Συμπληρώθηκε μια δεκαετία από το ιστορικό χρυσό μετάλλιο του Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας – Παραμένει ο μοναδικός Θρακιώτης αθλητής με χρυσό μετάλλιο σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων


Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τον άθλο του 17χρονου τότε Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, ο οποίος κατέκτησε το 13ο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Από εκείνη την ημέρα, ο Δημοσθένης παραμένει ο μοναδικός αθλητής από τη Θράκη για χάρη του οποίου ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος στην παγκόσμια αθλητική σκηνή, όντας ο μόνος Θρακιώτης που έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του Παραολυμπιακού θρόνου.
Φέρες: Η βραδιά του Δημοσθένη που δεν θα ξεχαστεί
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το «δυνατό» του στιλ αγωνίσματος είναι η πεταλούδα, ολόκληρη η περιοχή των Φερών προετοιμαζόταν να παρακολουθήσει την κορυφαία στιγμή του τελικού.
Ο πρωταθλητής μας είχε δείξει από το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου τις διαθέσεις του, εξασφαλίζοντας την πρόκριση στον τελικό της κατηγορίας S9 με τον τρίτο καλύτερο χρόνο.
Εκείνο το βράδυ, τα βλέμματα ήταν προσηλωμένα στις τηλεοράσεις — τόσο στα σπίτια των κατοίκων στις Φέρες όσο και σε γνωστή καφετέρια στο κέντρο της περιοχής.
Ο τελικός της πεταλούδας ξεκινά και η αγωνία κορυφώνεται. Στο ξεκίνημα της κούρσας, ο Δημοσθένης πέρασε δεύτερος στα πρώτα πενήντα μέτρα, αλλά με έναν εκπληκτικό ρυθμό κράτησε τις δυνάμεις του για το τέλος, προσπερνώντας στην τελική ευθεία τον Ούγγρο Μόρς και αφήνοντας πίσω του τον Ιταλό Μορλάκι, οι οποίοι είχαν περάσει στον τελικό με καλύτερους χρόνους.
Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης τερμάτισε σε 59.27, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνων και πανελλήνιο ρεκόρ, κάνοντας ολόκληρη την Ελλάδα υπερήφανη. Πανηγυρισμοί, ανατριχίλα και συγκίνηση πλημμύρισαν τους πάντες, βλέποντας έναν δικό μας άνθρωπο να φθάνει στην κορυφή του κόσμου.
«Το αφιερώνω στην αδελφή μου, που ήρθε με δικά της έξοδα στο Ρίο. Η Αλεξανδρούπολη απόψε γιορτάζει. Ευχαριστώ τον Αντώνη Τσαπατάκη που με στήριξε, τους προπονητές μου αλλά και όλους εκείνους που μου έστελναν μηνύματα συμπαράστασης, έστω κι αν δεν είχα κάνει την παραμικρή διάκριση», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος στην απονομή ο 17χρονος τότε Εβρίτης κολυμβητής, ο οποίος ήταν ακόμη μαθητής Λυκείου.
Την ίδια ώρα, στο πατρικό του στις Φέρες, συγγενείς, παιδικοί φίλοι και γείτονες είχαν συγκεντρωθεί για να συγχαρούν τους γονείς του, την κυρία Ζέλα και τον κύριο Σπύρο.

Αξέχαστη παραμένει για μένα η συγκίνηση και τα δάκρυα των γονιών του, οι οποίοι υπήρξαν οι πιο «αθόρυβοι» και αφοσιωμένοι υποστηρικτές του, πηγαινοέρχοντάς τον καθημερινά από τις Φέρες στην Αλεξανδρούπολη —ακόμη και δύο φορές την ημέρα— για τις προπονήσεις του. Συχνά τις πρώτες πρωινές ώρες πριν από το σχολείο.

Μια αξέχαστη υποδοχή με το «κράτημα των τειχών»
Η Θράκη υποδέχτηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 τον χρυσό παραολυμπιονίκη της. Συγκλονιστικές στιγμές καταγράφηκαν στον αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης: η οικογένειά του, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο τότε Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου εσπευσαν να αγκαλιάσουν τον χρυσό πρωταθλητή.

Νταούλια, πυρσοί και κόρνες έδωσαν τον παλμό, ενώ μέλη του Ομίλου Φίλων Μοτοσυκλέτας Φερών, με γκαζιές και σπινιαρίσματα έξω από το αεροδρόμιο, λειτούργησαν ως προπομποί της πομπής που θα μετέφερε τον Δημόσθενη στη γενέτειρά του.
Πριν φτάσει στις Φέρες, ο πρωταθλητής έκανε μια συμβολική στάση στο χωριό καταγωγής του, τον Δορίσκο, σκορπίζοντας χαμόγελα στους κατοίκους.
Κατά την είσοδό του στις Φέρες, τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος μπροστά από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτηρας.
Η Αντιδημαρχία Φερών, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, διοργάνωσε μια ξεχωριστή γιορτή που περιλάμβανε το συμβολικό «κράτημα» και γκρέμισμα ενός πρότυπου τείχους —κατά τα αρχαία πρότυπα—, ενώ η βραδιά κορυφώθηκε με βράβευση στο κέντρο των Φερών και ένα γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Εκείνη τη μέρα, οι Φέρες «φλέγονταν» από υπερηφάνεια για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες.


Ο Δημοσθένης του σήμερα
Μέχρι και σήμερα, ο 27χρονος Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις διοργανώσεις που συμμετέχει. Πριν από λίγες ημέρες, πρόσθεσε ακόμη ένα μετάλλιο στην τεράστια συλλογή του, ανεβαίνοντας στο 3ο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παρα Κολύμβησης στην Τουρκία.
Παράλληλα με την αθλητική του δράση, ο Δημοσθένης συμμετέχει ενεργά στα κοινά του τόπου, αναλαμβάνοντας ρόλο στα αθλητικά δρώμενα του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Όπως είχε μοιραστεί σε συζήτηση μας, σκοπεύει επίσης να συνεχίσει το έργο του ως προπονητής, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στη νέα γενιά και δίνοντας απλόχερα όσα απέκτησε τόσα χρόνια στους διαδρόμους της πισίνας.

Κατά την προσωπική μου άποψη, ο Δημοσθένης άνοιξε τον δρόμο για να αναδειχθεί η πόλη μας ως μία από τις μητροπόλεις του υγρού στίβου, φέρνοντας στην επιφάνεια το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης που δίκαια φέρει το όνομα του.
Αλέξανδρος Κεσανλής



