Το έθιμο της αρκούδας αναβίωσε και φέτος στον Πέπλο Έβρου, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέπλου, ο Αθλητικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Γυναικών Πέπλου συμμετέχουν ενεργά και διοργανώνουν την αναβίωση εδώ και 40 χρόνια πλέον.



Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέπλου & Αντιπρόεδρος στην Ε.ΠΟ.ΦΕ., Γιώργος Γιαλαματζής, το έθιμο είναι εξαιρετικά παλιό, προσφυγικό από τους πρόσφυγες που μετοίκησαν στον Πέπλο από την Ανατολική Θράκη. Πραγματοποιούνταν πάντα την τελευταία ημέρα του έτους και κατά την διάρκεια την Τουρκοκρατίας, ο στόχος ήταν να καταφέρουν να δώσουν φαγητό, γλυκίσματα και χρήματα σε φτωχές οικογένειες Χριστιανών, για να ξεκινήσουν όμορφα τη νέα χρονιά. Άρα, η αλληλεγγύη και η συνεργασία ήταν το κίνητρό τους.


Σύμφωνα με τον κ. Γιαλαματζή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέπλου ιδρύθηκε το 1984 και το επόμενο έτος ξεκίνησε η αναβίωση του εθίμου με συμμετοχή ντόπιων κατοίκων, επισκεπτών και νέων παιδιών.
Την φετινή χρονιά υπήρχε νταούλι, κλαρίνο και φυσικά ο αρκουδιάρης που ήταν ο ίδιος ο αντιπρόεδρος.
Μαρίνα Κωστοπούλου





