Οι ξενοδόχοι ζητούν νέες αγορές και χειμερινό τουρισμό – Το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» περιμένει νέες συνδέσεις – Στα τέλη Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το «Τουριστικό Βαρόμετρο» του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Καλύτερη από την περσινή χαρακτηρίζουν οι ξενοδόχοι της Θράκης την φετινή τουριστική σεζόν, χωρίς όμως να κρύβουν τις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται στον ίδιο βαθμό σε κατανάλωση στην τοπική αγορά, καθώς αλλάζει το προφίλ και η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών.
Στο επίκεντρο πλέον βρίσκεται η προσέλκυση περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στον χειμερινό τουρισμό.
Στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ μίλησε ο Απόστολος Παλακίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης. Όπως ανέφερε ο κ. Παλακίδης, «και φέτος κυριάρχησαν 2-3 συγκεκριμένες αγορές και αυτό δημιουργεί θέματα μονοσημαντότητας. Πρέπει να διευρύνουμε τις τουριστικές αγορές με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να είμαστε ανθεκτικοί και σε μία ενδεχόμενη κρίση. Πρέπει να αναζητήσουμε πηγές τουριστών από άλλες χώρες, είτε οδικό τουρισμό, είτε με άλλα μέσα, για παράδειγμα, αεροπορικό. Θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις εθνικότητες και το προφίλ των επισκεπτών της περιοχής μας».

Πάντως, ο οδικός τουρισμός από τις γειτονικές χώρες εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα για την περιοχή, ενώ οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής χαρακτήρισαν και το φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, το προφίλ των επισκεπτών έχει αλλάξει με το ζητούμενο να μην είναι πλέον μόνο ο αριθμός των επισκεπτών, αλλά και η ενίσχυση της δαπάνης τους στα τοπικά καταστήματα. Για τον λόγο αυτό, η αναζήτηση νέων επισκεπτών από άλλες χώρες της Ευρώπης κρίνεται επιβεβλημένη.
Επιπλέον, ο χειμερινός προορισμός μπαίνει στο κάδρο και η προσπάθεια τόσο των ξενοδόχων, όσο και τον τοπικών αρμόδιων φορέων επικεντρώνεται στην προώθηση των παροχών, με στόχο την επιμήκυνση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
«Έχουμε αναπτύξει τον λεγόμενο τουρισμό πόλης και στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Θράκης. Έχουμε να δώσουμε αυτά που ζητούν και επιθυμούν οι πελάτες. Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και να προστατεύουμε το τουριστικό μας προϊόν», τόνισε ο Απόστολος Παλακίδης.

Το στοίχημα πλέον για ξενοδόχους και αρμόδιους φορείς δεν είναι μόνο να έρθουν περισσότεροι τουρίστες, αλλά να αφήνουν και μεγαλύτερο αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.
- Αυξημένη η κίνηση στο «Δημόκριτος» και η επερχόμενη σύνδεση Αλεξ/πολης-Στουτγκάρδης
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση κατά την θερινή περίοδο του 2026, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ προ εβδομάδων, ο αερολιμενάρχης του «Δημόκριτος», Στέλιος Ζαντανίδης.
Συγκεκριμένα, ο Ιούλιος έκλεισε με αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία έδειξαν νέο ρεκόρ κίνησης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι προσπάθειες για την προσθήκη νέων δρομολογίων εσωτερικού και εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Παναγιώτης Αρχοντής, μιλώντας στο Ράδιο Χρόνος 87.5fm, γνωστοποίησε τα νεότερα σχετικά με τις αεροπορικές συνδέσεις στηνΑλεξανδρούπολη.
Στην περίπτωση του «Δημόκριτου», ενημέρωσε πως έχει σημειωθεί θετική πρόοδος στη δημιουργία αντίστοιχης γραμμής με την Στουτγκάρδη Γερμανίας, παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι επίσημα.
«Του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε αεροπορικές εταιρείες προσθετικά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης 100%», τόνισε καταληκτικά ο Αντιπεριφερειάρχης.
Υπενθυμίζεται πως η προσπάθεια για την αεροπορική σύνδεση των δύο περιοχών ξεκίνησε από τον χειμώνα από μία ομάδα ομογενών της Γερμανίας. Μετά από συζητήσεις με τοπικούς φορείς και άμεσα εμπλεκόμενους, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μία φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ τοπικών αρχών και αεροπορικής εταιρείας, προκειμένου να γίνει μία πιλοτική, σε πρώτη φάση, σύνδεση από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Επιπρόσθετα, αναμένεται από τις αρχές του 2027 και η αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης με την Μυτιλήνη.
- Σε αναμονή του «Τουριστικού Βαρόμετρου» του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Εκτός αυτών, συνεχίζεται και φέτος η θεσμοθετημένη προσπάθεια καταγραφής και αποτίμησης της τουριστικής κίνησης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, μέσω του καθιερωμένου τουριστικού βαρόμετρου.
Σύμφωνα με ενημέρωση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Αλεξανδρούπολης, Πέτρο Κυριακίδη, αυτήν την περίοδο τα στελέχη του δήμου βρίσκονται σε φάση συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων στατιστικών δεδομένων.

Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Κυριακίδη, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική καμπάνια και η επεξεργασία των στοιχείων, το νέο τουριστικό βαρόμετρο θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να εκτιμάται χρονικά για τα τέλη Νοεμβρίου.
Α.Κ.



