9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, October 16, 2025

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Γράφει η Αποστολίδου Ελισάβετ, εργατολόγος, Βενιζέλου 49, Αλεξανδρούπολη

sintaksiouxoi-lefta

Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό προαναγγέλλουν με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ τα στελέχη της Κυβέρνησης, δημιουργώντας προσδοκίες και ελπίδες σε χιλιάδες εργαζόμενους που απώλεσαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα μέσω της εφαρμογής των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας στην τηλεόραση του Mega έδωσε το στίγμα των προσπαθειών και των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σχετικά με τις συντάξεις και το εφάπαξ.
Σύμφωνα με τα όσα εξαγγέλλουν τα στελέχη της Κυβέρνησης πρόκειται να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» (Ν.3863/2010) που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη, ενώ «παγώνει» κάθε διάταξη που οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Το «ξήλωμα» του νόμου 3863/2010 αποτελεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στην Κοινωνική Ασφάλιση κεντρικό στόχο, παράλληλα με την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Επίσης, ακυρώνονται οι προγραμματισμένες από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των Νόμων 3863/2010 και 3865/2010 νέες μειώσεις κύριων συντάξεων από 1-1-2015 και μετά. Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα , βάζει φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1-1-2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

- Advertisement -

«ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ»
Ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως «η δαπάνη του ασφαλιστικού συνδέεται έτσι και αλλιώς με το χρέος της χώρας», προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση για «καμία νέα μείωση στις συντάξεις ούτε στις κύριες ούτε στις επικουρικές. Πρώτο βήμα είναι να εξυπηρετηθούν 1.262.290 συνταξιούχοι. Η δέσμευσή μας είναι όσον αφορά στον αριθμό των συνταξιούχων που θα εξυπηρετηθούν. Δεν θέσαμε θέμα αν θα είναι κύριες οι επικουρικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
Παίρνοντας και πάλι το λόγο, ο κ. Ρωμανιάς προανήγγειλε αλλαγή του μαθηματικού τύπου, βάσει του οποίου υπολογίζεται το εφάπαξ, ιδίως όσων υπέβαλαν τη σχετική αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, καθώς ο ισχύον τύπος – που στην πράξη φέρεται να μην έχει εφαρμοστεί ποτέ – περιλαμβάνει δείκτη βιωσιμότητας.
«Αυτό είναι ανεφάρμοστο, πώς μπορεί να υπολογιστεί ο δείκτης βιωσιμότητας; … Δεν ξέρω τί ακριβώς θα είναι, αλλά ο μαθηματικός τύπος θα αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΣ
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρωμανιάς είπε επίσης πως το εισοδηματικό κριτήριο δεν έχει συζητηθεί ούτε αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι αν όχι να αποσυνδεθεί το εισόδημα από την χορήγηση του ΕΚΑΣ τουλάχιστον να χορηγείται σε περισσότερους δικαιούχους, με αναπροσαρμογή των κριτηρίων
Τέλος, ο κ. Ρωμανιάς κατήγγειλε πως κατά το PSI ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μετέτρεψαν εν μία νυκτί ρευστό χρήμα σε ομόλογο προκειμένου να κουρευτεί και αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Πακέτο ρυθμίσεων θα υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Μεταξύ άλλων, προωθείται η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και η χορήγηση σύνταξης ακόμα και σε όσους έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ (με παρακράτηση τμήματος της οφειλής κάθε μήνα).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές ενδιαφέρουν 2 εκατ. ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, επανεξετάζεται η προϋπόθεση να έχουν οι ασφαλισμένοι 100 ημέρες ανά έτος την τελευταία πενταετία για να πάρουν μειωμένη σύνταξη, ενώ πρόκειται να τροποποιηθούν και οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όπως και οι 1.000 ημέρες που απαιτούνται στα 13 τελευταία χρόνια για έξοδο με 3.600 ένσημα βαρέα και 4.5000 ημέρες συνολικό χρόνο ασφάλισης.
Οι διατάξεις δεν θα ισχύσουν άμεσα αλλά σταδιακά, αφού προηγηθεί αποτύπωση του κόστους που συνεπάγονται για το ΙΚΑ. Και στην εφαρμογή τους θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου για σύνταξη με όρια ηλικίας από τα 57 ή 58 αντί τα 62 με μειωμένη σύνταξη, κυρίως για γυναίκες.
Ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται είναι:
-Η συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, όπου μελετάται να τροποποιηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων κατ’ έτος την τελευταία πενταετία.
-Η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.
-Η συνταξιοδότηση με βαρέα, όπου μελετάται να δοθεί η δυνατότητα εξόδου σε όσους συμπλήρωσαν το 58ο έτος (οικοδόμοι) ή το 60ό εφόσον ανήκουν σε άλλες κατηγορίες και μετά το 2013 που τα όρια ηλικίας πήγαν στα 60 και στα 62 αντίστοιχα.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΟΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες και διαρροές που γίνονται προς όλα τα ΜΜΕ από πλευράς των στελεχών ης Κυβέρνησης, εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται η υπογραφή εγκυκλίου που θα αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή του Νόμου 3863/2010, σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2015 όσοι θεμελίωναν δικαίωμα και κατέθεταν αίτημα για συνταξιοδότηση θα έβλεπαν τη σύνταξή τους μειωμένη με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού. Η αντίστοιχη εγκύκλιος που προβλέπει την έναρξη εφαρμογής του νόμου τέθηκε ήδη στο αρχείο.
Ήδη, στα Ταμεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες θα εξεταστούν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΙΚΑ
ΕΡ: «Είμαι δημόσιος υπάλληλος και διορίστηκα στις 20/9/1989. Γεννήθηκα στις 20/8/1964. Υπηρέτησα στο στρατό για 25 μήνες. Έχω προϋπηρεσία σε ΝΠΙΔ με ένσημα ΙΚΑ από 20/11/1983-31/3/1984,   2/7/1986-2/12/1986,  1/7/1987-30/11/1987, 1/8/1988-30/11/1988 (18 μήνες) . Σε ποια κατηγορία ορίων υπάγομαι. Χρειάζεται να κάνω κάποιες ενέργειες για αναγνώριση της προϋπηρεσίας ή του χρόνου στρατού και αν ναι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα; ΝΙΚΟΣ Σ.»

ΑΠ: Δεν μου αναφέρετε την οικογενειακή σας κατάσταση, αν έχετε παιδιά κλπ. Με τα στοιχεία που μου δίνετε παρά τρίχα δεν κάνετε 25ετία το 2010 και πάτε με διατάξεις του 2011, ήτοι πλήρη σύνταξη στα 58 με 36 χρόνια υπηρεσίας. Τα χρόνια του ΙΚΑ μετράνε με διαδοχική. Τις αναγνωρίσεις που θα χρειαστούν μπορείτε να τις κάνετε οποτεδήποτε, είτε τώρα είτε κατά τη υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ : Η νομική σύμβουλος – συνεργάτης της «Ελεύθερης Θράκης» – Αποστολίδου Ελισάβετ απαντάει στις ερωτήσεις σας για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ: «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 68100
E MAIL : E.APOSTOLIDOU@YAHOO.GR
ΦΑΞ: 2551031030

Thursday, October 16, 2025

Latest News

Από την Ορεστιάδα προετοιμάζεται το 19ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης 

Θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού - ΠΟΕΣΥ και Περιφέρεια ΑΜΘ ενώνουν δυνάμεις με επίκεντρο τις προκλήσεις της ενημέρωσης και...

More Articles Like This