9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, February 17, 2026

Τελικά πούλησαν 40 F-16 οι ΗΠΑ στους Τούρκους!!!

Και αναβαθμίζουν άλλα 80 F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας – Στα σκουπίδια ο Νόμος CAATSA

Oι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι εξαιρούν την Τουρκία από τις απαγορεύσεις του νόμου CAATSA που απαγορεύει την πώληση νέου πολεμικού υλικού σε χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει ρωσικά οπλικά συστήματα μετά την έναρξη ισχύος του το 2018 και θα της πουλήσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper, ενώ θα εκσυγχρονίσουν τα 80 παλαιότερα μαχητικά του στόλου της!

Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και ενός της  “Yetkin Report” δήλωσε ότι: «Οι συνομιλίες σχετικά με το τουρκικό αίτημα από τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, να αγοράσουν 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 80 κιτ αναβάθμισης πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα. Οι συνομιλίες για τα F-16 είναι ξεχωριστές από αυτές των συνομιλιών διεκδίκησης των F-35 που είναι σε νομική και τεχνική βάση, επειδή η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο διαπραγματεύσεων»!

Το τελευταίο αναφερόταν στην επιστροφή των περίπου 2,5 δισ. δολ. που έχει δαπανήσει η Τουρκία για το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

- Advertisement -

Πρόκειται για την διάλυση των όποιων ελπίδων είχαν αφελείς Έλληνες αξιωματούχοι ότι οι ΗΠΑ θα τηρούσαν το περιεχόμενο του CAATSA και δεν θα πουλούσαν στην Άγκυρα νέα μαχητικά.

Σχολιάζοντας στο defencenet.gr την εξέλιξη, τ.Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνιζε ότι «Ήταν άκρως αναμενόμενο. Εγώ δεν έχω πειστεί καν ότι δεν θα παραληφθούν τελικά και F-35». 

Τουρκικές αμυντικές πηγές αναφέρουν ότι «Τα F-16 θα είναι η “γέφυρα” έως ότου η Τουρκία παράγει το δικό μας Εθνικό Αεροπλάνο Μάχης» (MMU)

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες για τα F-16, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε τα εξής: «Οι συνομιλίες για το F-16 LetterofRequest(LOR) θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο, πολύπλοκο αίτημα. Πολλές άδειες θα πρέπει τελικά να υποβληθούν στο Κογκρέσο για κλιμακωτό έλεγχο».

To συνολικό ύψος της προμήθειας θα προσεγγίσει τα 6 δισ. δολ. ενώ το σύνολο των εργασιών αναβάθμισης των 80 μαχητικών και μεγάλο μέρος της κατασκευής των 40 νέων F-16 θα γίνει στη Τουρκία.

pronews.gr

spot_img
Tuesday, February 17, 2026

Latest News

Χρυσό μετάλλιο για τον Ορεστιαδίτη δρομέα, Γιώργο Ματζαρίδη!

Με νέο ατομικό ρεκόρ στα 1.500 μέτρα Στίβου - Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Ο...
spot_img
spot_img

More Articles Like This