9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ… ΛΗΘΗ

ntavoutoglountavoutogloua

Ο ήπιος επεκτατισμός που ασκεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου – Ένα οποιοδήποτε τετελεσμένο στο Αιγαίο, θα έχει τοπικές μόνον επιπτώσεις – Ενώ ένα τετελεσμένο στην Θράκη, μπορεί να βαρύνει καταλυτικά και στο Ελληνικό αρχιπέλαγος

 

Ευτυχώς που αναλαμβάνουν οι Τούρκοι να μας διαλύουν τις ψευδαισθήσεις σχετικά με την πιθανότητα να έλθει ήμερα ειλικρινών σχέσεων καλής γειτονίας μαζί τους.

- Advertisement -

Και παρά το γεγονός ότι το πράττουν με εκπληκτική συνέπεια, πολλοί συμπατριώτες μας επιμένουν να μην το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους, ή στην καλύτερη περίπτωση το ξεχνούν πολύ γρήγορα.

Οι μόνοι που δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλεκτικής αυτής λήθης είναι οι άκριτες του Έβρου και των ανατολικών νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βιώνουν την τουρκική προκλητικότητα.

Ακόμη και σε στιγμές κατά τις οποίες, σε επίπεδο ιδιωτικών επιχειρήσεων, εξελίσσονται αμοιβαίως επωφελείς οικονομικές συναλλαγές.

Τις ήμερες αυτές ο υπουργός Εξωτερικών τής Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μας θύμισε και πάλι ότι η χώρα του αμφισβητεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες οι όποιες διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου και την οριοθέτηση της μεθορίου στην θάλασσα.

Είναι ο ίδιος ο οποίος με το βιβλίο του περί «Στρατηγικού Βάθους» έχει αναλύσει τον επεκτατικό προσανατολισμό της Αγκύρας προς όλες τις περιοχές πού κάποτε είχε κατακτήσει ή οθωμανική αυτοκρατορία.

Η ευκαιρία εδόθη από ερώτηση βουλευτού του κόμματος Εθνικιστικής Δράσεως, για την οποία πολύ ορθά επεσήμανε ο εκπρόσωπος τού ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «φαίνεται ότι έχουν βάλει κάποιον να κάνει αυτή την ερώτηση μια φορά το χρόνο»!

Είναι δε η συμπεριφορά αυτή χαρακτηριστική και ενδεικτική των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας.

Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κρατούν στην επικαιρότητα τις διεκδικήσεις τους και την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δηλαδή τις «γκρίζες ζώνες».

Κάθε φορά που το πράττουν μας διαβεβαιώνουν – επί της ουσίας, ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και σε πλέον αποφασιστικές ενέργειες τη στιγμή που θα κρίνουν ότι έχουν περιθώριο να το πράξουν.

Άλλωστε από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις μείζονες κρίσεις ατό Αιγαίο.

Παρ’ ότι δε, οι δύο πρώτες (1976 και 1987) αντιμετωπίσθηκαν αποφασιστικά και η αμφισβήτησις έπεσε στο κενό, οι Τούρκοι επανήλθαν και το 1996 οπότε επέτυχαν να καταγράψουν μίαν επιτυχία στα Ίμια.

Τώρα στο στόχαστρο του Νταβούτογλου μπαίνουν Οινούσσες, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, το Φάρμακονήσι, η Καλολήμνος και η Ψέριμος.

Ομιλούμε πλέον για κατοικούμενα νησιά και όχι για έρημες βραχονησίδες.

Εδώ μπορεί να υποκρύπτονται παγίδες. Διότι εάν θελήσουμε να απαντήσουμε επικαλούμενοι την ελληνικότητα των κατοίκων αυτού του νησιού, την επόμενη στιγμή θα δούμε τους Τούρκους να απαιτούν αντίστοιχη αναγνώριση και για τον μουσουλμανικό πληθυσμό τής Θράκης.

Και στο σημείο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Διότι ασχολούμεθα με το Αιγαίο και ξεχνάμε την Θράκη.

Όπου οι Τούρκοι έχουν και φιλικό πληθυσμό.

Ναι φταίει ή ανόητη πολιτική μας έναντι της μειονότητας που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Όμως πλέον είναι γεγονός. Και πρέπει να το διαχειρισθούμε.

Και να μη λησμονούμε ότι οποιοδήποτε τετελεσμένο στο Αιγαίο έχει τοπικές μόνον επιπτώσεις, ενώ ένα τετελεσμένο στην Θράκη, μπορεί να βαρύνει καταλυτικά και στο αρχιπέλαγος.

Γεωγραφική προώθησις των τουρκικών συμφερόντων στην Θράκη, σημαίνει μετατόπιση προς δυσμάς τής γραμμής διεκδικήσεώς τους και στην ελληνική θάλασσα. Όχι κατ1 ανάγκη διεκδίκηση των νησιών, άλλα τής θαλάσσιας εκμεταλλεύσεως.

Άλλωστε δεδηλωμένη πρακτική του Νταβούτογλου είναι η ήπια επεκτατικότης. Η όποια αναδεικνύεται και από τον τρόπο με τον όποιο άπαντα σε μια αρκετά επιθετική ερώτηση βουλευτού που προέρχεται από ένα κόμμα ακραίων ανθελληνικών θέσεων.

Εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε ότι εκεί υπάρχει σχεδιασμός. Το τέχνασμα του «καλού» και τού «κακού» οι οποίοι αντιπαρατίθενται για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο.

Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι κάτι τέτοιο, στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να σχεδιασθεί.

Ας φαντασθούμε την αντίδραση του πολιτικού μας συστήματος αν ένα εθνικιστικό κόμμα έθετε ανάλογα ζητήματα.

Αντί να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία ώστε να δώσει η Κυβέρνησις ένα στίγμα ήπιας αποφασιστικότητας, δεξιοί και αριστεροί θα επεδίδοντο σε μίαν υστερία, ουδόλως επωφελή και ουδόλως κολακευτική για την χώρα.

Μόνο που ο εχθρός ευρίσκεται απέναντι».

Ευθ. Π. Πέτρου

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νερά αχαρτογράφητα τα… Ελληνοτουρκικά

Την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, γίνεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Προβληματισμό όμως προκαλούν οι δηλώσεις...

More Articles Like This