9.4 C
Alexandroupoli
Monday, October 13, 2025

Προκλήσεις στη Θράκη-«Αγκαλίτσες» στην Αθήνα

 «Η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη της Λωζάνης», λέγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μόνο που εκδόθηκε μετά την αναχώρηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Θράκη – Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν για τις 14 Ιουνίου 2021

Θερμό τετ α τετ είχαν Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά το χθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του, στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Ακρόπολη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στο εστιατόριο αγκάλιασε θερμά τον Νίκο Δένδια ενώ λίγες ώρες νωρίτερα από τη Θράκη έκανε για άλλη μια φορά λόγο για ζήτημα «τουρκικής μειονότητας». Όπως ήταν φυσικό το θέμα δεν έμεινε ασχολίαστο από το ελληνικό ΥΠΕΞ το οποίο εξέδωσε αυστηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Το ανεπίσημο δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διήρκησε μιάμιση ώρα

- Advertisement -

Στο δείπνο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Αφού επέτρεψε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έρθει στη Θράκη και να προκαλέσει με τις δηλώσεις του και με τις ενέργειες του το υπουργείο Εξωτερικών… θυμήθηκε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ουσιαστικά τις προκλήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Μόνο που… η ανακοίνωση εκδόθηκε αφότου έφυγε ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την Θράκη.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαΐωάννου απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «τουρκικής» μειονότητας. 

Τονίζει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους και πως η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες αυτούς και τη συνθήκη της Λωζάννης «την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ορθή η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που επέτρεψε το σόου Τσαβούσογλου στη Θράκη, ο οποίος ενώ απαγόρευσε την είσοδο σε Έλληνες δημοσιογράφους σε μειονοτικό σχολείο αναφερόταν διαρκώς μπροστά σε ξένα ΜΜΕ σε «τουρκική» μειονότητα.

Αλήθεια, ο Ν.Δένδιας και ο Κ.Μητσοτάκης πως θα σχολιάσουν τις νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Τσαβούσογλου: Εκτός από «τουρκική» μειονότητα ανακάλυψε και «τουρκικά» σχολεία στη Θράκη

Αν και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την άφιξή του στην Ελλάδα θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι έρχεται με θετική ατζέντα εντούτοις φρόντισε με το καλημέρα να διαψεύσει τον εαυτό του ότι δεν θέλει να δυναμιτίσει το κλίμα καθώς όχι μόνο επανέλαβε τα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη αλλά «ανακάλυψε» και …τουρκικά σχολεία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «τουρκικά» τα σχολεία για τη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής, που επισκέφτηκε μετά την συνάντησή του με τους ψευτομουφτήδες στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου προχώρησαν ο Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από το τετ-α-τετ τους αλλά και τις διευρυμένες επαφές που ακολούθησαν.

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας.

«Συμφωνήσαμε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας και αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19 ώστε οι πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας. Και αυτό θα βοηθήσει τις τουριστικές μας βιομηχανίες», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο Τούρκος αξιωματούχος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μίας θετικής ατζέντας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρίσκεται στη χώρα μας από το πρωί της Κυριακής, όταν ξεκίνησε την ιδιωτική του επίσκεψη από τη Θράκη, ενώ χθες το απόγευμα έφτασε στην Αθήνα.

Με τη δημόσια στάση του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αποδείξει, εάν με την αποδοχή της πρόσκλησης του «παλιόφιλου», Νίκου Δένδια, αποσκοπεί στη ρεβάνς της Κωνσταντινούπολης.

Ένα πεδίο πάντως, που κατά μια από τις πηγές ενημέρωσης δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς φέρονται οι δυο πλευρές, να έχουν καταλήξει σε άτυπη συμφωνία για την αποφυγή μιας νέας εστίας έντασης.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr, cnn.gr, pronews.gr

Monday, October 13, 2025

Latest News

Έβρος: 3 συλλήψεις για παράνομη αναζήτηση θησαυρού με ανιχνευτές μετάλλων 

Συνελήφθησαν την 12-10-2025 το απόγευμα σε οικισμό του Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας τρεις ημεδαποί, διότι...

More Articles Like This