9.4 C
Alexandroupoli
Monday, February 2, 2026

Τέλη Γενάρη θα είναι έτοιμη η μελέτη για το Τελωνείο Σαμοθράκης 

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ σχεδιάζει την λειτουργία του για την εύκολη είσοδο επισκεπτών μέσω Visa Express

Το πρόγραμμα Visa Express, στο οποίο εντάχθηκε η Σαμοθράκη το περασμένο έτος, πρόκειται να ανανεωθεί και για το 2026, όπως ανέφερε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης. 

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν οι εργασίες και ο σχεδιασμός για το έργο του τελωνείου, με τα σχέδια να αναμένεται να παραδοθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Τοψίδης, δήλωσε: 

- Advertisement -

«Ο χώρος του τελωνείου και η σύνδεση του Δήμου Σαμοθράκης με την πλευρά της Τουρκίας είναι ένα καθαρά οπτικό θέμα και μάλιστα και με δική μας θέληση έχουμε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και ανανεώθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι ένα καθεστώς το οποίο δίνει δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες να επισκέπτονται το νησί της Σαμοθράκης, χωρίς να βγάζουν βίζα μακροχρόνια. 

Είναι μια εβδομαδιαία βίζα, η οποία βγαίνει κατά την έναρξή τους από το σημείο κίνησης. Εμείς αυτό που αναλάβαμε, στη συνεργασία με το Δήμο και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, διαθέσαμε 10.000 ευρώ προς τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, διότι αυτός είναι ο δικαιούχος του χώρου που πρέπει να εγκατασταθεί ο λιμενικός σταθμός. Κάναμε τη συνεργασία με γραφείο που είχε αναθέσει ο Δήμος και ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης για να κάνει τη συγκεκριμένη μελέτη, δηλαδή στην ουσία τη ροή, πώς θα μπαίνει, θα έρχεται κόσμος και πώς θα βγαίνει.

Μαζί με την Περιφέρεια, τον ΟΛΑ και τον Δήμο πήγαν, είδαν τα σημεία αυτά. Η σύμβαση λέει ότι τέλη Γενάρη θα μας δώσουν τη μελέτη πώς θα πρέπει, αφού έχουμε μιλήσει με αστυνομία, τελωνείο, πώς μπορεί να είναι ο χώρος, σε ποιο σημείο, πώς θα εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή κίνηση της ακτοπλοΐας με την Αλεξανδρούποληκαι πώς δεν δημιουργεί προβλήματα, πώς μπορούν να υπάρξουν παράλληλα συνύπαρξη αυτές οι δύο συνδέσεις. Και μετά από τα τέλη Γενάρη, πάλι με δική μου πρωτοβουλία, γιατί έχω κάνει μια συνεργασία και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και με τον υπουργό, θα κάνουμε μια συνάντηση με την Ένωση Ακτοπλόων Ελλάδος και την Ένωση Ναυτιλίας Ελλάδος, αν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον πολιτικό πλοίο.

Και αμέσως μετά θα μεταβώ στη γειτονική χώρα, γιατί οι 12 από τις 14 συνδέσεις που υπάρχουν, και δεν είναι 12 γιατί η Ισπανία δεν υπήρχε πέρυσι, ούτε η δική μας, είναι με πλοίο από την Τουρκία. Απομένει το πού θα είναι ο τελωνειακός σταθμός και τι πλοίο μπορεί να μπει μέσα, γιατί ανάλογα το σημείο που θα είναι ο τελωνειακός σταθμός, περνάνε διάφορα πλοία. Αφού έχουμε το τελικό σχέδιο, που είναι εγκεκριμένο και από την Αστυνομία και από το Τελωνείο, εκεί πέρα θα κάνουμε την διερεύνηση αυτή».

  • Θετική η Περιφέρεια ΑΜ-Θ για σύνδεση της Σαμοθράκης με την Καβάλα

Παράλληλα, θετική στο αίτημα του Συλλόγου Καταλυμάτων Σαμοθράκης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού του Έβρου με την Καβάλα εμφανίζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. 

Το σχετικό αίτημα κοινοποιήθηκε, με στόχο τη βελτίωση προσβασιμότητας και την ενίσχυση του τουρισμού και του εμπορίου του νησιού. Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ανέφερε πως το αίτημα είχε ξανασυζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι και η Περιφέρεια είναι ανοιχτή στην πραγματοποίηση του.

Αναλυτικά, ο κ. Τοψίδης, σημείωσε: «Είναι μια πρόταση που θέλει να λειτουργήσει το καλοκαίρι και το κάθε νησί, όσο πιο πολλούς προορισμούς έχει και κινήσεις, είναι πάντα το καλύτερο, γιατί μπορεί να φέρει κόσμο. Είναι μια πρόταση, στην οποία εμείς είμαστε δίπλα για να στηρίξουμε σε οποιαδήποτε, αν θέλετε, στο ΣΑΣ, το Συμβούλιο Αστικής Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας, ή αν χρειάζεται επιδότηση, ή αν υπάρχει επιχειρηματίας που μπορεί να βγει στο δρομολόγιο με τα κέρδη που θα κάνει. Είναι ένα μέρος που θα διερευνηθεί από τους ειδικούς και από εκεί πέρα.Αυτός που είχε λάβει την πρωτοβουλία, εφόσον κληθούμε και χρειαστεί να συμμετέχουμε σε σημεία συνάντησης και να τοποθετηθούμε. Όμως είμαστε πάντοτε ανοιχτοί με ανοιχτές γραμμές και πάντοτε κοντά στους πολίτες και κοντά στους οργανισμούς και στους φορείς που τηρούν».

Χ.Κ.

Monday, February 2, 2026

Latest News

Από τα Ίμια στην Navtex του μισού Αιγαίου (30 χρόνια μετά)

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ότι η εκδοθείσα NAVTEX θα ισχύει επ’ αόριστον αποτελεί την επίσημη πρόθεση της...
spot_img
spot_img
spot_img

More Articles Like This