9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Η ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Τα δίκαια παράπονα – αιτήματα μιας κωμοπόλεως του Έβρου που παλαιότερα ανθούσε, ενώ σήμερα ελέω “Καποδίστρια” και “Καλλικράτη” έχει αφεθεί στην μοίρα της και μαραζώνει, αντί να αποτελεί πόλι έλξης επισκεπτών – Φωνές αγωνίας των Ακριτών

ardas-image4 spitakia

Σαν “κακοί προφήτες” είχαμε προβλέψει τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχαν τα σχέδια “Καποδίστριας” και “Καλλικράτης” για τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.

Και μπορεί τα σχέδια αυτά να ήταν αναγκαία για κάποιες άλλες περιοχές της Ελλάδος, όμως για τον ακριτικό Νομό Έβρου, που οι κοινότητες του “ανθούσαν”, ήταν ολέθρια.

- Advertisement -

Έρχονταν οι ξένοι στον Έβρο και θαύμαζαν τα όμορφα και οργανωμένα κοινοτικά καταστήματα, που μόνο με την λειτουργία του Ληξιαρχείου τους, κρατούσαν τους κατοίκους στις εστίες τους.

Σήμερα η ύπαιθρος του Έβρου ερημώνει.

Διαβάστε την επιστολή που έστειλε στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Κων/νος Ντίντας, από τις Καστανιές.

***

Αγαπητέ φίλε κ. Δ/ντα

Χριστός Ανέστη!

Χρόνια πολλά, χαρούμενα! Σ’ όλα τα μέλη του συγκροτήματός σας.

Είπαμε πολλές φορές να μην σας ενοχλήσουμε για τις Καστανιές:

Βλέποντας όμως κ. Δ/ντα, την ατονία που επικρατεί γύρω μας, αποφασίσαμε να σας κάνουμε γνωστά μερικά μόνο, από τα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας.

Σας παρακαλούμε, αν τα θεωρήσετε δίκαια δημοσιεύσεως, βάλτε τα στην έγκριτη εφημερίδα σας, μήπως και θελήσουν μερικοί από τους αρμόδιους και ασχοληθούν και με τα προβλήματα τα δικά μας, βάζοντάς τα σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα προς πραγματοποίησή τους.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με πολλή εκτίμηση

Κων/νος Ν. Ντίντας

Καστανιές

***

Πολύς λόγος ακούμε σήμερα να γίνεται σ’ όλη την Ελλάδα μας, εν μέσω οικονομικής κρίσεως, για την προσέλκυση ξένων και ντόπιων τουριστών.

Τί να ειπούμε εμείς;

Γεννηθήκαμε σε μιαν όμορφη ακριτική κωμόπολη των Καστανεών, πλησίον της Αδριανούπολης, πλουτισμένη από τον Θεόν με πάρα πολλές φυσικές ομορφιές και φυσικά κάλλη.

Διερωτώμεθα όμως και απορούμε πολλές φορές, γιατί να υστερούμε έναντι των άλλων Ελλήνων σε έργα και υποδομές, και να σβήνουμε σε πληθυσμό σαν κωμόπολη, πλουτισμένη με τόσα αναξιοποίητα μέρη;

Κάποτε στο παρελθόν, παρουσίαζε ο τόπος μας ζωντάνια και ομορφιά.

Από την εποχή εφαρμογής των σχεδίων Νόμου “Καποδίστρια” και τώρα “Καλλικράτη” που περιμέναμε όλοι ν’ αλλάξουν προς το καλύτερον τα ακριτικά χωριά μας, με την ελπίδα οι μεγάλοι Δήμοι να καλυτερεύσουν τη ζωή μας, δυστυχώς συνέβη το αντίθετο.

Τα χωριά έμειναν απροστάτευτα από κάθε άποψη κι οι πληθυσμοί συνεχώς μειώνονται και καταρρέουν.

Και γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι:

Οι Καστανιές που και σήμερα ακόμη τις επισκέπτονται ξένοι τουρίστες και παρέες – παρέες, νέοι, κυρίως των δύο γειτονικών κρατών, δυστυχώς φεύγουν απογοητευμένοι.

Ένα Δημοτικό Εξοχικό Κέντρο που υπήρχε κάτω στον ποταμό Άρδα, που περνούσαν οι ξένοι επισκέπτες και απολάμβαναν τις φυσικές ομορφιές του ποταμού, σήμερα δεν λειτουργεί.

