9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Κατάσκοπος μεν, αλλά ελεύθερος στο Δέρειο

Κρίθηκε ένοχος στο Εφετείο Θράκης ο Μεχμέτ Μποσταντζή για κατασκοπία υπέρ της Τουρκίας, αλλά βγήκε από την φυλακή χωρίς να εκτίσει την ποινή του – Να γιατί αποθρασύνονται οι Τουρκοπράκτορες και τα άλλα πρακτοράκια τους στην Θράκη

tourkih_shmaiaTANK_KONDYLHS

Μπορεί και σε δεύτερο βαθμό να κρίθηκε ένοχος ο φωτογράφος Μεχμέτ Μποσταντζή, ο οποίος άσκησε έφεση για την καταδίκη του τον Μάιο του 2010 σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και της κατασκοπίας υπέρ της Τουρκίας, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος χάρη στην «ανθρωπιστική» διάταξη περί εκτελέσεως κοινωνικού έργου…

Ο πρώην φωτογράφος καταδικάστηκε στις 2 Απριλίου 2013 από το Εφετείο θράκης σε τέσσερα χρόνια κάθειρξη, ωστόσο δεν πήρε την άγουσα για τη φυλακή – ο ίδιος μάλιστα δεν παρευρέθηκε ούτε στην εκδίκαση της υπόθεσήε του στην Κουοτηνή…

- Advertisement -

Ο Μποσταντζή παρέμεινε περί τα δύο και πλέον χρόνια στη φυλακή Κομοτηνής και αφέθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση να παρουσιάζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ποιά είναι η περιοχή στην οποία κατοικεί σήμερα ο πρώην Φωτογράφος; Το Μεγάλο Δέρειο, το «ορμητήριο» του τουρκικού προξενείου στον Έβρο.

Να σημειωθεί ότι ο Μποσταντζής είχε συλληφθεί στις 26 Ιουλίου του 2009, όταν εντοπίστηκε από σκοπό στρατοπέδου στη Σαμοθράκη.

Ο φαντάρος ειδοποίησε τους ανωτέρους του ότι ένα όχημα κινούνταν ύποπτα έξω από το στρατόπεδο.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φωτογραφείο που διατηρούσε τότε, βρέθηκαν περισσότερες από 400 φωτογραφίες που χαρακτηρίστηκαν «ύποπτες».

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ο Μποσταντζή είχε φωτογραφίσει εκτός από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Κομοτηνή.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως δούλευε για τούρκους αξιωματικούς και αστυνομικούς και πως θα έδινε εκεί το φωτογραφικό υλικό.

Ισχυρίστηκε ότι «στρατολόγηθηκε» όταν απειλήθηκε από Τoύρκους που του συστήθηκαν ως αστυνομικοί και στρατιωτικοί σε ταξίδι του στην Προύσα, όπου διατηρούσε κατοικία.

Μάλιστα φέρεται να ομολόγησε ότι σε κάθε αποστολή αμειβόταν με 500 ευρώ, προκειμένου να διαβιβάσει τις πληροφορίες του σε αυτούς που τον στρατολόγησαν.

Η σχέση του με την Τουρκία ξεκινά από τα σχολικά του χρόνια, αφού στην Άγκυρα φοίτησε στο σχολείο και σπούδασε μετέπειτα.

Το ερώτημα εύλογο;

Πως είναι δυνατόν να απολαμβάνει ειδικών προνομιακών διατάξεων ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και της κατασκοπίας υπέρ μιας τρίτης χώρας;

Εύλογο, όσο και – δυστυχώς – ρητορικό…

Είναι αξιοσημείωτη η περίπτωση, διότι η έφεσή του εκδικάσθηκε μετά την αποφυλάκισή του… Και μιλάμε για κατασκοπεία.

Ο Μποστατζής γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1979 στο Σιδηροχώρι Έβρου (Δήμος Ορφέα) και κατά την περίοδο της σύλληψης του κατοικούσε στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης μαζί με τη σύζυγο του.

Όταν αποφυλακίστηκε, πήγε στο Μεγάλο Δέρειο μαζί με τον πατέρα του, Ρηφάτ.

Η δίωξη του έγινε σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και με το Άρθρο 148,149 για Κατασκοπεία.

