9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ “ΕΝΤΑΣΕΩΣ” ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ενώ η χώρα μας έχει ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων, υπάρχουν Κόμματα και Συνδικαλιστές που τις σαμποτάρουν – Πρέπει όμως να απορροφήσουμε το 1,5 εκατομμύριο ανέργων της Ελλάδος – Και αυτό μπορεί να γίνει στις υπηρεσίες τουρισμού, ναυτιλίας, εμπορίου,γεωργίας, κτηνοτροφίας κ.λπ. 

 

Πολλοί ομιλούν για την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας, τώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης, για να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Πράγματι, χωρίς νέες επενδύσεις, αύξηση των εξαγωγών, περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού, δεν είναι δυνατό να επέλθει η ποθητή ανάπτυξη της χώρας, επομένως η μείωση των ανέργων και η έξοδος από την ύφεση.

- Advertisement -

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, τολμηροί επιχειρηματίες και όσοι πολίτες επιθυμούν τη σωτηρία της πατρίδας από την πτώχευση και την οικονομική καταστροφή.

Όλοι αυτοί εννοούν τη διενέργεια επενδύσεων από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ελληνική και ξένη.

Υπάρχουν όμως και άλλοι, κόμματα και άτομα, που δεν επιθυμούν ιδιωτικές επενδύσεις Ελλήνων και αλλοδαπών, αλλά μόνο κρατικές και γι’ αυτό κατακλύζουν το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσφυγές, που έχουν ως βασικό στόχο, όχι βέβαια τη σωτηρία του περιβάλλοντος, αλλά απλά τη ματαίωση ή καθυστέρηση της επένδυσης.

Αυτοί κινούν και τους γνωστούς κουκουλοφόρους, που πρόσφατα έκαψαν και κατέστρεψαν εγκαταστάσεις και μηχανήματα ξένης εταιρείας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Τελευταίως η αξιωματική αντιπολίτευση, πρόβαλε ένα καινούργιο επενδυτικό μοντέλο: την ανάληψη από τους εργαζόμενους, μέσω συνεταιρισμών, της λειτουργίας βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων που δεν εργάζονται πλέον υπό τη διεύθυνση των ιδιοκτητών τους.

Η πρόταση θυμίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 1981 και μετά, που αφού κατάντησε προβληματικές επιχειρήσεις κολοσσούς για τα ελληνικά μέτρα, π.χ. Πειραϊκή-Πατραϊκή, ανέθεσε στους εργαζόμενους τη λειτουργία τους με κρατικά χρήματα, ενώ αργότερα ίδρυσε και οργανισμό για την ανασυγκρότηση των προβληματικών επιχειρήσεων, που και αυτός απέτυχε, αλλά σπατάλησε πολλά δισεκατομμύρια δραχμές, προτού βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις που τάχα θα έσωζε.

Είναι σε όλους γνωστό, ότι συνεταιρισμοί που ίδρυσαν βιομηχανίες, για την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, με δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα -δηλαδή με κρατικά κεφάλαια- όχι μόνο απέτυχαν στους στόχους τους αλλά τελικά πτώχευσαν, αλλά είχαν καταστεί εστίες άγριου κομματισμού και νεποτισμού, καθώς και εκτεταμένης διαφθοράς.

Προφανώς κανείς φορολογούμενος δεν επιθυμεί την επιστροφή στη φαυλοκρατία και σπατάλη των συνεταιρισμών που πληρώσαμε ακριβά για να μπορούν να βολεύονται και να κάνουν τα αμαρτωλά ρουσφέτια τους, οι γνωστοί αγροτοπατέρες.

Σήμερα στα πλαίσια της παγκόσμιας ανταγωνιστικής οικονομίας, μόνον ιδιωτικές επιχειρήσεις επιβιώνουν και αναπτύσσονται περαιτέρω.

Αυτό ισχύει μοιραίως και για τη χώρα μας, η οποία δεν είναι μία κλειστή και απομονωμένη οικονομία που έτσι ίσως θα μπορούσε να επιβιώσει, αλλά είναι ανοικτή, εύκολα προσβάσιμη από τους ανταγωνιστές, αφού είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως δύνανται οι επιχειρήσεις της να κινούνται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη δύσκολη από οικονομική άποψη εποχή μας, μόνο η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει επιχειρήσεις κάθε είδους, να προσφέρει εργασία και να δημιουργήσει κοινωνικό πλούτο.

