9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ

Εξακολουθούν οι γείτονές μας, να έχουν βλέψεις “επί των περιοχών εκείνων που κάποτε ήσαν κατοικημένοι υπό Βουλγάρων” – Να ενεργοποιηθεί και να χρηματοδοτηθεί η “ΕΠΟΦΕ”

repAnatolikiRomelia P3310035MM

Στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ την Τετάρτη 17 Απριλίου δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο “Τώρα η Βουλγαρία διεκδικεί τη Θράκη”.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Ήδη από το 1974 ελληνικό δημοσίευμα (πιθανόν του ΙΜΧΑ), αναφέρει ότι το βουλγαρικό κομμουνιστικό κόμμα έθεσε ως καθήκον των Βουλγάρων ιστορικών “… όπως μελετούν και εκλαϊκεύουν παραλλήλως προς την ιστορίαν της σημερινής Βουλγαρίας και την ιστορίαν των περιοχών εκείνων αι οποίαι κάποτε ήσαν ή είναι κατοικημέναι υπό Βουλγάρων….”.

- Advertisement -

Και το 1997 η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών εξέδωσε “το Βουλγαρικό Εθνικό Δόγμα με στόχο τη δημιουργία ηθικού πνευματικού, πολιτικού και στρατηγικού υπόβαθρου για τη Βουλγαρία του 21ου αιώνα” (Περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ τ.19 Ιουνίου 1998). Η Ελληνική πρεσβεία στη Σόφια ενημέρωσε σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι πολιτιστικοί φορείς του Έβρου ζήτησαν να ευαισθητοποιηθεί η ελληνική πολιτιστική ηγεσία ώστε να δημιουργηθεί από την πλευρά μας ένα Ίδρυμα (κάτι σαν την Εταιρεία Μακεδονικών σπουδών), που με σχετικές έρευνες και μελέτες θα βοηθήσει ώστε να διαμορφωθεί ελληνική άποψη σ’ αυτό το θέμα.

Έτσι ιδρύθηκε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) και οι εκάστοτε πρόεδροί της προέβαλαν το αίτημα της ίδρυσης Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών στα κατά καιρούς Συνέδρια του Θρακικού Ελληνισμού (στην Ορεστιάδα, ο κ. Πασχάλης Λυγούδης, στην Κομοτηνή ο κ. Θεόδωρος Κυρκούδης και στην Αλεξανδρούπολη ο υπογράφων) οπότε και εκδόθηκε και ειδικό σχετικό ψήφισμα.

Ο κ. Γιώργος Ντόλιος ως Νομάρχης Έβρου ενεργοποιήθηκε στη δρομολόγηση ορισμένων ενεργειών ενώ ο κ. Γιώργος Αλεξανδρής ως Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος του 6ου Συνεδρίου Θρακών προέβη σε πολλές ενέργειες για την ίδρυση του Ινστιτούτου.

Ήρθε σε επαφή με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, τους Νομάρχες της Θράκης και τους Δημάρχους Ξάνθης και Κομοτηνής κι έτσι ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες. Ήδη έχουν εκπονηθεί Σχέδιο Καταστατικού και Οικονομοτεχνική Μελέτη.

Απομένουν η εξασφάλιση της σχετικής πίστωσης και η ιδρυτική πράξη του Ιδρύματος.

Μόσχος Κούκος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This