλο και υπάρχει έλλειψη εργατών γης. Επίσης υπάρχει απογοήτευση στους παραγωγούς από τα χαμηλά επίπεδα των τιμών. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας.

Η ξήρανση των σκόρδων γίνεται με φυσικό τρόπο, από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο και στην συνέχεια τα ξερά σκόρδα θα βγουν στην αγορά με τιμές 20 έως 28 λεπτά το τεμάχιο (περίπου 2 ευρώ το κιλό). Πέρσι οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 28 έως 30 λεπτά το τεμάχιο.

Και ενώ βλέπουμε μείωση των τιμών έχουμε αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Σήμερα το κόστος καλλιέργειας για τον παραγωγό φτάνει στα 1.500 ευρώ το στρέμμα, που είναι ένα ποσό αρκετά υψηλό. Μια καλή μέση απόδοση της καλλιέργειας, που είχαμε πέρσι, είναι στα 1.000 κιλά το στρέμμα. Ωστόσο, η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική στην φυτοπροστασία και χρειάζεται πολλά ποτίσματα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου στην Λάρισα, Γιάννης Κουκούτσης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή είναι η περίοδος φυτεύσεις στα σκόρδα. Ο καιρός βοήθησε στην φύτευση και οι βροχοπτώσεις που έχουμε είναι ποτιστικές.

Καλλιεργούμε σκόρδα όλων των ποικιλιών αλλά ρίχνουμε περισσότερο το βάρος μας στην τοπική ποικιλία «eNtopio» που έχει καλή ποιότητα και προχωρά η συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία Wakunaga Pharmaceuticals. Πρόσφατα μάλιστα έγινε βράβευση του συνεταιρισμού για τα σκόρδα eNtopio, ενώ Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέθεσε φάκελο για να αναγνωριστεί το σκόρδο ως προϊόν ΠΟΠ. Η συγκεκριμένη τοπική ποικιλία αν και έχει καλή διατηρησιμότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι ευαίσθητη σε ασθένειες και έχει υψηλό κόστος καλλιέργειας σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες.

Οι τιμές παραγωγού στα περσινά σκόρδα κυμάνθηκαν από 12 έως 23 λεπτά το τεμάχιο. Από την άλλη οι τιμές λιανικής αυτή την περίοδο είναι στα 70 λεπτά. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά από το χωράφι στο ράφι. Από την άλλη τα εισαγόμενα από την Κίνα πωλούνται στα 65 λεπτά.

Στην περιοχή η καλλιέργεια σκόρδου ανέρχεται σε 1.000 στρέμματα. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής που φτάνει στα 1.500 ευρώ το στρέμμα αλλά και στην έλλειψη εργατικών χεριών.

Η λύση είναι να γίνει εκμηχάνιση της καλλιέργειας, αλλά αυτό θέλει επενδύσεις. Μόνο έτσι θα μειωθεί το κόστος καλλιέργειας και δεν θα έχουμε ανάγκη τα εργατικά χέρια (που έτσι και αλλιώς είναι σε έλλειψη στην χώρα μας).

Σαν συνεταιρισμός θα κάνουμε προσπάθεια να πουλάμε απευθείας στους καταναλωτές. Αν έχουμε τιμή στο χωράφι 23 λεπτά και πουλάμε στην λιανική στα 35 λεπτά κερδίζει ο συνεταιρισμός και ο καταναλωτής. Έτσι μόνο μπορεί να έχουμε μείωση των τιμών στην αγορά».

Σταύρος Παϊσιάδης 

agrotypos.gr

Thursday, October 23, 2025

Latest News

Στρατηγικός σχεδιασμός για την Αν. Μακεδονία και Θράκη

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, παρουσίασε στο 2ο Regional Growth Conference το κυβερνητικό πλάνο για υποδομές, επενδύσεις και πρωτογενή...

More Articles Like This