Έκλεισε εδώ και ένα χρόνο και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επαναλειτουργήσει.

Και τούτο παρά του ότι ο τόπος μας απέχει 130 και πλέον χιλιόμετρα από τη θάλασσα και τώρα το καλοκαίρι για να φθάσει κανείς εκεί για λίγη δροσιά, σκέπτεται τα έξοδα της βενζίνης και τη φθορά του αυτοκινήτου του, από τους κατεστραμμένους δρόμους.

Κάτι εξοχικές κατοικίες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει να κτίζονται κοντά στις όχθες του ποταμού, μπροστά από 10 χρόνια και πλέον και θα βοηθούσαν τον αγροτικό τουρισμό, παρέμειναν ατελείωτες μέχρι σήμερα και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσουν.

Βλέπουμε μόνο πως φυλάσσονται επί 24/ώρου βάσεως τα ερείπια αυτών και η εναπομείνασα ξυλεία.

Το φυσικό και ανεπανάληπτο σε ομορφιά τοπίο του Άρδα, που αποτελεί τη φυσική βιτρίνα του Δήμου με τις πολλές δροσιές τώρα το καλοκαίρι, τις όμορφες καρυδιές, ιτιές και λεύκες, εγκαταλείφθηκε, χωρίς να αξιοποιηθεί σαν Δημοτικό ή Δημόσιο Πάρκο που φιλοξενεί κατά καιρούς κάθε καλοκαίρι, χιλιάδες κατοίκους του Έβρου και όχι μόνο, και αμέτρητα Σχολεία που έρχονται για εκδρομές.

Αντί αυτού του σπουδαίου έργου, που θα έδινε ζωή στον τόπο μας, έγινε εφέτος η άστοχη διαμόρφωση του Κοινοτικού Πάρκου και καταστροφή της όμορφης ανοικτής πλατείας του κέντρου της κωμοπόλεως, που για το έργο αυτό, μπορεί κανείς να πάρει απάντηση από τα σχόλια των κατοίκων Καστανεών.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης κι εφέτος στον τόπο μας πάλι, η αφόρητη ενόχληση των κουνουπιών.

Για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα, κάνουμε έκκληση, όλοι οι κάτοικοι των Καστανεών, όσοι μείναμε ακόμη στον τόπο μας, προς όλες τις αρμόδιες αρχές του τόπου και γενικά του κράτους, να θελήσουν να προσέξουν κι εμάς τους ακρίτες και να αξιοποιήσουν και τα δικά μας μέρη, γιατί κι εμείς αποτελούμε τμήματα της Ελλάδας και έχουμε τα ίδια δικαιώματα, όπως πιστεύουμε, με τους άλλους Έλληνες.

Ευτυχώς τα μέρη αυτά, είναι ευλογημένα από τον Πανάγαθο Θεό και κρατούν το λαό αυτό, τον αδικημένο, στη θέση του μέχρι και σήμερα ακόμη.

Κων/νος Ντίντας

***

Σημείωση Ε.Θ.

Ο καλός Θεός έχει δώσει στον τόπο μας πλούσια τα αγαθά του.

Εμείς όμως, για μια ακόμη φορά, αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να τα αξιοποιήσουμε και να ωφεληθούμε.

Η φωνή από τις Καστανιές, θα συγκινήσει κανέναν;

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Δύο ακόμη ασθενείς με Covid-19

Από Κομοτηνή και Ξάνθη, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Άλλοι...

Από που κι ως που είναι… «μητρική» μας γλώσσα η Τουρκική;

Σκληρή απάντηση δίνει στον πρώην Υπουργό Νίκο Φίλη, ένας Πομάκος από την Ξάνθη – «Άγιο είχαν οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, που ο...

«Καταδίκη» της Τουρκίας με… δισεκατομμύρια !!!

Δυο διαφορετικά πρόσωπα δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας», κατά της Ελλάδος

Ο συναγερμός δεν έληξε στον Έβρο

Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να επεκτείνει τις… «Γκρίζες Ζώνες» και στην οριογραμμή του Έβρου – Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά...

Μην ανησυχείτε, η Αγιά Σοφιά δεν θα γίνει τζαμί

Αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον τουρκικό τουρισμό – Τέσσερα (4) εκατομμύρια επισκέπτες δέχεται κάθε χρόνο – Είναι πολλά τα λεφτά

More Articles Like This