Δεν αποτελεί είδος που ευδοκιμεί μόνον στην Τουρκία – Φυτρώνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετά την καύση σιτοκαλαμιών όταν βρέξει με ισχυρούς κεραυνούς
Πρόσφατα από ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι είδαμε στο δελτίο ειδήσεων, να αναμεταδίδει μια είδηση από ένα τουρκικό κανάλι, και να παρουσιάζει ένα τουρκικό εστιατόριο, και ένα μάγειρα, να διαφημίζει ένα νόστιμο και πολύ ακριβό μανιτάρι, στην περιοχή Siirt της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Εξηγούσε πως το πολύ σπάνιο αυτό μανιτάρι, φυτρώνει μετά από ισχυρούς κεραυνούς και βροχές στην περιοχή της λίμνης Iavns.
Εδώ γεννάται το ερώτημα, γιατί εδώ στο νομό Έβρου δεν φύεται;
Και μάλιστα το ονομάζουμε Κουζούκι και έχει σχήμα αυγοειδές, χρώμα καφετί και είναι όμοιο με το φυσικό σφουγγάρι – σπόγγος, κυκλικό, έχει τρύπες και κοιλότητες.
Το μέγεθός του δεν είναι μεγάλο, φτάνει σε ύψος 8 εκατοστών και περίπου ίδιο πλάτος.
Εμείς το γνωρίζουμε όντως, όπως το αποκαλούν και οι Τούρκοι.
Η παράδοσή μας λέει, πως του θερινούς μήνες μετά, αφού έχουμε κάψει τις σιτοκαλαμιές, όταν βρέχει με ισχυρούς κεραυνούς (μπουμπουνώντας), τότε φυτρώνει το Κουζούκι.
Όχι σε πολλές περιοχές, αλλά εκεί που τα πολλά ζώα που είχαμε τα παλαιότερα χρόνια, κόπριζαν στα χωράφια.
Οι κάτοικοι του Έβρου τα γνωρίζουν και τα μάζευαν επί χρόνια. Είναι πολύ νόστιμα.
Να σας πούμε πως το επίθετο “Κουζούκα” που υπάρχει στο Σουφλί, έχει βγει από το όνομα του μανιταριού Κουζούκι.
Βασίλης Μιχαηλίδης





