Θα χρησιμοποιηθούν από τις Δασικές Υπηρεσίες της Μακεδονίας και Θράκης, για την απομάκρυνση αγριογούρουνων από κατοικημένες περιοχές

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Αραβώση, εγκρίνεται η χρήση από τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης ειδικών παγίδων (κλωβών) για τη σύλληψη και απομάκρυνση αγριόχοιρων και υβριδίων αυτών από την περιοχή αρμοδιότητας τους, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικημένων περιοχών τωνοικείων Δήμων, των χώρων πρασίνου, αλσών και πάρκων, καθώς και των παρυφών του οδικού δικτύου.
Οπως αναφέρει η απόφαση, σκοπός της χρήσης των ειδικών παγίδων (κλωβών) είναι η περισυλλογή των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών που έχουν παρεισφρήσει και κινούνται μέσα σε χώρους πράσινου, άλση και πάρκα και ανοιχτά οικόπεδα μέσα στις πόλεις και η μείωση των αλληλεπιδράσεων τους με τις ασκούμενες ανθρώπινες δραστηριότητες στις περιοχές αυτές. Μετά την παγίδευση θα ακολουθήσει η ασφαλής απελευθέρωση τους σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές, που αποτελούν φυσικούς βιοτόπους του είδους (Susscrofa).
Η χρήση των ειδικών παγίδων από τις Δασικές Υπηρεσίες της Α.Δ Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί μέτρο που έχει αποφασιστεί σε συναντήσεις των Δασικών Υπηρεσιών με τις τοπικές Δημοτικές Αρχές και τις συνεργαζόμενες με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικές Οργανώσεις και αποτελεί διαχειριστικό μέτρο και για τη μείωση του κινδύνου αλληλεπιδράσεων και ατυχημάτων στις περιοχές που παρατηρούνται συχνές εμφανίσεις αγριόχοιρων.
Το είδος τα οποία θα αποτελέσει αντικείμενο της άδειας χρήσης των ειδικών παγίδων σύλληψης είναι ο Αγριόχοιρος (Susscrofa) και τα υβρίδια αυτού. Λοιπά είδη της άγριας πανίδας που τυχόν εγκλωβίζονται στις παγίδες θα απελευθερώνονται επιτόπου.

Μεθοδολογία παγίδευσης
Στα πλαίσια της χορηγούμενης άδειας θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί σιδερένιοι κλωβοί στους οποίους με τροφική έλξη, θα εγκλωβίζονται αυτόματα με την είσοδο τους, οι αγριόχοιροι ή τα υβρίδια αυτών. Τα άτομα που εγκλωβίζονται θα απελευθερώνονται στη συνέχεια με μέριμνα της τοπικής Δασικής Αρχής και με τη συνεργασία των συνεργαζόμενων, για τις ανάγκες της παρούσας φορέων (Ο.Τ.Α, Κυνηγετικές Οργανώσεις κλπ) , σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές που αποτελούν φυσικούς βιοτόπους των αγριόχοιρων.
Για την υλοποίηση του σχεδιασμού οι Δασικές Υπηρεσίες στην περιοχή αρμοδιότητας των οποίων έχουμε συχνές αλληλεπιδράσεις αγριόχοιρων, σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης θα μεριμνήσουν για την αξιοποίηση τυχόν κατασχεμένων παγίδων ή για την κατασκευή και προμήθειά τους.
Οι Δασικές Υπηρεσίες θα συνεργαστούν με την ΣΤ ́ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τους οικείους Ο.Τ.Α, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού (χρονοδιαγράμματα, περιοχές τοποθέτησης και εποπτεία των παγίδων) και η απαιτούμενη υποστήριξη τους με μέσα και προσωπικό των Ο.Τ.Α ή των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών Οργανώσεων.
Η παρούσα άδεια χρήσης των ειδικών παγίδων (κλωβών) ισχύει μέχρι 31-12-2022.






