9.4 C
Alexandroupoli
Sunday, February 15, 2026

Παραλιακή ένωση μεταξύ των Νομών Ροδόπης-Έβρου 

Ένα όραμα πολλών δεκαετιών γίνεται έργο, με την κατασκευή δρόμου Μαρώνεια-Παραλία Πετρωτών-όρια του Νομού Έβρου

 

Ένα έργο που θα αλλάξει το παραλιακό μέτωπο των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Έβρου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου. Πρόκειται για την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια με την παραλία των Πετρωτών και τα όρια του νομού Έβρου, προϋπολογισμού 13.679.600 ευρώ.

Ο δρόμος, συνολικού μήκους 14,6 χιλιομέτρων, θα ξεκινάει νότια της Μαρώνειας, θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, θα διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας και τα τείχη της αρχαίας Ισμάρας, θα συνεχίζει πάνω από την παραλία Πετρωτών και τον αρχαιολογικό χώρο Μεσημβρίας-Ζώνης και θα καταλήγει στον υπάρχοντα δρόμο προς Δίκελλα και Μάκρη.

- Advertisement -

Στο τμήμα Μαρώνεια – Πετρωτά, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί περιορισμοί, ο δρόμος θα έχει πλάτος 6,5 μέτρα, ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα το πλάτος θα προσαρμόζεται στο διαθέσιμο χώρο. 

Κατά μήκος του δρόμου θα κατασκευαστούν τέσσερις χώροι στάθμευσης (νότια της Μαρώνειας, στα Μακρά Τείχη, στη Σύναξη και στη διασταύρωση προς Άγιο Ευγένιο) καθώς και δύο φωταγωγημένοι ισόπεδοι κόμβοι (στις διασταυρώσεις με τους δρόμους Μαρώνεια – Άγιο Χαράλαμπο και Πετρωτά – παραλία Πετρωτών).

Η κατασκευή του δρόμου ήταν χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών σε Ροδόπη και Έβρο καθώς θα επιτρέψει την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου των δύο περιοχών συμβάλλοντας στην κοινή τουριστική και οικονομική τους ανάπτυξη.

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Επί τέλους ένα όραμα πολλών δεκαετιών γίνεται έργο.

ο υπογράφων, είχε προκαλέσει συνάντηση των τότε Νομαρχών Έβρου Χαρ. Λιναρδόπουλου και Ροδόπης Παν. Φωτέα (μακαρίτες και οι δυο) στην «Βρύση του Μουσά» όπου τα παραλιακά όρια των δύο Νομών.

Ζήτησε να δώσουν τα χέρια, υποσχόμενοι ότι θα βάλουν τα μηχανήματα για να ενωθούν οδικά Έβρος και Ροδόπη.

Η αμοιβαία υπόσχεση δεν τηρήθηκε, γιατί η κυβέρνηση έπεσε.

Σήμερα το όραμα βαίνει προς υλοποίηση, με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστου Μέτιου. 

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.

Σ. Κ.

spot_img
Sunday, February 15, 2026

Latest News

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Στο επίκεντρο τα κτιριακά ζητήματα των σχολείων

Όπως ανέφερε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Γιάννης Ναϊτίδης, στόχος είναι να εκδοθούν άδειες, ώστε τα παλιά κτίρια με προβλήματα να...
spot_img
spot_img

More Articles Like This