Home / Κοινωνια / Επιστροφή στη μάνα ΓΗ. Η πλούσια κληρονομιά μας

Επιστροφή στη μάνα ΓΗ. Η πλούσια κληρονομιά μας

afisa MELISSOKOMOS.2 kompina

Την Τρίτη,  28 Μαΐου 2013 στις 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξ/πολης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα:

Επιστροφή στη μάνα γη. Η πλούσια κληρονομιά μας

Πρόγραμμα ομιλιών της εκδήλωσης

18.30: Αντώνης Κουτσούμπας: Η τροφή μας είναι ο πολιτισμός μας.

19.00: Μιχάλης Φραγκιαδάκης: το Δίκοκκο Σιτάρι ή όπως αλλιώς έχει  γίνει    γνωστό στο ευρύ κοινό ως Ζέα

19.30: π. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος: Η θρακική παραδοσιακή μελισσοκομία

20.00: Μιχάλης Φραγκιαδάκης: πώς κατασκευάζουμε μία παραδοσιακή οικοδομή

20.30:  Nicolette Van der Smissen:   η Βιοδυναμική Καλλιέργεια, κάτι παραπάνω από την Βιολογική

Η ελληνική γη, μοναδική  και ανεκτίμητη, όσο περνά ο καιρός τόσο κακοποιείται και αλλοιώνεται.

Ταυτόχρονα ο τρόπος ζωής των Ελλήνων, κυρίως των μεγάλων πόλεων,  υποβαθμίζεται συνεχώς, με επιβάρυνση στην υγεία, στην οικονομία και την κοινωνική ευημερία.

Είναι κοινή διαπίστωση πως οι επιλογές μας χρόνια  τώρα,  μας οδήγησαν σε δρόμους σχεδόν καταστροφικούς.

Σήμερα,  αν υπάρχει μία βεβαιότητα είναι ότι οφείλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση των επιλογών, των αντιλήψεων και των προσδοκιών μας.

Ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι δύο κύριοι άξονες, τους οποίους πρέπει να προσέξει ο άνθρωπος, προκειμένου να μπορέσει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός.

Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει  να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας και με τη γη, με τους σπόρους, την τροφή μας και το περιβάλλον.

Με το σκεπτικό αυτό, γίνεται η εκδήλωση με θέμα «Επιστροφή στη μάνα γη. Η πλούσια κληρονομιά μας» με ξεχωριστούς ομιλητές.

 

***

Ο Αντώνης Κουτσούμπας γεννήθηκε στην Ξάνθη. Έζησε και σπούδασε στη Σουηδία την περίοδο 1979 έως 1995. Το 1991 κάνει τη πρώτη του έκθεση γλυπτικής στη Στοκχόλμη.

Έκτοτε συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις ομαδικές και ατομικές ανά την Ευρώπη. Το 1996 με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του όπου αποκτά κεντρικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του.

Στο χώρο των γραμμάτων πρωτοεμφανίζεται το 1992 όπου στην Στοκχόλμη εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή στη Σουηδική γλώσσα.

Τον Αύγουστο του 2007 περιλαμβάνεται ποιητική του δουλειά στο βιβλίο “Σύγχρονοι Θρακιώτες ποιητές”.  Το 1986 ξεκίνησε το ταξίδι της φόρμας και της ποίησης πλάθοντας τον πηλό. Τώρα πια γνωρίζει ότι,  δεν είναι ο Αντώνης που πλάθει και διαμορφώνει τον πηλό αλλά ο πηλός που πλάθει και διαμορφώνει τον Αντώνη.

 

***

Ο γεωπόνος – ζωοτέχνης Μιχάλης Φραγκιαδάκης, ένας ανήσυχος Κρητικός, που δεν υιοθετεί οτιδήποτε αβασάνιστα, τα τελευταία χρόνια ζει στην Ξάνθη και δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια της γης.

Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και φτιάχνει το σπίτι του και τον φούρνο του με τον παλιό τρόπο που κατασκευάζονταν οι κατοικίες, με φυσικά υλικά άχυρο,  πηλό και άμμο γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να ζει ο άνθρωπος.

 

***

Ο πάτερ Χρυσόστομος Παπαδόπουλος,  από τη Θυρέα  Διδ/χου,  είναι ένας από τους ελάχιστους παραδοσιακούς μελισσοκόμους. Θα μας παρουσιάσει τα μελίσσια του, όπως έμαθε να τα φροντίζει από τον παππού του,  που τα έφερε από την πατρίδα του, την Ανατολική Θράκη το 1922.

Οι αγαπημένες του μέλισσες, με διαφορετική συμπεριφορά και χαρακτηριστικά  από τις σύγχρονες,  επικοινωνούν μαζί του και μας εντυπωσιάζουν για την αντίληψή τους, τις συνήθειές τους και τη σχέση τους με τον ιερέα.

 

***

H Νικολέτα Van der Smissen  είναι γεωπόνος, μελετητής-Σύμβουλος Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων. Είναι από τη Γερμανία, επέλεξε όμως τον ελληνικό τρόπο ζωής. Ζει στο Μαΐστρο Αλεξ/πολης.

 

***

Διοργάνωση: ΙΔΕΑ, Σύνδεσμος Διεθνούς Ανάπτυξης Οικολογίας και Τέχνης.

Τηλ. Επικοινωνίας: 697 43 20 580 Αικατερίνη Κάλτσου, 6936572390 Ηρακλής Καζαντζίδης, 6972182712 Παναγιώτα Δημητροπούλου

Η ΙΔΕΑ  είναι μία θεσμοθετημένη αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που σκοπό έχει  την προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας και κυρίως της Θράκης,  με την υποστήριξη των ανθρώπων που τον υπηρετούν.