Συμβουλές από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, έχοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά τις ημέρες των εορτών, ην προσοχή των καταναλωτών στα εξής:
1. Όλα τα θηράματα, εκτρεφόμενα ή άγρια (ημιάγριοι χοίροι , λαγοί, κουνέλια κλ.π.) θα πρέπει να έχουν υποστεί πλήρη εκδορά δίχως να υπάρχουν τεμάχια δέρματος σε αυτά και να φέρουν σήμα καταλληλότητας της εγκατάστασης παραγωγής, ωοειδούς σχήματος.
2. Στα σφάγια γαλοπούλας δεν πρέπει να υπάρχουν φτερά, πούπουλα και εντόσθια και πρέπει να φέρουν σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης παραγωγής ωοειδούς σχήματος σε καρτελάκι ή ετικέτα.
3. Όλα τα κρέατα διατίθενται στον καταναλωτή υπό ψύξη (2ο – 4ο C) ή πωλούνται κατεψυγμένα, συντηρούμενα σε θερμοκρασία μικρότερη των -18ο C
4. Τα σπλάχνα (έντερα, συκώτια) διατίθενται στην αγορά ως νωπά ή κατεψυγμένα, τα έντερα επιπλέον διατίθενται και ως αλατισμένα. Όλα τα παραπάνω προϊόντα πρέπει να διατίθενται προς πώληση υπό ψύξη (2ο – 3ο C) ή και κατάψυξη (-18οC). Τα κατεψυγμένα πρέπει να διατίθενται σε κλειστή άθικτη συσκευασία , η οποία φέρει τον κωδικό του εργαστηρίου επεξεργασίας και της χώρας προέλευσης.
5. Τα αυγά πρέπει να έχουν τις παρακάτω πληροφορίες (στη συσκευασία ή σε πινακίδα): κωδικό Παραγωγού, μέθοδο εκτροφής, ελάχιστος χρόνος διατήρησης, ποιότητα και βάρος. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με μη φυσιολογικό κέλυφος (σπασμένο, λερωμένο κλπ.). Δεν καταναλώνουμε αυγά τα οποία παρουσιάζουν στο εσωτερικό αλλοιώσεις όπως αιμορραγικές κηλίδες, οσμές, αλλαγή χρώματος κλπ.
Για τα τυποποιημένα τρόφιμα προσέχουμε την ακεραιότητα της συσκευασίας, η οποία δεν πρέπει να φέρει ρύπους ή οξειδώσεις.