Αυτό το κατάλαβε εγκαίρως, ακόμη και η “κομμουνιστική” Κίνα, που σπάει όλα τα ρεκόρ οικονομικής ανάπτυξης.

Στη χώρα μας αρνούνται να το αποδεχθούν τα κομμουνιστικά κόμματα, αλλά και οι λαϊκιστές πολιτικοί και συνδικαλιστές.

Γι’ αυτό και είναι αντίθετοι στη διενέργεια ιδιωτικών επενδύσεων, αφού δεν θα τις ελέγχουν, αδιαφορώντας για τις χιλιάδες των ανέργων πολιτών.

Αλλά ποιες είναι οι επενδύσεις που μπορούν σήμερα να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας;

Προφανώς οι μεγάλες επενδύσεις στην προηγμένη τεχνολογία, είναι δυνατόν να γίνουν μόνο από ξένες επιχειρήσεις, λόγω των κεφαλαίων που απαιτούνται.

Και για να έρθουν τέτοιοι επενδυτές, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της διοικητικής διαφθοράς, σταθερό φορολογικό σύστημα, αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, ακριβώς όπως τα έθεσαν πριν λίγες ημέρες στον Πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας από χρόνια και διενεργούν ήδη μικρής κλίμακας επενδύσεις.

Όμως οι επενδύσεις προηγμένης τεχνολογίας είναι “εντάσεως κεφαλαίου” και δεν δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας σε σχέση με τα επενδυόμενα κεφάλαια.

Σήμερα η χώρα μας πρέπει να απορροφήσει σε εργασίες, τουλάχιστον 1,5 εκατ. ανέργους και επομένως χρειάζεται επενδύσεις “εντάσεως εργασίας”, στις οποίες τα τοποθετούμενα κεφάλαια είναι σχετικώς μικρά, σε σχέση με τον αριθμό των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας.

Πολλά άτομα προσωπικό χρειάζονται οι καλούμενες υπηρεσίες, δηλαδή ο τουρισμός, η ναυτιλία, το εμπόριο και δη τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, οι τράπεζες κ.ά.

Πολλές προοπτικές διανοίγονται για τον τουρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε άνοδο, για το 2013, με βάση τις κρατήσεις από Βρεταννία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, ενώ πρέπει να υπάρξει στροφή των νέων προς την ελληνική εμπορική ναυτιλία, που προσφέρει υψηλές αμοιβές και πολύ καλές συνθήκες εργασίας και χρειάζεται πάντα προσωπικό πολλών ειδικοτήτων.

Εξάλλου η ενασχόληση με τη γεωργία, απαιτεί ελάχιστα χρήματα, ενώ σήμερα το κράτος προσφέρει εκτάσεις του προς καλλιέργεια έναντι συμβολικού ενοικίου.

Εάν όλοι μας και κυρίως οι νέοι, αντιληφθούμε ότι το δημόσιο ως εργοδότης στρατιών πολιτών, απέθανε οριστικώς, θα στραφούμε προς τις παραπάνω και άλλες, π.χ. κτηνοτροφία, εργασίες και θα αναστήσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα την πατρίδα μας.

Παναγιώτης Μποκοβός

supermarket large

 

 

Προηγούμενο άρθρο16 Απριλίου 2013
Επόμενο άρθρο17 Απριλίου 2013

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο «Δρομέας Θράκης» επιμένει με το «Πανόραμα Στίβου»

Μετά από δύο αναβολές λόγω κακοκαιρίας… ο «ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» επιμένει και διοργανώνει...

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον στον IGBτης Κομοτηνής

Επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας, που θα ενώνει την Κομοτηνή με την πόλη της Στάρα-Ζαγόρα

Έκκληση για κατάταξη στον Αρμενικό Στρατό

Προς τους Αρμένιους νέους που ζουν στη χώρα μας – Άνοιξε κατάλογος εγγραφής εθελοντών

Κοινή δράση Δημάρχων του Ν. Έβρου

Με αφορμή την επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για την ανάπτυξη της Θράκης

Αποστρατικοποίηση και πίσω το Anadolu

Αν δεν είχαμε αποσύρει την Μεραρχία από την Κύπρο το 1967, ποτέ δεν θα πατούσε την Κύπρο ο «Αττίλας» - Το 2023...

More Articles Like This