Η σύλληψη

Στις Ιουλίου 2009, στις 16:45, ο επόπτης Επιφυλακής Ασφαλείας του Στρατοπέδου «Δημογέροντα Χατζηγιώργη» της Σαμοθράκης ενημερώθηκε από το σκοπό της κεντρικής πύλης ότι ένα αυτοκίνητο μάρκας Opel Corsa «έκοβε βόλτες» έξω από το στρατόπεδο.

Στις 19:00 το αυτοκίνητο, με αριθμό κυκλοφορίας ΕΒΗ-2274, εντοπίστηκε στο λιμάνι και μετά την έρευνα της Αστυνομίας κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα τρίποδο φωτογραφικής μηχανής, φωτογραφική μηχανή NIKON, δύο φακοί NIKON και TAMRON, ένας σουγιάς με θήκη, ένα βιβλιάριο και μία κάρτα της Εθνικής Τράπεζας, ένα πορτοφόλι με 165 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο Trident, μία κάρτα μνήμης Sandisk και μία κάρτα μνήμης Pretec επιμελώς κρυμμένη κάτω από το πατάκι του οδηγού, η οποία περιείχε 300 περίπου φωτογραφίες απο στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις εθνικού περιεχομένου.

Στο αυτοκίνητό του, που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, έγινε επίσης έλεγχος και, μεταξύ άλλων, βρέθηκε κινητό τηλέφωνο NOKIA με τουρκική σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

Στις 21:00, την ημέρα της σύλληψης του, ο συλληφθείς εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί.

Ενημέρωσε στους αστυνομικούς για την ύπαρξη 8 φακέλων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, όπου βρέθηκαν φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Αλεξανδρούπολη (Στρατόπεδο «Κανδηλάπτη»), Παλαγία (Στρατόπεδο «Καραμανίδη»), Δορίσκο, Άβαντα, Καβησό, Δίκελλα, όπως επίσης και από το Κέντρο Τεθωρακισμένων Αυλώνα.

Τι έδειξε η έρευνα

Από την έρευνα που έγινε στο κατάστημα φωτογραφικών ειδών του συλληφθέντος βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες από τους εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, φωτογραφίες παρελάσεων, από τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή Κέχρου Ροδόπης, αποκόμματα εφημερίδων της Θράκης, σχετικά με τη μουσουλμανική κοινότητα, καθώς και φωτογραφία από ελικόπτερο της FRONTEX.

Κύριος στόχος του φωτογραφικού υλικού ήταν στρατόπεδα γύρω από την Αλεξανδρούπολη.

Στο Δορίσκο υπάρχουν άρματα πρώτης μάχης και στον στον Άβαντα όλα τα πυρομαχικά.

Είχε ακόμη και φωτογραφίες από παρελάσεις και την εξέδρα των επισήμων από την πίσω πλευρά, όπου φαίνονταν τα ονόματα των στρατιωτικών και άλλων επισήμων.

Επίσης είχε φωτογραφίες από το Google, με σημειωμένες τις περιοχές απ’ όπου έπαιρνε φωτογραφίες, σε βαθμό που οι αξιωματικοί να σημειώσουν ότι «έδινε τροφή για την [τουρκική] Αεροπορία».

Οι φωτογραφίες χαρακτηρίστηκαν ότι έχουν σημασία και αφορούν σε μείζονος σημασίας στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, οι οποίοι, για να εντοπιστούν, «πρέπει να πάει ανθρώπινο μάτι».

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του στρατιωτικού με πείρα τριάντα δύο ετών ότι «το θέμα δεν είναι να με ανησυχεί αυτός που παίρνει τις φωτογραφίες, αλλά αυτός που θα τις δει», θέλοντας να τονίσει ότι για εμάς μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά για τον Τούρκο αξιωματικό πληροφοριών μπορούν να συμπληρώσουν το παζλ.

Την απόφαση του Δικαστηρίου, δεν μπορούμε να την κρίνουμε.

Αντιλαμβανόμαστε όμως γιατί αποθρασύνεται το Τουρκικό παρακράτος στην Θράκη και γιατί γελούν με τα χάλια μας οι Τουρκοπράκτορες αλλά και τα πρακτοράκια τους.

Εμείς όμως “Εθνικά υπερήφανοι” συνεχίζουμε τον κατήφορο προς τον όλεθρο της Πατρίδος.

Σταύρος Κονδύλης

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This